ØKER INNSATSEN: På konferansen for fred og sikkerhet i Irak i Paris i dag, har utenriksminister Børge Brende varslet økt norsk humanitært bidrag. – Men vi har en løpende vurdering om vi også skal komme til å bidra militært, sier Brende til VG. Her på pressemøte i forbindelse med en fredsmeglersamling på Losby gods. Foto:Helge Mikalsen,VG

Utenriksminister Børge Brende til VG: Norge vurderer militær innsats i Irak

Deltar i toppmøte for å bekjempe IS

PARIS (VG) Norge kan komme til å gå inn med såkalt militær kapasitetsbygging i Irak for å bekjempe terrororganisasjonen IS.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dette sier utenriksminister Børge Brende til VG.

Mandag formiddag tar han plass ved bordet der den franske presidenten, Francois Hollande, og hans utenriksminister, Laurent Fabius, har invitert til en internasjonal konferanse for fred og sikkerhet i Irak. Representanter fra over tjue land deltar i samtalene.

Utenriksministrene fra araber- og Gulfstatene, de europiske land og Canada vil være tilstede i det franske utenriksdepartementet i dag.

- En bredere koalisjon

- I tillegg kommer den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, etter å ha vært i møte med den politiske ledelsen i Egypt før helgen. Min forståelse er at Barack Obamas initiativ for å få til en effektiv bekjempelse av terrororganisasjonen Islamic State, ved hjelp av en bredere koalisjon, hvor man med forskjellig tilnærming, er godt mottatt blant deltakerlandene her i dag, sier utenriksminister Børge Brende til VG.

- Så nå skal Norge også bidra militært?

- Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsning på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging.

- Hva vil det innebære?

- Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får. Og ikke minst vil dette være gjenstand for en del av den diskusjonen som vil finne sted i Stortinget.

- Vil det være snakk om opplæring av den kurdiske Peshmergaen, hæren i de kurdiske områdene i Nord-Irak?

- Det er for tidlig å gå i detalj. Det er fortsatt bare snakk om muligheter, men det du spør om er selvsagt en innfallsvinkel, sier utenriksminister Børge Brende.

Konferansen i Paris avholdes to dager etter at IS la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor. De amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff er tidligere drept i lignende videoer.

Frankrikes president oppfordret til en global respons mot jihadistene i Den islamske staten (IS), da han åpnet konferanses mandag morgen. IS utgjør en «global trussel som behøver en global respons», sa president François Hollande, som er vert for samtalene.

– Det er ingen tid å miste, la han til.

I forrige uke markerte USAs president Barack Obama at det er 13 år siden 11. september-terroren ved komme med et tydelig budskap for hvordan han vil bekjempe IS.

– Først og fremst vil vi føre systematiske luftangrep mot disse terroristene, sa Obama i en tale.

Han listet da opp en strategi i fire punkter for hvordan han skal nå målet sitt.


Så mange som 40 vestlige gisler kan være i fangenskap hos IS. Mange av bortføringene er ikke omtalt i mediene av hensyn til forhandlingene med ekstremistene.

Statsminister David Cameron sa søndag at han .

– Disse menneskene er ikke muslimer, de er monstre. De skader ikke bare mennesker i Midtøsten, men i hele verden. Vi kan ikke ignorere denne trusselen mot landet vårt og våre allierte. Vi vil forfølge dem som har utført disse barbariske handlingene og stille dem for retten, sa Cameron på en pressekonferansen søndag.

Ifølge Cameron skal Storbritannia følge en fem punkts plan for å utslette IS-terroristene for godt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder