SKATTEJAKT: Gravearbeidene har startet utenfor Walbrzych i Sør-Polen, hvor skattejegere håper å finne et tog fullastet med gull, som skal ha blitt skjult av nazistene mot slutten av andre verdenskrig. Foto: REUTERS

Skattejegere graver etter legendarisk nazi-tog

Skattejegere har startet gravearbeider sør i Polen, hvor de mener at nazistene gjemte et tog med plyndrede skatter på slutten av andre verdenskrig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksperter mener det ikke finnes beviser for at det sagnomsuste nazi-toget finnes på akkurat dette stedet, utenfor byen Walbrzych sør i Polen.

Skattejegerne, under ledelse av polske Piotr Koper og tyske Andreas Richter, mener på sin side at radarmålinger viser «veldig lovende» resultater, melder BBC.

De mener toget, som ifølge ryktene skal inneholde gull og andre skatter som ble plyndret av nazistene, skal ha blitt gjemt i en tunnel her i 1945.

Bakgrunn: Skattejegere hevder de har funnet mystisk nazi-tog fullt av gull

VG+ Her jakter de nazigull-toget

KJEMPEKOMPLEKS: Journalister fotografert under et besøk i nazistenes underjordiske tunnelkompleks «Riese» (kjempe) under Ksiaz slott, i nærheten av stedet hvor skattejegerne mener å ha funnet det legendariske nazi-gulltoget. Foto: Kacper Pempel Reuters

Ble politianmeldt

I fjor høst ble de to mennene som sier de fant nazi-toget anmeldt for å ha brukt metalldetektor uten tillatelse.

– Vi håper vi kan unngå en bølge av skattejegere som ikke følger reglene, sa Barbara Nowak-Obelinda ved den polske riksantikvaren, som sto bak anmeldelsen.

Hun mente skattejegerne ikke hadde papirene som krevdes for å søke med metalldetektor i området.

Les også: Tror nazi-gull er minelagt

SKATTEJEGERNE: Tyske Andreas Richter (t.v.) og polske Piotr Koper (t.h.). Foto: Piotr Hawalej AFP

Har tillatelse

Denne gangen skal de imidlertid ha skaffet seg nødvendige tillatelser, og har startet gravearbeidene, som kan ta opptil 10 dager, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Letingen vil konsentrere seg rundt tre områder, og det vil i første omgang graves seks meter ned i bakken. I forrige uke ryddet teamet områdene for trær og sperret av området med anleggsgjerder.

Ryktene om det angivelige toget, som skal ha blitt gjemt i et av nazistenes hemmelige, underjordiske tunnelkomplekser, har sirkulert helt siden slutten av andre verdenskrig, da sovjetiske styrker inntok hjertet av Nazi-Tyskland.

VG+ Hun jakter Hitlers hemmelige tunneler i Polen

BAK SPERRINGENE: Skattejegerne håper å finne en hemmelig tunnel, hvor nazistene skal ha gjemt et tog fullt av gull og våpen. Foto: Natalia Dobryszycka AFP

Ekspertene tviler

I desember uttalte professor Janusz Madej fra Krakows teknisk-naturvitenskapelige universitet at geologiske undersøkelser ikke hadde funnet spor etter noe tog.

– Det kan finnes en tunnel. Det finnes ikke noe tog, sa professoren under en pressekonferanse, ifølge BBC.

Polske eksperter: Nazi-gulltog finnes ikke

En talsperson for skattejegerne sa i går at teamet har funnet et togspor, og trolig det som er inngangen til en jernbanetunnel.

– Hvis tunnelen eksisterer, burde det også være et tog der, sier han ifølge Reuters, og legger til at de håper at de vil avdekke en tidskapsel fra krigens dager.

Ifølge den lokale myten skal et tungt væpnet tog lastet med plyndrede skatter fra den polske byen Wroclaw ha forsvunnet nær Ksiaz slott, tre kilometer fra Walbrzych, da Den røde armé nærmet seg i 1945.

Les mer: Leter etter nazigull på bunnen av tysk innsjø

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder