MISTET BARNA: Zainab Abbas sammen med sin datter. Til venstre står bilder av sønnen og datteren på ni og elleve som druknet på vei til Hellas. Foto: Thaier Al-sudani , Reuters

Hevder Alans far førte ulykkesbåten

Det var faren til Alan Kurdi (3) som kjørte båten, hevder en irakisk mor som mistet sine to barn på ferden over Middelhavet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bildet av tre år gamle Alan Kurdi død på en tyrkisk strand har blitt selve symbolet på flyktningkrisen som verden står ovenfor.

Han far Abdullah Kurdi mistet også sin andre sønn Galip (5) og sin kone da fluktbåten familien satt i havarerte på vei fra Syria til Hellas.

Les også: Alan (3) har endret nordmenns syn på flyktningkrisen

Nå kommer irakiske Zainab Abbas, som også mistet to barn under den samme turen, med nye opplysninger om flukten, skriver Wall Street Journal.

Hun hevder, i motsetning til hva Abdullah Kurdi har fortalt, at det han som kjørte båten da den havarerte.

BAR ALAN: - Da jeg nærmet meg barnet på stranden, sa jeg til meg selv: «Kjære Gud, jeg håper han er i live, sier polititjenestemannen Memhet Ciplak. Foto: NILUFER DEMIR , AP

Hun forteller at Kurdi tryglet henne og mannen om ikke å fortelle tyrkisk politi at han var føreren. Ifølge Abbas fikk Kurdi panikk og akselererte motoren da en bølge traff båten.

Var skeptiske

– Han sa «Jeg har mistet min kone og mine barn i tillegg. Vær så snill, ikke si det til politiet, sier Abbas til avisen.

Grafikk: Landene som tar imot flest flyktninger

AVSKJED: Sørgende slektninger tar et siste farvel med treåringen Alan Kurdi som døde på flukt. Foto: RODI SAID , REUTERS

Ekteparet Abbas forklarer at de kom i kontakt med en syrisk menneskesmugler samme kveld som de endte opp med å dra.

De ble først skeptiske ved synet av den lille båten, men smugleren forsikret dem om at den var flytedyktig og fortalte at kapteinen, en syrer, skulle ha med seg sin egen familie i båten. Deretter ble de introdusert for kapteinen, som var Kurdi, hevder ekteparet.

Wall Street Journal har også snakket med Abullah Kurdi, som står fast på at det var en tyrkisk menneskesmugler som førte båten. Han forklarer at den tyrkiske kapteinen hoppet i vannet og forlot båten kort tid etter at motoren stoppet.

– Jeg har mistet familien min, jeg har mistet livet mitt, jeg har mistet alt, la dem si hva de vil, sier Kurdi.

Full oversikt: Flyktningkrisen anno 2015

Det var nyhetsbyrået Reuters som onsdag i forrige uke sendt ut bilder av Alan (3) fra en strand i Bodrum i Tyrkia. Han var blant de fem barna og minst syv voksne som omkom etter at to båter med flyktninger havarerte på vei til den greske ferieøyen Kos.

Tok farvel

VG har valgt å publisere bildet for å vise den desperate situasjonen som utspiller seg for åpen scene i Middelhavet.

Les også: Her tar de et siste farvel med Alan

For en drøy uke siden ble Alan begravd i Kobane, den krigsherjede byen i Syria han og familien flyktet fra. Sønderknust fulgte pappa Abdullah kona Reyhan, sønnene Alan (3) og Ghalib (5) den lange veien hjem.

Faren har tidligere fortalt hvordan han kjempet en desperat kamp for å redde barna sine.

– Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, har Abdullah Kurdi uttalt til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

SISTE FARVEL: Rehan Kurdi og hennes sønner Galip (5) og Alan (3) ble begravd i Kobane forrige fredag. Foto: , AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder