Dømt til 20 års fengsel i Belgia

Etterlyst som leder av belgisk terrorcelle

Dette er terrorangrepene den antatte Paris-bakmannen knyttes til

Mannen som er pekt ut som hjernen bak Paris-terroren, Abdelhamid Abaaoud (29), knyttes til en rekke andre terrorhandlinger i Europa tidligere i år.

Artikkelen er over fire år gammel

29 år gamle Abdelhamid Abaaoud blir omtalt som «en av de mest aktive ekstremistene»i terrororganisasjonen IS, og pekes nå ut som den som finansierte, organiserte og koordinerte terrorangrepene i sentrum av Paris.

129 mennesker fra 19 land mistet livet i de seks terrorangrepene i den franske hovedstaden fredag kveld.

Nå melder en rekke medier at Abaaoud er tidligere kjent for både fransk og belgisk politi i forbindelse med en rekke andre terrorangrep, og forsøk på terror.

Det er en kilde tett på etterforskningen i Frankrike som peker ut Abaaoud som hjernen bak angrepene i Paris, men så langt er det ikke kommet frem opplysninger om at han selv deltok i angrepene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Han virker som å være hjernen bak en rekke planlagte angrep i Europa, sier en etterforskningskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Også belgiske sikkerhetstjenester knytter Abdelhamid Abaaoud til angrepene i Paris.

29-åringen kommer fra forstaden Molenbeek i Brussel, hvor flere av de fra før navngitte terroristene kommer fra.

Politiet har aksjonert mot en rekke adresser i Molenbeek i kjølvannet av terroren i Paris.

Siste om Paris-terroren: Følg VG Direkte her

ORGANISATOR: Ifølge nyhetsbyrået AP er det 29 år gamle Abdelhamid Abaaoud som nå pekes ut som hjernen bak de grusomme terrorangrepene i Paris fredag 13. november. Dette skal være Abaaoud som poserer for IS-propagandamagasinet Dabiq. Foto: AP ,

Dømt for terrorrekruttering

I juli ble Abaaoud dømt «in absentia» – altså uten at han var til stede i rettssalen – til fengsel i 20 år for terrorrekruttering, ifølge det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

Totalt 30 personer ble dømt for å ha vært en del av et nettverk som rekrutterte personer til å dra til Syria for å kjempe for IS i perioden 2011–2014. Halvparten ble dømt in absentia, da de trolig fortsatt var eller var drept i Syria.

Han er også anmeldt av faren sin for å ha kidnappet sin 13 år gamle yngre bror.

13-åringen skal ha blitt tatt med til Syria i 2013, og har i mediene blitt omtalt som den «yngste jihadisten i verden» etter å ha posert med automatvåpen på bilder.

Les mer: Omtales som «verdens yngste jihadist»

JAGES: Dette bildet skal være av Abdelhamid Abaaoud i Syria. Det sto på trykk i propaganda-magasinet til IS. Foto: Handout, Reuters Foto: Handout , Reuters

Kidnappingen av den yngre broren skal ha skjedd kort tid etter at IS publiserte en video av Abaaoud bak rattet på en bil som slepte etter seg en haug med lemlestede kropper, skriver The New York Times en artikkel som ble publisert i januar i år.

Les også: Dette vet vi om terroristene

Fikk martyr-beskjed

– Det var naturligvis et stort sjokk, uttalte søsteren Yasmina Abaaoud til New York Times i januar, om kidnappingen av broren.

Hun forteller videre i intervjuet at ingen av brødrene som dro til Syria viste noen spesiell interesse for religion før avreisen.

– De gikk ikke en gang i moskeen, fortalte hun.

Høsten 2014 skal familien i Belgia ha mottatt en telefon fra Syria, med beskjed om at broren hadde blitt en «martyr», altså at han hadde blitt drept i kamp. I intervjuet forteller Yasmina at familien ikke hadde hørt noe fra Abaaoud, eller den kidnappede

broren, etter dette.

Avisen De Standard skriver at Abaaoud kan kobles til minst to av de mistenkte Paris-terroristene – Ibrahim Abdeslam (31) og Bilal Hadifi (20).

Den første sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire i Boulevard Voltaire, den andre gjorde det samme ved fotballarenaen Stade de France.

Intervjuet i propagandamagasin

Propagandamagasinet til IS, Dabiq, har angivelig «intervjuet» 29-åringen etter at han skal ha returnert til Syria

– Jeg ble utvalgt til å reise til Europa for å terrorisere korsfarerne som kriger mot muslimene. Belgia er medlem av korsfarerkoalisjonen som angriper muslimene i Irak og Syria, skal han ha uttalt.

29-åringen hevder i «intervjuet» at belgiske sikkerhetstjenester kjente til navnet hans og at de har pågrepet ham tidligere. Han forteller videre om flukten tilbake til Syria.

Jeg klarte å komme meg hit til tross for at så mange etterretningstjenester jaktet på meg. Navnet og bildet mitt var overalt i nyhetene, likevel klarte jeg å bli værende i hjemlandet deres og planlegge operasjoner mot dem, for så å forsvinne når det ble nødvendig, skal 29-åringen ha uttalt.

Dette er terrorhandlingene 29-åringen nå knyttes til:

* Etterlyst etter anti-terroraksjon i Belgia, 16. januar 2015

Den britiske avisen The Guardian skriver at 29-åringen ble navngitt av belgisk politi som en «etterlyst ekstremist» etter en anti-terroraksjon mot en IS-celle i Veviers i Belgia i januar.

To personer døde i aksjonen, som ble gjennomført i regi av belgisk politi. De døde ble i etterkant beskrevet som hjemvendte Syria-farere som planla et angrep på belgisk jord.

Målet for aksjonen skal ha vært tre unge menn som forberedte et angrep «i stor skala» på belgisk jord.

Abaaoud ble raskt knyttet til de to drepte mennene og utpekt som terrorcellens leder. Belgiske myndigheter startet en klappjakt på 29-åringen etter hendelsene i Verviers.

En ikke navngitt politikilde opplyste til Le Meuse at politiaksjonen mot en privatbolig i byen «førte til at de unngikk et Charlie Hebdo».

Samme dag ble det gjennomført et titalls operasjoner ulike steder i Belgia mot personer som har kommet hjem fra Syria.

Noen dager senere ble det blant annet gjennomført en aksjon i Hellas, hvor man mistenkte at Abaaoud befant seg.

– Gårsdagens arrestasjoner ledet ikke til at den rette personen ble tatt. Vi søker aktivt etter ham, og jeg tror vi vil lykkes, sa den belgiske justisministeren Koen Geens.

I etterkant av aksjonen skal Abaaoud ha dratt til Syria for å kjempe for IS, skriver The Guardian.

Les mer: To drept i anti-terroraksjon i Belgia

ANTITERRORAKSJON: To personer ble drept i en aksjon i regi av belgisk politi i byen Veviers i januar. Abaaoud har i etterkant blitt utpekt som leder for gruppen som det ble aksjonert mot. Her jobber politi og kriminalteknikere i gaten etter aksjonen. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS Foto: ,

* Terrorforsøk mot kirke i Paris, 19. april 2015

Liberation skriver at Abaaoud også kan knyttes til et terrorforsøk i Paris i april, da IT-studenten Sid Ahmed Ghlam (24) ble tatt, væpnet til tennene, i en bil.

Etterforskerne fant flere Kalashnikov-automatgevær, et stjålet politivåpen og skuddsikre vester.

Det skal også ha blitt funnet oransje armbånd som sivilkledde politifolk bruker på åsteder i Frankrike.

Han ble tatt etter at en drept kvinne ble funnet i en brennende bil. Kvinnen var skutt tre ganger i hodet, og politiet mener Ghlam drepte henne da han forsøkte å stjele bilen hennes.

En polititalsmann opplyste i etterkant at etterforskerne hadde funnet beviser på 24-åringens datamaskin som bekreftet at han hadde vært i kontakt med en mann i Syria som hadde bedt ham om å angripe en kirke.

Politiet mente at studenten hadde planler om å gå til angrep under gudstjenesten allerede samme formiddag som han ble pågrepet.

Franske sikkerhetstjenester har uttalt at 24-åringen var på radaren deres etter uttalelser om at han ønsket å reise til Syria for å kjempe med IS.

Les mer: Fant IS-dokumenter hjemme hos terrorsiktet i Paris

AKSJONERTE: Her aksjonerer fransk politi etter at Sid Ahmed Ghlam ble pågrepet i Paris i april. Avisen Liberation skriver at Abaaoud også kan knyttes til dette terrorforsøket. Foto: Djilali Djaffer, AFP Foto: ,

* Angrep på jødisk museum i Brussel, 23.mai 2015

Le Monde skriver videre at telefonanalyser viser at terroristen Mehdi Nemmouche (29), som i mai 2014 angrep Det jødiske museum i Brussel, hadde hatt kontakt med Abbaoud i forkant av angrepet.

TERROR-TATT: Mehdi Nemmouche (29) ble tatt for angrepet på Det jødiske museum i Brüssel. Han skal ha vært i kontakt med Abaaoud i forkant av angrepet. Foto: Str, Afp Foto: ,

Fire personer ble drept da en person med ryggsekk åpnet ild inne i musset før han stakk av i bil. Nemmouche skal ha tilbrakt over ett år med radikale jihadister i Syria, og ble pågrepet en uke etter angrepet.

Minst et av våpnene den mistenkte var i besittelse av da han ble pågrepet i den franske byen Marseille var pakket inn i et hvitt laken med en arabisk påskrift om Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), en ekstremistgruppe som er aktiv i Syria.

Ifølge AFP skal den franske etterretningstjenesten DGSI ha kjent til ham før angrepet.

Nemmouche innrømmet å ha stått bak angrepene i en video, som politiet beslagla da at han ble pågrepet.

Det 40 sekunder lange klippet inneholder ifølge BBC bilder av to skytevåpen og en stemme som forteller at han egentlig ville filme skytingen med kameraet.

Videre sier mannen, som angivelig er Nemmouche, at han er lei seg for at han ikke lyktes med å dokumentere angrepet.

* Nevnt i avhør av fransk jihadist, 11. august 2015

Reda Hame, en fransk jihadist som ble pågrepet den 11. august, fortalte i avhør med politiet at han hadde vært igjennom en ukes militær trening ledet av Abbaoud, ifølge avisen Le Monde.

Under oppholdet skal han ha fått presise instrukser om hvordan han skulle ta seg til Frankrike via den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Abbaoud skal ha gitt ham en USB-minnebrikke med kryptert datavare og 2000 euro. Han skal ha fått ordre om å angripe et «enkelt» mål, som en konsertsal.

Målet var å drepe flest mulig. Etterforskerne skal ha avhørt Hame om han visste om andre planlagte angrep i Frankrike.

– Det jeg kan si er at det vil skje veldig snart, skal han ha forklart i avhør, ifølge Le Monde.

Les mer: Broren til Paris-etterlyst: – Foreldrene mine er i sjokk

* Angrep på tog mellom Brussel og Paris, 21. august 2015

TOGTERRORIST: 26 år gamle Ayoub El-Khazzani knyttes til Abaaoud av nyhetsbyrået AP og avisen Liberation. Foto: - Foto: - , Afp

Nyhetsbyrået AP og avisen Liberation skriver at Abaaoud kan knyttes til 26 år gamle marokkaneren Ayoub El-Khazzani, som i august gikk på toget fra Brussel til Paris med et AK-47 automatvåpen, 270 kuler, en pistol, en kniv og en kanne.

Det var 500 passasjerer om bord i toget.

Det ble aldri noe dødelig angrep på Paris-toget. Khazzani ble oppdaget i det han gikk ut av et toalett på toget, bevæpnet og i bar overkropp. Amerikanerne Anthony Sadler og Alek Skarlatos og briten Chris Norman klarte å overmanne gjerningsmannen før han fikk drept noen.

I etterkant av angrepet uttalte franske myndigheter at 26-åringen var godt foreberedt og målrettet - og at han skulle gjennomføre et angrep i jihads navn.

Etterforskningen etter angrepet viste at 26-åringens hadde tilknytning til radikal islam, og at han på et tidspunkt reiste til Tyrkia. Etterforskerne mente det kunne ha vært et forsøk på å ta seg inn i Syria.

Senere har den antatte togterroristen hevdet at han bare skulle rane, men etterforskningen har avdekket at han så på jihad-videoer på toget før han kom ut fra toalettet.

Les mer: Franske myndigheter: Togangrepet var nøye planlagt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder