KONTANTMANGEL: Libyere står i kø for å ta ut penger fra en minibank i hovedstaden Tripoli. Landet er i akutt pengemangel. Foto: Mahmud Turkia Afp

Libyas sentralbank har akutt behov for kontanter, men har ikke koden til pengeskapet

Sentralbanksjefen i Libya har et oppdrag som kunne passet for Egon Olsen. Landet har akutt behov for kontanter, men har ikke koden til pengeskapet som kan redde dem ut av krisen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En god gammel Franz Jäger er det med sikkerhet ikke, det 48 år gamle pengeskapet i kjelleren under en bank i den libyske byen Beyda. Her befinner det seg gull- og sølvmynter til en verdi av 1,5 milliarder kroner - nok til å midlertidig redde det borgerkrigsherjede landet ut av kontantnøden. Problemet er bare at det er ingen av sentralbankens folk i denne delen av landet som har koden, skriver Wall Street Journal.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anerkjente Ali El Hibri som Libyas sentralbanksjef i fjor, men han har begrenset handlingsrom, skriver den amerikanske avisen. Den rivaliserende regjeringen i Tripoli, som har kontrollen over bankvesenet, nekter nemlig å gi fra seg koden til pengeskapet fordi de frykter at pengene kan falle i hendene på fiendtlige væpnede grupper.

FN: IS får stadig mer kontroll i Libya

Diktator-preg

Som om ikke det er nok: Dersom det skulle lykkes sentralbanksjefen å få åpnet pengeskapet, kan ikke myntene umiddelbart brukes. De er nemlig preget med portrettet av landets tidligere, forhatte diktator Muammar Gaddafi.

– Jeg vil ikke forårsake noen kontroverser på gaten ved å reklamere med ansiktet til Gaddafi, sier Ali El Hibri til Wall Street Journal.

Han opplyser at de venter på en forsendelse med fersk valuta fra et utenlandsk pengetrykkeri, men at kontantinnsprøytingen ikke er ventet før om flere måneder. Derfor har han nå vendt blikket mot pengeskapet, og har avtalt å selge kontantbeholdningen gjennom kjøpmenn som skal smelte bort Gaddafis preg fra myntene.

Libysk opprørstalskvinne til VG: Norge sviktet oss da vi trengte det som mest

Ettertraktede mynter

Sentralbanksjefen har hyret inn to berømte skapsprengere, som greide å bryte opp flere av regimets hvelv under revolusjonen i 2011, ifølge Wall Street Journal.

Gull- og sølvmyntene som skal befinne seg i hvelvet ble trykket i 1979 til minne om Gaddafis tiårsjubileum ved makten. Diktatoren ga dem til utenlandske gjester og lojalister, men de ble aldri satt ut i sirkulasjon. På 1990-tallet solgte han noe av myntbeholdningen for å lette trykket fra de internasjonale sanksjonene mot ham.

De gjenværende myntene er ettertraktede objekter blant samlere, og verdien på myntene skal overstige selve gullverdien.

Libyere til VG: Ayat (27) og familien lever under IS-regime

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder