PENSJONISTLIV SOM FLYKTNING: Elbeyli flyktningleir utenfor Kilis i Tyrkia ligger like ved grensen til Syria. Tidligere brigadegeneral i Assad-regimets hær, Abdurrahman Topso (72), er en av de nær 25.000 beboerne. Foto: Harald Henden , VG

Var general for Assad-regimet, nå er Abdurrahman (72) flyktning

ELBEYLI (VG) I 35 år tjenestegjorde han for Assad-regimet, og nådde rang som brigadegeneral i hæren. Nå lever  Abdurrahman Topso (72) livet som pensjonist i en flyktningleir.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I den tyrkiske Elbeyli-leiren ligger rad på rad med hvite containerhus, hvert med to små rom, som huser til sammen nær 25.000 syriske flyktninger.

I den ene enden markerer vakttårnet grensen til Syria, i motsatt ende, på «første rad», ligger containeren til den tidligere toppoffiseren.

Foto: ,

– Jeg har bodd her i ett år nå, men mitt hjem er fortsatt Syria. Mitt hus der hjemme er bombet i stykker av både regimet og andre fraksjoner, og jeg får ikke utbetalt min pensjon, forteller Abdurrahman Topso.

Gigantleir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

«The general» er godt kjent, og er en mann som flyktningleirens ansatte med glede viser VG fram til. For Tyrkia er det et tegn på hvor ille fienden Syria behandler sine egne, når selv en eksgeneral har måttet flykte, noe leirens pressesjef selv påpeker.

Topso forteller at han først krysset grensen til Tyrkia da det ble umulig å få sykehusbehandling – men i flere år reiste han fram og tilbake. Det var etter en slik reise at han kom hjem og fant huset sitt i ruiner.

– Men det som var verre var at sønnen min var blitt arrestert. Jeg har ikke fått oppgitt noen grunn til arrestasjonen, jeg vet ikke hva som har skjedd med ham. Nå har han vært borte i fire år, uten noen rettskraftig dom, forteller 72-åringen.

IS angrep tyrkisk grenseby: To drept og full panikk

Han viser VG et bilde av seg selv i full uniform, men dette vil han ikke at skal stå på trykk, av hensyn til sønnen Hasan som står ved siden av ham på bildet, kledd i sort skinnjakke og olabukser.

SERVERING: Abdurrahman serverer stolt VG te, laget på den syriske måten, ikke den tyrkiske, som han påpeker. Foto: Harald Henden , VG

«Generalen» har ikke gitt opp håpet om å se sønnen igjen, forklarer han. I det lille containerhuset deler han husly med kona, svigerdatter og tre barnebarn. Men nå har alle forlatt leiren for å handle, og han er ensom og glad for å få besøk, selv om han ikke vil snakke mer om sønnen, forklarer han bestemt.

En kvinnelig slektning, som bor i containeren ved siden av, kommer med et brett te som generalen serverer VG og tolken. Ikke tyrkisk te, men ekte syrisk te. Forskjellen er at teen er kokt opp med sukker, og er parfymert, forteller han.

MØTTE SØNNEN: Bashar al-Assad på et bilde fra 1999. Foto: AFP ,

VG spør om Abdurrahman noen gang fikk møte Syrias nåværende diktator, president Bashar al-Assad, som allerede på nittitallet hadde en lederstilling i hæren, blant annet med ansvar for Syrias delvise okkupasjon av Libanon.

– Jeg satt ved samme bord som ham under en middag i Damaskus i august 1999 – det var i anledning «Hærens dag». Når man møter ham får man inntrykk av at man treffer en fremragende person. Han er sjarmerende, forteller han.

– Men nå slakter han Syrias sivile, og skiller ikke mellom krigere og kvinner og barn. Bashar har ikke mye støtte igjen, heller ikke i politiet og hæren.

Middagen Abdurrahman viser til fant sted et snaut år før Bashar al-Assad overtok som president i Syria, men han var allerede håndplukket til å erstatte faren, Hafez al-Assad, på det tidspunktet.

TJENESTEGJORDE UNDER FAREN: Hafez al-Aassad, på et bilde fra 1997. Foto: AFP ,

Skadet i russisk bombetokt: Ismain (13) får legehjelp i Tyrkia, før retur til Syria

Assad senior, som er den av de to «generalen» primært tjenestegjorde under, ble selv regnet som en diktator. Hafez styrte Syria med jernhånd i over tredve år. Da sønnen Bashar overtok, innførte han først en rekke reformer. «Generalen», som ble pensjonist ett halvt år etter at Assad junior fikk makten, trodde først landet gikk i en helt annen retning.

– Den største forskjellen var at under Hafez var Syria et veldig lukket land, mens Bashar åpent opp for investeringer fra utlandet. Vi merket det ved at alt ble mye dyrere, og at endringer skjedde mye raskere.

– Det var også mange særordninger for statsansatte som ble fjernet, blant annet at man hadde kunnet kjøpe en sponset bil som ble nedbetalt over ti år gjennom trekk i lønnen – ett gode jeg selv mistet. Men det var ingenting som tydet på at det kom til å komme en krig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder