FLYKTNING-TOPPMØTE: Visepresident i Europakommisjonen, Frans Timmermans, EU-president Donald Tusk, Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse etter et besøk i en flyktningleir i Tyrkia. Foto: Umit Bektas Reuters

Tyrkias statsminister om Erdogan-satire: Grov rasisme

GAZIANTEP (VG) EU-avtalen med Tyrkia skrytes opp i skyene av Tyrkia, Tyskland og EU. En tysk satiriker skaper likevel dårlig stemning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter et hektisk, kaotisk, og kort besøk til flyktningleiren Nizip, tre mil fra grensen til Syria, er Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu, den tyske forbundskansleren Angela Merkel og EU-president Donald Tusk samlet i provinshovedstaden Gaziantep for å hylle flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.

Merkel i Tyrkia: Her besøker hun flyktningene

Noen skjær i sjøen var likevel uungåelige. Statsminister Davutoglu kunne ikke dy seg fra å ta opp Tyrkias krav om at at en tysk satiriker blir straffeforfulgt for fornærmelser mot president Erdogan.

– Grov rasisme er også på fremmarsj i noen miljøer i Europa. Se på fornærmelsene som har kommet mot Tyrkias president. Er dette pressefrihet? Dette er så grovt at det ville blitt kalt rasisme dersom det var blitt ytret mot en europeisk privatperson, sier statsminister Davutoglu.

Donald Tusk svarte at ved å vise at han hadde sittet i fengsel for å være kritisk mot kommunistregimet i Polen. Så la han til:

– President Erdogan hadde samme opplevelse av å sitte i fengsel for sine meninger for femten år siden. Et godt råd er at man som politikere har tykk hud, og ikke forsøker å ta avgjørelsen av hva som er satire og hva som er lovbrudd. Jeg håper at pressefrihet ikke blir tema for våre neste møter, sier Tusk.

VINKER FARVEL: Statsminister Ahmet Davutoglu og kona Sare vinker farvel etter det hesblesende besøket. Foto: Nilas Johnsen

Komikerkrangel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har fått sterk kritikk for å ha presset Tyskland til å straffeforfølge en komiker som har fornærmet ham – og Merkel har måttet tåle hard medfart for å ha gitt etter.

Merkel beklager nå at hennes talsmann sa at hun mente komikerens satiriske dikt om Erdogan var en grov fornærmelse.

– I etterpåklokskapens lys var det en feil, sa Merkel fredag, og hun la til at kommentaren kunne gi inntrykk av at ytringsfrihet og pressefrihet ikke er viktig.

Hun forsvarte likevel beslutningen om å autorisere politietterforskning av den populære komikeren Jan Böhmermann. Hun mener det var en rimelig reaksjon på diktet, som anklaget Erdogan for pedofili og dyresex.

– Lovlig og trygt

Komikerkrangelen til side var deltagerne på pressekonferansen uvanlig samstemte i sin dom over den nylig inngåtte avtalen.

– Denne regionen og denne byen har påtatt seg et historisk ansvar for denne humanitære krisen, og jeg er veldig glad for å motta mine internasjonale venner her, sier Davutoglu.

Les også: Gresk byråkrati forsinker norsk flyktninghjelp

VIL HILSE: Disse barna har fått komme først i køen for å hilse på Angela Merkel. Foto: Nilas Johnsen

– Vi må finne en felles løsning på den største humanitære krisen verden har sett siden andre verdenskrig. Tyrkia kan ikke løse dette alene. Vi har allerede tatt imot tre millioner flyktninger fra krigen i Syria, fortsetter han.

– Avtalen mellom Tyrkia og EU har som hovedmål å få ned de tragiske dødsfallene av migrantbarn på havet, å slå ned på menneskehandlere og erstatte ulovlig og farlig migrasjon, med lovlig og trygg reise for flyktninger fra Tyrkia til Europa i henhold til avtalen.

Tyrkia og Tyskland i samme båt

Davutoglu avviser påstandene fra blant annet Amnesty om at Tyrkia sender flyktninger tilbake til Syria mot deres vilje.

Les også: Amnesty til VG: – Tyrkia sender flyktninger videre til Syria

– Ingen syrere som har reist tilbake er blitt tvunget til det. Vi jobber tett med FN og følger gjeldene lover og regler for dem som returnerer frivillig. Det er ikke sannhet i påstandene som har kommet, sier Davutoglu.

Davutoglu sier også at Tyrkia har forholdt seg både til kravene som er blitt stilt for å få visumfrihet i EU, og at Tyrkia har gitt syriske flyktninger arbeidstillatelse, som er et krav fra EU for å hindre flyktninger fra å dra videre til Europa.

Davutoglu hyller også både sin egen regjering og Merkel, og bruker store ord:

– Merkel er blitt kritisert i sitt hjemland for å ta imot flyktninger, og det har også vi blitt av vår opposisjon her i Tyrkia. Men de som åpner sine dører for flyktningene får kanskje kritikk nå, men de vil bli husket i historien for å ha gjort en gyllen innsats for verden, sier Davutoglu, til stor applaus fra salen.

– Tyrkia og Tyskland står sammen i denne krisen, fortsetter han.

Nye toner fra Tusk

Donald Tusk, som flere ganger har uttalt seg kritisk mot Tyrkia, har en helt annen tone i Gaziantep:

– Tyrkia er det landet som gjør mest for flyktningene i hele verden, takk til dere for det, og jeg er glad for at du er min samarbeidspartner, sier Tusk.

NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

Merkel er også raus i rosen, etter hennes lynbesøk i flyktningleiren.

– Tre millioner flyktninger er tatt imot av Tyrkia, og de gjør den største innsatsen her. Der er nå veldig viktig at også EU tar ansvar, slik Tyskland har jobbet for. Men, avtalen er også avhengig av at vi får en slutt på ulovlig migrasjon, sier Merkel.

– Tusen takk for denne praktiske innføringen i flyktningkrisen, legger hun til.

STOLTE: Tyrkia legger ikke skjul på at de føler de har tatt stort ansvar i flyktningkrisen. Foto: Nilas Johnsen

Visumfrihet?

Avslutningsvis fikk fire utvalgte medier stille spørsmål, to tyrkiske og to tyske. Den tyrkiske journalisten ville vite når avtalen om visumfrihet kan være på plass, og når Tyrkia får overført midlene de er blitt lovet av EU.

– Kravet om visumfrihet går hånd i hånd med avtalen om returer av migranter, men jeg vil ikke spekulere i når vi er i mål. Men vi jobber hardt for oppnå kravene EU har stilt til oss. La oss ikke være negative, for hvis det ikke blir noen avtale om visum, så faller jo hele avtalen, sier Davutoglu.

Les også: Her flykter de fra flyktningleiren

Tusk svarer kort på spørsmålet om de i første omgang tre milliardene Euro Tyrkia er blitt lovet:

– Vi jobber hardt med medlemslandene i EU for at første del av overføringene snart skal være på plass. Innføringen av en slik avtale er alltid mest utfordrende, sier Tusk.

Forpliktet

Den tyske journalisten spurte også om visumfriheten, og la så til: Hva synes Merkel om situasjonen for pressefrihet i Tyrkia?

Merkel svarte først at hun er fullt ut forpliktet til å få avtalen om visumfrihet på plass, dersom Tyrkia oppfyller kravene. På spørsmålet om pressefrihet svarte hun slik:

– Den bekymringen er blitt tatt opp mange ganger, og er blitt et tema fordi det er frykt at siden vi er avhengig av Tyrkia for denne avtalen, så vil vi ikke kunne ta opp behovet for fri presse med Tyrkia. Men det er ikke tilfellet, det at vi snakker sammen oftere, om flyktningavtalen, gjør det også mulig for oss å snakke om pressefrihet, sier Merkel.

– Vi har snakket åpnet og ærlig med Tyrkia om for eksempel den tyske journalisten som mistet sin presseakkreditering, og kanskje er vi ikke alltid enige, men vi snakker sammen, sier Merkel.

Da griper Davutoglu inn:

– Vi kan snakke om alle emner, også pressefrihet. Men et viktig element for en slik samtale er at den ene parten ikke snakker nedsettende til den andre. Tyrkia har vært gjennom fire valgkamper de siste årene, alle med fri presse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder