Slik avgjøres valgthrilleren i USA

For å sikre seg flertallet på Republikanernes landsmøte i juli må Donald Trump kapre godt over halvparten av delegatene i de gjenværende statene. Slik avgjøres nominasjonsthrilleren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter tirsdagens storeslem i hjemstaten New York har den kontroversielle forretningsmannen sikret seg 846 av de 1237 delegatene han trenger for å ha rent flertall på landsmøtet, og dermed sikre seg nominasjonen som Republikanernes presidentkandidat. Det viser tall fra den anerkjente tallknuseren Nate Silver, som tidligere har forutsett flere valgvinnere med kirurgisk presisjon.

Giæver kommenterer: Avgjørende hjemmeseier

USA-kjenner Jan Arild Snoen i tenketanken Minerva mener Trump nå har mindre enn 50 prosent sjanse til å sikre seg nok delegater til å vinne nominasjonen i første valgomgang på landsmøtet.

– Dersom ingen av kandidatene går inn i landsmøtet med et rent flertall bak seg, er utfallet helt åpent, påpeker han.

15 stater igjen

For å sikre flertallet er Trump avhengig av å vinne minst 391 av de gjenværende delegatene.

Trumps hovedutfordrer Ted Cruz har foreløpig vunnet 544 delegater, og har trolig små sjanser til å ta igjen forspranget. Håpet Trumps motstandere fortsatt klamrer seg til er at de skal klare å hindre at han når det magiske tallet på 1237 delegater. Dersom ingen kandidat har rent flertall, blir det opp til landsmøtet å forhandle seg frem til en kandidat som flertallet kan stille seg bak.

Trump om valgregler: Laget for å redusere mine sjanser

De 15 statene som ennå ikke har avholdt nominasjonsvalg skal fordele til sammen 620 såkalt bundne delegater. I tillegg kommer delegater som formelt ikke er bundet til å stemme på den kandidaten flertallet i staten har valgt. Spesielt Pennsylvania, som holder valg 26. april, har et stort antall slike ubundne delegater.

Usikre beregninger

En måling gjennomført av avisen Pittsburgh Tribune-Review, viser at drøyt halvparten av de ubundne delegatene i Pennsylvania vil støtte den kandidaten som har flest stemmer, enten nasjonalt eller i deres distrikt.

Analyse: Se hele Silvers analyse her

Nate Silver har gjort en grundig analyse av situasjonen i de gjenværende statene. Han konkluderer med at Trump akkurat nå ligger an til å sikre seg 1155 delegater.

Samtidig understreker han at både kompliserte valgregler og dårlig tallmateriale i flere stater gjør beregningene usikre.

– At Trump ikke har et flertall blant delegatene etter primærvalgene er ikke det samme som at han ikke kan få flertall på landsmøtet. Hvis han er svært nær kan han fortsatt få mange av de ubundne delegatene til å støtte han, spesielt hvis han vinner Pennsylvania, skriver Silver.

Trump sjokkerer igjen: Vil straffe kvinner som tar abort

Blir avgjørende

Silver mener nominasjonsvalget i California 7. juni blir avgjørende for om Trump sikrer seg det nødvendige flertallet. Gjennomsnittet av målingene gir foreløpig Trump en liten ledelse på rivalen Ted Cruz, men det er fortsatt mange velgere som ikke har bestemt seg.

– Jeg tror ikke kommentatorene fullt ut har forstått hvor avgjørende California blir. Selv om Trump skulle gjøre rent bord i de andre statene vil en svak opptreden her kunne velte flertallet. På samme måte kan en sterk avslutning her gi han nok delegater til tross for dårligere resultater enn antatt i de mindre statene, skriver han på bloggen sin.

Bakgrunn: Dette kan stanse Trump

Ifølge Silvers beregninger ligger Trump foreløpig an til å vinne 93 av de 172 delegatene fra California.

Også Snoen trekker fram California og Indiana som gjenværende nøkkelstater i den republikanske nominasjonskampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder