USA frigjør tusenvis av hemmelige dokumenter: Bin Laden hadde norske terrorrapporter i bokhyllen

Fant al-Qaidas rekrutteringskjema

Norske radikaliseringsrapporter i hyllen hos terrorlederen

USA har frigjort tusenvis av dokumenter fra bin Laden-raidet
i 2011. I bokhyllen fant de terrorlederens personlige brev, al-Qaidas eget rekrutteringsskjema og rapporter fra en norsk terrorforsker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den tidligere al-Qaida-lederen ble drept da amerikanske spesialstyrket stormet gjemmestedet hans i Pakistan i 2011. I raidet mot huset i byen Abbottabad sikret Navy SEAL-soldatene seg en enorm mengde dokumenter, harddisker og annen informasjon.

I de offentliggjorte dokumentene, som ble frigitt av CIA onsdag, kommer det frem at terrorlederen hadde to rapporter fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i bokhyllen.Blant annet terrorforsker Thomas Hegghammers 60 siders rapport om terrorrekruttering og radikalisering i Saudi-Arabia fra 2006, skriver TV2.

Visste du?Clinton kunne drept bin Laden

I HYLLEN HOS BERØMT TERRORLEDER: Thomas Hegghammer er ikke overrasket over at hans artikler om radikalisering og terrorekruttering har funnet veien til bin Ladens bokhylle. Foto:Atle Jorstad,

– Det er litt morsomt, men ikke uventet. Vi vet at de følger med på hva som skrives, og det er nok en måte for dem å få tilfredsstilt sine egoer, sier Hegghammer til VG.

Han presiserer at dette slettes ikke er første gangen FFI opplever at radikale terrorister leser det som skrives om dem.

– Dette finner vi mye av på forum for radikale. Dette er også en slags etterretning fra deres side for å få et innblikk i hvordan fienden forstår seg på dem, sier han.

Amerikanske etterretningstjenester har blitt kritisert for å være tilbakeholdne med informasjon om bin Laden-operasjonen, men nå sier en talsmann for justisdepartementet at dokumentene frigis i tråd med president Obamas ønske om økt åpenhet, skriver AFP.

SE:Bilder fra bin Ladens hemmelige liv

Vestlige bøker i bokhyllen

Dokumentene omtaler blant annet mange av de personlige eiendelene som ble beslaglagt i forbindelse med raidet i Pakistan.

I bin Ladens bokhylle fant Navy SEAL-soldatene store mengder vestlig litteratur, blant annet bøker skrevet av lingvisten Noam Chomsky og den Pulitzer-belønnede forfatteren Bob Woodward.

Al-Qaida-sjefen hadde også flere bøker om konspirasjonsteorier, blant annet John Perkins «Confessions of an Economic Hitman», som ifølge NBC News tar for seg den «hemmelige historien bak hendelsene som skapte dagens amerikanske imperium».

Terrorlederen hadde ifølge CBS News også flere magasiner, blant annet Newsweek, Time Magazine og vitenskapstidsskriftet Popular Science.

Av de mer kuriøse artiklene i bokhyllen var en guide til dataspillet Delta Force: Xtreme 2 og barneutgaven av Guinness rekordbok 2008.

Viktigst å drepe amerikanere

Materialet viser også at bin Laden advarte jihadister mot å brukte tid på å opprette en egen islamsk stat, noe terrorgruppen IS i senere tid har forsøkt.

Bin Laden ønsket i stedet at man skulle fokusere på det han mente var det viktigste i kampen mot Vesten:

«Fokuset burde være på å drepe og bekjempe det amerikanske folk og deres allierte», skriver bin Laden i et av dokumentene.

I et mer personlig brev til en av sine koner, skriver al-Qaida-lederen om sine ønsker i tilfelle han selv skulle bli drept. Da ønsket han at døtrene skulle gifte seg med mujahedin (hellige krigere) eller «noen andre gode mennesker».

Tidligere denne måneden hevdet den Pulitzer-belønnede journalisten Seymour Hersh at USA løy om drapet på bin Laden, en påstand som raskt ble avvist som tull og konspirasjonsteorier av flere medier og amerikanske myndigheter.

CIA-talsmannen Ryan Trapani avviser overfor AFP at onsdagens beslutning om å frigjøre dokumentene har noe med Hershs artikkel å gjøre.

Les også:Brukte cowboyhatt for å gjemme seg – slik rømte han

Saken fortsetter under bildet!

VIL DU BLI AL-QAIDA-MEDLEM?: Dette bildet viser skjemaet som unge jihadister ble bedt om å fylle ut, blant annet med spørsmål om hvem terrorgruppen skal kontakte hvis vedkommende dør som en martyr. Foto:Stf,Afp

Rekrutteringsskjema for jihadister

De amerikanske spesialstyrkene fant også det som tilsynelatende er terrorgruppens egne rekrutteringsskjemaer, skriver NBC News. Her er noen av spørsmålene unge jihadister blir bedt om å besvare:

«Noen favoritthobbyer eller fritidsaktiviteter?»

«Kjenner du noen som jevnlig reiser til vestlige land?»

«Ønsker du å utføre et selvmordsangrep?»
«Hvem skal vi kontakte hvis du blir en martyr?»

Amerikanske etterretningsmyndigheter har også publisert hele skjemaet her.

Etterlyste info om dansker

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau ba bin Laden også om informasjon om to danske journalister som jobbet for «avisen som fornærmet profeten». Brevet skal ha blitt sendt til en al-Qaida-topp i 2010, skriver NTB.

– Vennligst avse de nødvendige ressurser til å samle inn opplysninger om de to journalistene fra Danmark som er tilknyttet avisen som fornærmet profeten, skriver bin Laden i brevet.

Simi Jan, journalist i dansk TV 2, bekrefter at hun er den ene av de to journalistene.

– Det er meg, for jeg ble gjort oppmerksom på det allerede den gang. Vi tok det ikke så ille opp, for Danmark er jo i al-Qaidas søkelys, sier hun til Ritzau.

Danmark er nevnt minst tre ganger i brevene som al-Qaida-lederen skrev. I ett av de andre brevene står det at tre jihadister ble sendt til Danmark for å «utføre en operasjon». De tre forsvant imidlertid sporløst, ifølge brevet. Det kommer ikke fram i brevene hvem eller hva i Danmark som skulle ha vært målet for denne operasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder