Advarer mot at Jeremy Corbyn kan ødelegge partiet

RADDIS: Jeremy Corbyn trodde han skulle være partiets radikale alibi i ledervalget. Nå leder han suverent. Foto:Russell Cheyne,Reuters

Blair i ordkrig med Labour-favoritt

Tony Blair mener Labour nærmest vil bli utslettet dersom denne 66-åringen blir ny leder.

  • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fire år gammel

Bare måneder etter at Ed Miliband, som selv ble partileder etter bitter strid, trakk seg, er det igjen duket for bitter partistrid i det britiske arbeiderpartiet Labour.

I et svært direkte kronikk angriper Tony Blair den venstreradikale Labour-representanten Jeremy Corbyn, og varsler nærmest dommedag for det britiske arbeiderpartiet dersom han faktisk blir valgt:

«Arbeiderpartiet er i mer dødelig fare nå enn på noe annet punkt i partiets over 100 års eksistens», innleder Blair innlegget i avisen The Guardian med.

Han har mer skyts på lager. Etter å ha skrytt av endringer han selv fikk til som statsminister i sin 13 år lange partilederkarriere, kommer han sitt hovedpoeng: Han mener Corbyn er så politisk radikal at han aldri vil klare å samle så mange velgere at Labour kan vinne valg - og dermed utføre politikk.

150 000 nye Labour-aktive

Blair, som vant tre valg for Labour, har ikke lenger partimedlemmene med seg. Ifølge Daily Mirror har nesten 150 000 nye briter meldt seg for å stemme i ledervalget i Labour. Det er så mange at det blir spekulert i om enkelte fra høyresiden har meldt seg in for å få Corbyn valgt - for dermed å sikre borgerlig valgseier også nesten gang.

SKREMMER: Statsminister Tony Blair mener hans parti Labour kan bli utslettet hvis radikale Jeremy Corbyn blir ny partileder. Foto:,AP

Blair appellerer i kronikken direkte til trofate Labour-medlemmer om å redde partiet:

«Det spille ringen rolle om du står til venstre, til høyre eller i midten av partiet, om du pleide å støtte meg eller hate meg. Men vær så snill forstå faren vi er inne i», advarer Blair.

Også tidligere i sommer advarte Blair mot Corbyn, men Labour-sympatisører flest bryr seg ikke om sin gamle partileders advarsler. Blair er selv sterkt mislikt i store deler av partiet, og da han ville donere penger til valgkampen, sendte flere kandidater pengene i retur.

Husker du denne: Profan i eget land!

Corbyn, som kaller seg sosialist, har vekket manges engasjement. Han reiser rundt og holder folkemøter, blir mottatt som en rockestjerne, og fremstår noe helt annet enn de nærmeste fraværende lederne Labour har hatt de siste årene.

Skilt pga. privatskole

Jeremy Corbyn er helt åpen om mange av sine radikale sider og synspunkter både politisk og personlig: Han har vært aktiv i Palestinakomiteen, mot apartheid, i Amnesty, for dyrs rettigheter og han hadde kontakt med IRA-toppene under de bitre årene med angrep mot britiske mål.

Les også: Tony Blair får festrefs

Han vil at staten igjen skal overta jernbanen og energinettet, noe høyresiden i Labour himler med øynene over.

Corbyn ble skilt fra kona fordi hun ville sende sønnen på privatskole. Han er vegetarianer, avholdsmann, og velger sykkel fremfor bil.

Da han ble foreslått som kandidat til leder fnyste han nærmest, og mente han var uheldig og at det var hans tur tilå være det radikale alibiet i ledervalget.

Men folket flokket seg rundt ham, og en måling i YouGov denne uken svarte 53 prosent at de ønsket Corbyn, han fikk mer enn dobbelt så mange stemmer som sin nærmeste konkurrent.

Torsdag svarte Corbyn på Blairs ramsalte kritikk. Corbyn er uttalt motstander av Blairs «New Labour», og tok seg ikke nevneverdig nær av denne kritikken heller. Han mener livet er for kort til å kommentere påstandene, og spør om man ikke bør være glad for det store engasjementet hans kandidatur har skapt blant britiske velgere:

«Det er vi som setter frem ideer, så jeg driver ikke med personangrep, jeg driver ikke gjengjeldelse, jeg driver ikke med drittslenging. Liver er for kort, og dette nedvurderer den politiske prosessen. Jeg tror vi skal prøve å forbedre det demokratiske systemet i dette landet, ikke senke det ned på dette nivået.»

Les også

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Avis-aksjon for å knuse Labour

  2. Den Corbyske knute

  3. Omstridt 66-åring blir ny Labour-leder

  4. Amper stemning da Labour diskuterte mistillit mot Corbyn

  5. Den prinsippfaste partilederen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder