IKKE BESTEVENNER: David Cameron kan glede seg over å returnere til London, Downing Street 10, men eksperter tror Nicola Sturgeon og SNPs valgsuksess kan føre til problemer i fremtiden. Foto:Peter Nicholls,Reuters

Så splittet er Storbritannia etter valget

EDINBURGH/LONDON (VG) Erkefiendene SNP og Conservatives har verbalt slått hverandre gule og blå i hele valgkampen. Resultatet er et splittet Storbritannia.

 • Atle Jørstad Wergeland
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Da alle stemmene var talt opp og setene i underhuset delt ut, hadde Det skotske nasjonalistpartiet SNP vunnet 56 av 59 skotske seter.

Samtidig vant hovedmotstanderen Conservatives flertall i Storbritannia, men bare ett eneste sete i Skottland.

EKSPERT: Tony Travers ved LSE. Foto: Nilas Johnsen,

En av Storbritannias fremste politiske kommentatorer, Tony Travers ved London School of Economics and Political Science, sier til VG at valget understreker splittelsen i den britiske unionen.

– I England har De konservative gjort et meget godt valg grunnet frykten for at Labour skulle bli styrt av de skotske nasjonalistene, mens i Skottland har ønsket om mer uavhengighet gitt SNP et kjemperesultat, sier Travers.

BAKGRUNN:Vinneren tar alt

Regionale stemmer

Storbritannia-kjenner og førstelektor ved universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, mener hele valget ble styrt av unionsspørsmålet.

– I England styrte frykten for et brudd med den britiske unionen, og ønsket om å forlate Den europeiske unionen. Mens i Skottland er det altså motsatt. Vi ser et veldig splittet land, der folk har stemt regionalt, ikke nasjonalt, sier Mustad.

Les også: Hun kan overta for «Fiasko-Ed»

– Det gjelder ikke bare de konservative i England som er anti-skotsk, og SNP som er anti-britisk, også i Nord-Irland og Wales får uavhengighetspartier, og til dels UKIP i Wales, støtte, fortsetter han.

Å bli eller ikke bli – i EU

Nå seiler spørsmålet om en EU-avstemning, slik David Cameron lovet før valget, opp. I går gjentok statsministeren budskapet, og understreket at han ville lede ett land, ett United Kingdom.

EU-avstemningen kan bli nært knyttet til ønsket om en ny folkeavstemning i Skottland om å bryte med den britiske unionen. De skotske nasjonalistene i SNP vil forlate den britiske unionen, men forbli i EU.

– SNP har vært tydelige på at de ikke vil godta at Skottland tvinges ut av EU gjennom en meningsmåling der de engelske stemmene kan bli avgjørende. Blir det et samlet flertall i Storbritannia med et ønske om å forlate EU, men tallene bak viser at de skotske velgerne var mot det, så vil det tvinge frem en ny folkeavstemning i Skottland, sier Tony Travers.

KRONIKK: Vinner ikke fra venstre

– Jeg tror at Cameron ønsker å avholde den folkeavstemningen raskt, men samtidig vise at han ønsker å forbli i EU, og beskytte den britiske unionen, utdyper han.

Saken fortsetter under bildet!

VINN-VINN: Småbarnsmor Kristina Clark, med barna Bonnie (på magen) og Finley (i vognen), tror valget åpner for mer skotsk påvirkning. Foto:Atle Jørstad,VG

Frustrerte skotter

Selv om SNP vant over 90 prosent av setene, var det «bare» drøyt halvparten av skottene som stemte på nasjonalistpartiet. Kristina Clark stemte SNP og er åpenbart fornøyd med valgresultatet.

– I England synes folk det er smart å individualisere og privatisere, mens her vil folk ha det felles. Og vi trekker mer mot Nord-Europa, mens England ser mer mot Nord-Amerika, sier hun.

Les også: Norske politikere ble med på britisk valgkamp

Hun mener at valgresultatet uansett blir vinn-vinn for SNP.

– Hvis SNP blir hørt og får dreid politikken mer mot venstre, er det bra. Om de ikke blir hørt, vil folk bli frustrerte her oppe og stemme mot uavhengighet neste gang, sier hun.

– Kan ikke ignoreres

KAN JUBLE: Nicola Sturgeon. Foto:Andy Buchanan,Afp

Drosjesjåfør Ian Perring sier valgresultatet var en katastrofe for Skottland.

– Nå kommer jo Tory i regjering igjen. Jeg hadde håpet folk hadde vett til å stemme Labour, sier Perring, og røper at han gjorde det selv.

– Skottland er mer sosialistisk enn England, og valgresultatene understreker det. Skottene valgte SNP, engelskmennene valgte Tory, fortsetter han.

– Men hvorfor er skotter så forskjellige fra resten av Storbritannia?

– Mange av oss her trekker mot venstre, tidligere stemte skottene på Labour. De konservative her oppe er ganske langt mot sentrum, tror drosjesjåføren.

Nicola Sturgeon understreket at SNP skal kjempe for skottene i London.

– Jeg er lei meg for at Labour ikke var sterke nok til å slå De konservative i England. Men nå kan ikke regjeringen ignorere det som skjer i Skottland.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Pluss content

  Et splittet Storbritannia

 2. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

 3. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

 4. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

 5. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

Fra andre aviser

 1. Skottenes leder avgjør valget

  Bergens Tidende
 2. Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse

  Fædrelandsvennen
 3. Hovmod står for fall | Per Edgar Kokkvoll

  Aftenposten
 4. Skottland ønsker ny folkeavstemning om uavhengighet

  Bergens Tidende
 5. Sturgeon vil be om fullmakt til skotsk folkeavstemning

  Bergens Tidende
 6. Derfor tror hun Boris Johnson vil snu, selv om han kan miste halve kongeriket.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder