Setter i gang militærøvelse på kort varsel

RUSTER OPP: Etter de russiske sabotørbeskyldningen har Ukraina bestemt at kampklare styrker skal plasseres langs grensen til både Krim og de opprørskontrollerte områdene i øst. Her ser ukrainske tjenestemenn på bombefly under en øvelse onsdag. Foto: Stringer Reuters

Spenningen øker i Ukraina: – Vi stoler på at Putin ordner opp

JALTA, KRIM (VG) Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter russiske sabotørbeskyldninger. Men på Krim føler turister seg trygge på at Putin ordner opp.

Artikkelen er over tre år gammel

På et av de mange gigantiske hotellkompleksene ved Jalta har familien Pomin kunnet følge Putins pressekonferanse om det den russiske presidenten betegner som et ukrainsk «terrorangrep».

Ifølge det russiske sikkerhetsbyrået FSB skal en russisk offiser ha blitt drept i en skyteepisode med det de omtaler som en gruppe med russiske sabotører fra Ukraina. Denne ukrainske gruppen skal ifølge FSB ha båret på både bomber, ammunisjon og miner, skriver nyhetsbyrået AP.

FSB hevder også at to andre ukrainske grupper skal ha forsøkt å ta seg inn på Krim-halvøya, og at en russisk soldat skal ha blitt drept.

Fikk du med deg denne kommentaren? Den frosne konflikten i øst

PÅ KRIM: Nora Thorp Bjørnstad og Harald Henden. Foto: Harald Henden VG

Poroshenko kaller det en fanasi

En «fantasi» og en «provokasjon» sier Ukrainas president Petro Porosjenko om de russiske anklagene. På begge sider øker spenningen i konflikten som lenge har vært fastlåst, og torsdag annonserte Porosjenko at kampklare styrker skal plasseres langs grensen til Krim-halvøya og de opprørskontrollerte områdene i øst.

Putin på sin side, ledet torsdag et møte i det russiske sikkerhetsrådet, hvor økt sikkerhet på Krim ble diskutert. Den russiske marinen har dessuten annonsert en militærøvelse i Svartehavet, ifølge Reuters.

Les også: Ukraina-konflikten har skapt et enorm våpenmarked

Familien Fomin fra den russiske byen Belgorod, like ved grensa til Ukraina, bekymrer seg ikke over sikkerhetssituasjonen på øya hvor de ferierer.

– Vi er ikke redde

– Vi er ikke redde. Vi stoler på at presidenten vår Putin vil ordne opp. Han er en ekte patriot, en som alltid gjør det som kreves for sine landsmenn, sier Elena Fomina til VG.

IKKE REDDE: Elena Fomina, Anastasia Fomina ( datter) og Roman Fomin fra Belgorod, like ved grensa til Ukraina, stoler på at Putin ordner opp. Foto: Harald Henden VG

Sammen med datteren Anastasia og mannen Roman har hun full tillit til at myndighetene vil rydde opp i dette på en måte som ikke vil skade russere.

– Det er synd at det har skjedd noe nå. Men vi mener og er hundre prosent sikker på at dette ikke kommer til å gjenta seg. Vi er ikke redde fordi vi vet hvor godt vårt land passer på sine egen grenser, sier familiefar Roman mens han tar et godt grep rundt datteren og kona si.

SIKKERHETSMØTE: Russlands president Vladimir Putin ledet onsdag etter sikkerhetsmøte i Moskva, hvor situasjonen på Krim var et tema. Foto: Alexei Druzhinin AP

Tjenesteperson i NATO: Dypt bekymret

Foreløpig er det harde verbale fronter fra de to landene, men flere frykter at dette kan være starten på en forverring av krigen. Ifølge en anonym tjenesteperson i NATO som AP viser til, skal NATO være dypt bekymret over økt spenning, og følger situasjonen tett.

Etter ønske fra Ukraina innkalte FNs sikkerhetsråd til krisemøte torsdag.

Forsker tror ikke det er starten på noe stort

Seniorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, har i to tiår fulgt Ukraina og Russland.

Han sier det er vanskelig å vurdere situasjonen ettersom det er ord mot ord, men tror foreløpig ikke at dette er starten på noe stort.

– Det er uten tvil grunn til å være bekymret fordi dette er to parter i krig og ting kan skje, men det er lite sannsynlig at dette er starten på noe stort, sier Bukkvoll.

Fikk du med deg denne? Trump kan anerkjenne Krim som russisk

Tror ikke de er sendt av ukrainske myndigheter

Når det kommer til den russiske beskyldningen, tror Bukkvoll det er heller tvilsomt at Ukraina faktisk har sendt grupper med sabotører til Ukraina.

– Det er ikke sannsynlig at ukrainske myndigheter med viten og vilje har sendt sabotasjegrupper til Krim. Ukraina er helt avhengig av vestlig støtte, så det ville være skadelig. Det finnes imidlertid væpnede grupperinger i landet som bare delvis er under ukrainsk kontroll, og det er ikke umulig at de kan ha prøvd det, sier Bukkvoll.

– Ikke den mest sannsynlige plassen å starte

Andre spekulerer i om Russland selv kan ha arrangert det hele slik at konflikten skal blusse opp og gi Russland anledning til å styrke sin tilstedeværelse på Krim. Heller ikke det tror Bukkvoll er spesielt sannsynlig.

– Det er ikke den mest sannsynlige plassen å starte. Hvis Russland skulle øke det militæret presset, hadde det vært mer logisk å enten starte en offensiv innenfor det opprørskontrollerte området for å få det større, eller starte en offensiv et annet sted langs grensen. Der har Russland styrker stående, påpeker seniorforskeren.

Les også: Ukrainas utenriksminister til VG: Putin fører hybridkrig

Ingen politisk fremgang i Minsk

Konflikten har vært fastlåst lenge, men partene møtes i Minsk for diskusjoner, til tross for at ingen av dem opprettholder fredsavtalen.

– Det er noe fremgang på praktiske detaljer, men ikke når det gjelder politiske løsninger. Russland vil tvinge frem en løsning som gjør at Ukraina ikke kan bli en del av Vesten, noe Ukraina ikke vil gå med på. Ingen av partiene vil gi seg, og derfor står det, sier Bukkvoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder