STORBRITANNIAS FRAMTID I EU: Den britiske statsministeren David Cameron (t.h.) i møte med EU-president Donald Trusk (f.v.) og EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker. Foto: Yves Herman , Reuters

Lang natt for britene i Brussel

Mye gjenstår, sier EU-lederne mens forhandlingene om britenes nye EU-avtale fortsetter natt til fredag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har gjort noen fremskritt, men mye gjenstår, sier EU-president Donald Tusk etter at første dag på toppmøtet i Brussel var over natt til fredag.

Bakgrunn: Briste eller bære for Cameron i EU

Men diskusjonen for Tusk er ikke over.

Han skal lede en rekke møter og forhandlinger natten igjennom med politikere og eksperter fra ulike EU-land. De skal prøve å løse de gjenværende flokene i britenes arbeid for en ny EU-avtale før de 28 stats- og regjeringssjefene så setter seg til bordet igjen på formiddagen.

– Det er for tidlig å konkludere om når vi er i mål, sier den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen, ifølge Ritzau.

Uavklart

De uavklarte klammene i avtaleteksten er fortsatt mange. Sør- og østeuropeiske land liker ikke britenes krav om å begrense EU-innvandreres tilgang på visse velferdsgoder. Frankrike er skeptisk til kravet om å sikre innflytelsen til EU-landene utenfor eurosonen. Og belgierne har problemer med Camerons krav om britisk unntak fra EU-mantraet om «en stadig tettere union».

– Det er vanskelig, innrømmer en britisk diplomat.

Den italienske statsministeren Matteo Renzi sier ifølge Reuters at han er mindre optimistisk etter første møtedag.

KOMMENTAR: Camerons EU-skjebnedøgn i Brüssel

Lunsj?

For dag to av forhandlingene var planen å komme til enighet over en «engelsk frokost». Grunnet forskyvinger i tidsskjemaet er håpet at en «engelsk lunsj» skal føre til en avtale i løpet av ettermiddagen.

– Med velvilje og hardt arbeid tror jeg vi kan få en god avtale for Storbritannia, lød det uansett fra statsminister David Cameron før møtestart.

Han er avhengig av å komme hjem med en avtale britene finner god nok til å si ja til fortsatt medlemskap i EU. Cameron har lovet dem en folkeavstemning over resultatet av forhandlingene.

LES OGSÅ: Fem spørsmål og svar om Storbritannias forhold til EU

Ifølge BBC er det fem hovedpunkter det gjenstår å komme til enighet om:

  • Hvordan EUs bindende avtaler skal endres for å gjennomføre forandringer.
  • Hvor mange medlemstater som kan utløse en «nødbrems» for velferdsgoder for innvandrere.
  • Hvor lenge et medlemsland kan innføre restriksjoner på arbeidsfordeler for innvandrere.
  • Om hvorvidt det kan legges restriksjoner på barnetrygd.
  • Om traktaene kan forandres for å endre prinsippet om en stadig tettere union.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder