10. APRIL: Varmen nådde også Norge i april, og venninnene Guri Storaas (30), Katrine Kranstad (30) og Mari V. Gundersen fant veien til Oslos nye badested, Sørenga. Foto: Frode Hansen VG

April var rekordvarm på vår klode

2016 blir trolig historisk

Og ikke nok med det: Den globale varmerekorden er slått for syvende måned på rad. Det liker ikke klimaforskerne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

April var med god margin den varmeste april-måneden som noensinne er registrert, viser tall fra amerikanske romfartsadministrasjonen NASA.

April i år var 1,1 grad varmere enn gjennomsnittet for april mellom 1951 og 1981.

Ifølge den britiske avisen The Guardian viser tallene for april at den globale varmerekorden nå er slått sju måneder på rad.

Det har fått blant annet den tyske oseanografen Stefan Rahmstorf til å sperre opp øynene:

NASAs temperaturmålinger indikerer at 2016 vil bli det varmeste året på kloden i den tiden registreringene er blitt gjort.

17. mai-varsel: Perfekt bunadsvær

El Niño én av årsakene

I tillegg til den globale oppvarmingen har værfenomenet El Niño bidratt til den sterke varmen de siste månedene. El Niño innebærer at overflatevannet i Stillehavet er varmere enn normalt.

Bakgrunn: Her trues 16 mill. mennesker av sult på grunn av «gutten»

Årets El Niño er imidlertid ikke den sterkeste som er målt, og det faktum at varmerekordene likevel kommer så hyppig, er bekymringsfullt, sier den australske klimaforskeren Andy Pitman ved New South Wales-universitetet i Australia.

– Klimaforskere har advart mot dette siden minst 1980-tallet. Og det har vært fordømt åpenbart siden år 2000. Så hvorfor er dette overraskende? spør Pitman i The Guardian.

I februar, mars og april har marginen vært større en noen gang, noe som har fått klimaforskere til å kalle temperaturøkningen en «klimakrise».

Paris-avtalen under press

På den FNs klimakonferanse i Paris i fjor ble 155 land enige om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Med en økning på 1,1 grader allerede nå, mener Pitman dette er svært håpefullt.

– Jeg vet ikke en gang om du ville kunne fått 1,5 grader hvis du stoppet alle utslipp i dag. Systemet er tregt. Det setter et enormt press mot to grader, sier han til den britiske avisen.

Den globale oppvarmingen setter sine tydelige spor, og påvirker økosystemer verden over.

Oppdater deg: Slik kan Norge nå klimamål uten oljekutt

93 prosent av koralldyrene i det dykker-yndede Great Barrier Reef i Australia er blitt bleke. Trolig har mye av den nordlige delen rett og slett dødd ut, og på enkelte skjær skal 90 prosent av korallene være i ferd med å dø. Årsakene er korallbleking er usikre, men flere klimaforskerne peker på at menneskeskapte klimaendringer kan stå bak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder