Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

...og IS lover krig mot bakkestyrker

Tyrkia mener det er blitt umulig å stanse krigen i Syria uten en bakkeoperasjon og ber USA og andre vestlige land om å delta, ifølge en tyrkisk tjenestemann.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

NATO-medlemmet Tyrkia håper allierte land nå blir med og sender bakkestyrker inn i Syria. Det vil øke risikoen for en svært farlig direkte konflikt med Russland, advarer norske forskere.

– Vi ønsker en bakkeoperasjon sammen med våre internasjonale allierte, sa en sentralt plassert tyrkisk tjenestemann til pressefolk i Istanbul tirsdag.

– Uten en bakkeoperasjon er det umulig å stanse denne krigen, hevdet kilden, som ikke ønsker å bli navngitt.

IS lover krig mot bakkestyrker

IS er klar til kamp mot enhver saudiarabisk bakkestyrke som måtte bli utplassert i Syria, slår IS fast i en lederartikkel i ekstremistgruppens egen avis al-Naba.

– En slik inngripen, hvis den skulle skje, vil ikke være i stand til å bidra med noe særlig til fiender av IS, skriver ekstremistgruppa i artikkelen, med henvisning til Syrias president Bashar al-Assad, hans russiske og iranske allierte og den USA-ledede koalisjonen.

– IS' syn på en slik inngripen vil dermed ikke være noe annerledes enn IS' syn på USAs inngripen i favør av sjiaene og kurderne, eller russernes støtte til Assads alawitt-sekt, heter det videre i artikkelen.

– IS kommer til å fortsette å bekjempe de frafalne og polyteistene, uansett hvordan de skulle skifte farge, språk og hjemland, skriver IS.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sa tidligere tirsdag at Saudi-Arabia og Tyrkia «drar regionen inn i krig» hvis de to landene sender bakkestyrker til Syria. Assad, med støtte fra Hizbollah, Iran og Russland, kommer til å overvinne både IS, Nusrafronten, USA, Saudi-Arabia og Tyrkia og hindre dem fra «okkupere Syria og Israel for å oppnå sine mål», sa Nasrallah.

Iran advarte tirsdag mot at saudiarabiske bakkestyrker i Syria vil være et brudd på internasjonal lov. Iran har selv flere tusen «militære rådgivere» i Syria.

– Vil påføre Tyrkia nederlag

Går tyrkiske soldater inn i nabolandet, kan de lett havne i konflikt både med syriske regjeringsstyrker og Russland, mener forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

– Begynner tyrkerne å skyte mot russiske fly, kan situasjonen raskt utarte, sier han til NTB.

Tyrkia er en svoren motstander både av Syrias president Bashar al-Assad og de kurdiske styrkene som har erobret store områder nordvest i Syria nær den tyrkiske grensa, og som USA samarbeider nært med.

En av Assads viktigste allierte er Russland, som bomber syriske opprørsgrupper som håper å styrte regimet. Dette er grunnen til at eventuelle tyrkiske bakkestyrker risikerer å havne i konfrontasjoner med russerne.

Wigen mener Russland har et ønske om å trekke Tyrkia lenger inn i konflikten og påføre landet et nederlag i Syria. Motivet er angivelig å vise hele verden at Tyrkia ikke får hjelp fra NATO og at forsvarsalliansen er lite effektiv. I tillegg ønsker Russland å gjengjelde Tyrkias nedskyting av et russisk jagerfly tidligere i vinter.

Forutsetningen for at denne planen skal fungere, er at NATO faktisk ikke griper inn og støtter Tyrkia, påpeker forskeren. Han betegner den russiske strategien som svært farlig.

– Dette ender ikke nødvendigvis med storkonflikt mellom Tyrkia og Russland, men de to landene leker med ilden.

– Barbariske fly

Mens russiske kampfly bomber syriske opprørere, har Tyrkia i flere dager skutt artillerigranater over grensa mot kurdiske styrker lengst nord i Syria.

Samtidig er flere sykehus og skoler i Nord- Syria rammet av angrep, og Russland anklages for å stå bak de fleste av disse. Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu kaller de russiske flyene «skammelige, grusomme og barbariske».

Myndighetene i Russland anklager på sin side Tyrkia for å støtte IS og andre ekstreme islamistiske grupper i Syria.

– I utgangspunktet skulle man ikke tro at det var så stor risiko for en opptrapping av situasjonen mellom Russland og Tyrkia. Men når du hører hva presidentene Vladimir Putin og Tayyip Recep Erdogan sier, er det påfallende hvor stor selvtillit de har, sier forsker Julie Wilhelmsen til NTB.

Godtar ikke regimeendringer

Wilhelmsen stiller seg tvilende til teorien om at Russland har et sterkt ønske om å trekke Tyrkia inn i Syria-konflikten for å påføre landet et nederlag og demonstrere NATOs utilstrekkelighet.

Putin kan eventuelt håpe på dette som en ekstra bonus, mener Wilhelmsen. Men hun understreker at det finnes langt viktigere forklaringer på at Russland har grepet inn i den syriske borgerkrigen.

Et av Russlands hovedmotiver er å statuere et eksempel og vise at landet ikke finner seg i at USA og Vesten griper inn i andre land og endrer deres regimer, ifølge Wilhelmsen, som er ansatt ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Tidligere har vestlige land bidratt til å styrte regimer i blant annet Libya og Irak.

NUPI-forskeren er imidlertid enig i at den spente situasjonen mellom NATO-landet Tyrkia og Russland kan utvikle seg til en farlig situasjon. Hun understreker at forholdet mellom NATO og Russland for tiden er svært dårlig.

– Jeg er redd for at noe plutselig kan skje som gjør den kalde krigen varm, sier hun.

FN: Syria slipper inn nødhjelpssendinger

Samtidig har FN fått signaler om at regimet i Syria vil slippe inn nødhjelpsforsyninger til sju beleirede områder i det krigsherjede landet.

– Etter hva vi forstår har regjeringen i Damaskus godkjent tilgang til sju beleirede områder, deriblant Mouadamiya al-Sham ved Damaskus og Deir al-Zor, sier Vanessa Huguenin, talskvinne for FNs nødhjelpsorganisasjon (OCHA), tirsdag kveld.

De fem andre stedene som nå trolig skal få nødhjelpsforsyninger, er den sultrammede byen Madaya, Foua og Kfarya i Idlib-provinsen, samt byene Zabadani og Kafr Batna.

Hun legger til at FN og andre hjelpeorganisasjonen nå holder på å klargjøre nødhjelpskolonner som vil være klare til å dra i løpet av få dager.

Å slippe inn nødhjelpsforsyninger til sivilbefolkningen i disse sju områdene, er et av punktene i avtalen om stans i kamphandlingene i Syria, som ble inngått forrige uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder