«Supertirsdag»: Brakseier for Trump – Clinton vinner stort i sør

Clinton - Sanders: 7-4

Trump til topps i minst syv delstater

STAFFORD (VG) Hillary Clinton og Donald Trump sopte med seg flest delstater, mens Ted Cruz tok en lønnsom seier på hjemmebane.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I løpet av natten har innbyggere i 12 delstater gått til valg på den viktige supertirsdagen. I elleve av dem er resultatene nå klare.

Forretningsmannen Donald Trump (69) utklasset sine partikolleger og vant i Georgia, Alabama, Tennessee, Massachusetts, Virginia, Vermont og Arkansas.

– Det har vært en fantastisk kveld, sa Trump i sin tale fra valgvaken i Palm Beach i Florida i natt.

Bakgrunn: Derfor er supertirsdagen så viktig

VG var til stede på Texas-senator Ted Cruz' (45) valgvake i Stafford utenfor Houston. Der brøt tilhengerne ut i full jubel da det ble klart at senatoren hadde vunnet på hjemmebane.

Av de tolv delstatene med nominasjoner supertirsdag, er Texas den med flest delegater. For Demokratenes kandidater står kampen om 252, mens republikanerne kjemper om 155.

Cruz vant også i Oklahoma, mens Florida-senator Marco Rubio (44) tok sin aller første seier så langt i nominasjonsprosessen da han gikk til topps i Minnesota.

VG i Houston: Velger: – Stemte på den minst forkastelige

Hjemmeseier til Sanders

I demokratenes leir var det ikke utventet Hillary Clinton (68) som tok de fleste seirene: I Georgia, Virginia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Massachusetts og Texas.

Hun har også vunnet nominasjonsvalget på territoriet Amerikansk Samoa i Stillehavet.

– For en supertirsdag! Over hele landet har vi stemt vi for å rive ned barrikader slik at vi kan reise oss sammen, for dette landet tilhører til oss alle, ikke bare de som er på toppen, sa Hillary Clinton i sin seierstale i Florida i natt.

Giæver kommenterer: Øker avstanden til konkurrentene

Hennes rival, den selverklærte sosialdemokraten Bernie Sanders (74), vant i hjemstaten Vermont, i tillegg til Oklahoma, Minnesota og Colorado.

– Jeg har vært over hele landet, men sannheten er at det er godt å være hjemme og se alle vennene mine. Vi vil selvfølgelig vinne i hele landet, men det betyr så mye for meg at de som kjenner meg best har stemt så tydelig for å så oss inn i Det hvite hus, sier Sanders i sin seierstale.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

– En katastrofe

Ved 04.15-tiden gikk Cruz på scenen på sin valgvake i Stafford like utenfor hjembyen Houston. Med seg hadde han kona Heidi og døtrene Caroline og Catherine.

JUBELBRØL: Tilhengerne til Ted Cruz brøt ut i full jubel da Texas-senatoren ble utropt som vinner i hjemstaten. VG er til stede på hans valgvake i Stafford utenfor Houston. Foto: THOMAS NILSSON/VG ,

– Vi er nå i en ny fase. Vi begynte med 17 republikanske kandidater. I de fire første statene ble feltet betydelig minsket. I dag har velgerne talt. I morgen tidlig har vi et valg. Så lenge feltet er splittet er det mest sannsynlig at Donald Trump blir den nominerte kandidaten, sa Cruz og fortsatte:

– Det vil bli en katastrofe for republikanere, konservative og for nasjonen.

Texas-senatoren ble møtt av full jubel da han entret scenen – og desto like høy buing hver gang han nevnte Trump.
Cruz ønsker nå velgere som har støttet kandidater som allerede har trukket seg og som kommer til å trekke seg om å komme til ham.

– Det er den eneste måten å nedkjempe Trump på.

En av tilhørerne på Cruz' valgvake i Stafford var 53 år gamle David Vaughn.

GIR IKKE OPP: Cruz-supporter David Vaughn (53) har fortsatt håp om at hans favoritt kan bli republikanernes nominerte presidentkandidat. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Jeg er henrykt over det, sier han om Cruz' hjemmeseier.

Til tross for Trumps storeslem i natt har ikke 53-åringen gitt opp håpet om at Texas-senatoren blir republikanernes nominerte presidentkandidat.

– Det er ingen grunn til å gi opp etter i natt. Vi kom på andreplass og han har hentet inn mange delegater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder