«SØRGMODIG»: Angela Merkel ser mørkt på at britiske velgere stemte for å forlate EU. Foto: Hannibal Hanschke Reuters

Merkel om brexit: – Et vendepunkt for Europa

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mener brexiten er et vendepunkt for Europas samlingsprosess - men at unionen er sterk nok til å overleve uten Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Noen timer er gått siden verden våknet til en sjokkerende nyhet: Britene har stemt for å forlate EU.

Politikere verden over har uttrykt sine tanker rundt brexiten, og fredag formiddag snakket Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, for første gang om den historiske avstemmingen.

– Det er med stor sørgmodighet vi i dag fikk beskjeden om at den britiske befolkningen har stemt for at de ikke lenger ønsker å være en del av den europeiske reisen. I dag er et vendepunkt for Europa og et vendepunkt for den europeiske samlingsprosessen, sier hun og fortsetter:

– Verden vokser stadig mer sammen og vi har store utfordringer som enkeltstater vanskelig kan løse på egenhånd. Den europeiske union er et av de største fellesskap i verden, og er en garantist for frihet, velstand og solidaritet.

Les også: Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

Børskaos etter brexit: – Det er en katastrofe

Innkalt til krisemøte

Merkel trakk frem flyktningkrisen som en utfordring Europa vil takle sterkere sammen – men i likhet med Thorbjørn Jagland, tror hun EU overlever brexiten.

– Vi ser alle at verden er urolig. Og at Europa i sin umiddelbare nærhet ser resultatene av kriger, kriser og konflikter. Så mange mennesker har mistet livet, så mange mennesker har måttet forlate sine hjem.

Merkel understreket at det er tre aspekter EU nå må ta innover seg: At europeere har ulike forventinger til EU, og at det er unionens oppgave å få folk til å forstå at det å være medlem av unionen forbedrer livene deres. For det andre at det er EU og ikke nasjonalstater alene som kan møte utfordringene i en globalisert verden. Og for det tredje at fredsideen som er EUs grunntanke, fortsatt er viktig i dagens Europa.

Mandag har Angela Merkel invitert EU-president Donald Tusk og presidentene i Italia og Frankrike til et krisemøte i Berlin for å diskutere det britiske valgresultatet og hvordan de skal forholde seg til dette.

– Den europeiske union er sterk nok til å kunne finne de rette svarene, sier Merkel.

Les også: Cameron trekker seg som statsminister

Saken fortsetter under videoen

Ingen hast med utmelding

Men for at brexiten skal bli reell, må parlamentet i Storbritannia bestemme at Storbritannia skal forlate EU. Det kommer i teorien til å ta tid. Ved å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten får EU og Storbritannia maksimalt to år på å forhandle frem en utmeldelse. Forhandlingene kan forlenges, men da må alle de 27 medlemslandene og Storbritannia bli enige om det.

Brexit: Slik skiller du deg fra EU - steg for steg

I likhet med lederen av ut-kampanjen, Boris Johnson mener Merkel at det ikke haster å få Storbritannia formelt ut av EU.

– Vi må ta oss tid til å analysere situasjonen i ro, sier Merkel.

– Det er klare regler som trer i kraft når et land ønsker å forlate den europeiske union. Det vil bli forhandlinger, hvor det er både plikter og rettigheter på begge sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder