RENSKER STATEN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt at staten må renskes for medlemmer av «den parallelle stukturen». Bildet er fra en tale i juni. Foto: Handout Reuters

Tyrkia opphever menneskerettigheter under unntakstilstanden

ISTANBUL (VG) Tyrkia har midlertidig opphevet sitt ansvar etter den europeiske konvensjonen om menneskerettigheter.

Artikkelen er over tre år gammel

Det er den tyrkiske storavisen Hurriyet som melder dette, og saken er sendt ut med et bilde fra regjeringens nyhetsbyrå, Anadolu.

Dette kommer i kjølvannet av at president Recep Tayyip Erdogan har erklært tre måneders unntakstilstand i Tyrkia for å renske den tyrkiske staten for angivelige støttespillere til fredagens mislykkede kuppforsøk.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Det er visestatsminister og talsmann for regjeringen Numan Kurtulmuş som bekrefter at Tyrkias ansvar i sammenheng med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) oppheves i tråd med konvensjonens artikkel 15, om fravik i krisesituasjoner (les hele teksten nederst).

– En unntakstilstand er ikke i strid med menneskerettighetskonvensjonen, sier Kurtulmuş, og legger til at en uttalelse om den midlertidige opphevingen av EMK skal komme i en uttalelse.

Han legger også til:


– Jeg vil garantere at de fundamentale rettigheten og frihetene og vanlig dagligliv ikke vil bli påvirket av dette. Våre innbyggere bør føle seg trygge på det.

Amnesty advarer

Tyrkia-ansvarlig i Amnesty International, Andrew Gardner, sier til VG at Tyrkia har et eksisterende lovverk som tilsier at internasjonale lover, som retten til rettferdig rettssak og forbud mot bruk av tortur, ikke kan brytes.

– Regjeringen har brutt med eksisterende lover og unntakstilstanden setter dme i stand til å fortsette i en farlig retning, sier Gardner.

Erdogan har uttalt kuppforsøket kan anses som en «gave fra gud» fordi det gir Tyrkia muligheten til å fjerne elementer fra det som kalles «den parallelle strukturen», som skal være statsansatte som er lojale mot Erdogans tidligere allierte og nåværende hovedfiende, Fethullah Gülen.

Les også: Han ble Erdogans bitre fiende

Minst 50.000 offentlig ansatte i hæren, politiet, dommerstanden og akademia er sparket fra jobbene sine. Over 20.000 lærere og universitetsansatte har fått beskjed om å trekke seg.

Over 9.000 er arrestert, over seks tusen av disse tilhører de væpnede styrkene, deriblant nær en tredjedel av den militære toppledelsen.

Amnesty International og tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner har advart kraftig mot menneskerettighetene står i fare under utrenskningene som nå pågår. Erdogan har åpnet for å gjeninnføre dødsstraff, noe han bland annet lovet å vurdere under en begravelse i Istanbul på søndag.

Les også: Mener Erdogan utnytter folkets hevnlyst

Visestatsministeren forsøkte å tone ned dramatikken og sa at det Tyrkia nå gjør, er å sammenligne med det den franske regjeringen gjorde etter terrorangrepene i Paris. Han sa at unntakstilstanden kanskje ikke behøver å vare lengre enn seks uker, melder NTB.

Erdogans parti AKP har et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og voteringen synes som ren sandpåstrøing. Den tyrkiske opposisjonen er svært bekymret og advarer mot enevelde og et styre uten kontroll og innsyn.

Gruppelederen for Folkets demokratiske parti, en sentrum-venstre gruppering i nasjonalforsamlingen, sier til CNN Turk at unntakstilstanden i praksis er et sivilt kupp mot de folkevalgte.

Det kurdiskvennlige partiet HDP sier at kuppforsøket blir brukt som et påskudd til å fengsle og likvidere alle dem som motarbeider regjeringen, og til å begrense frihet og vanlige demokratiske rettigheter.

Den tyrkiske grunnloven sier at en unntakstilstand gir regjeringen mulighet til helt eller delvis å sette til side grunnleggende rettigheter og friheter, så lenge ikke internasjonale forpliktelser blir brutt.

Artikkel 15 i EMK:

Fravikelser i krisesituasjoner: Under krig eller annen offentlig nødstilstand som truer nasjonens liv, kan enhver høy Kontraherende Part treffe tiltak som fraviker dens plikter ifølge denne konvensjon i den utstrekning situasjonens krav gjør det strengt nødvendig, forutsatt at slike tiltak ikke er uforenlige med dens andre plikter etter internasjonal rett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder