DÅRLIG HELSE: Advokat Hans Marius Graasvold er svært bekymret for helsetilstanden til Joshua French. Her er de to fotografert under rettssaken mot French i Ndolo-fengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl , VG

Joshua French innlagt på sykehus

Joshua French er innlagt på sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa, etter at han ble akutt syk rundt nyttårstider.

Artikkelen er over fire år gammel

Kari Hilde French snakker med forsvarer Hans Marius Graasvold, i forbindelse med rettsaken mot sønnen i N'dolo-fengselet i Kinshasa i 2014. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl , VG

Forsvarer Hans Marius Graasvold sier til VG at French ble flyttet til en mellomstatsjon i formiddag. For bare få timer siden ble han flyttet til sykehuset, opplyser Graavold like etter klokken 16.

– Joshua French fikk et illebefinnende, og ble akutt syk rundt nyttårstider, sier forsvareren til VG.

Bakgrunn: French kollapset på cella

– Moren har jobbet hardt for å få ham overført til et eksternt sykehus. Det har vært en del utfordringer med fengselsledelsen. Men etter at ledelsen selv så at det var alvorlig, så gikk de med på overføring, forteller han.

– Hvor alvorlig er tilstanden hans?

– Jeg kan ikke si noe om det. Men det som moren har skrevet på bloggen sin er at han har kastet opp, og at det nå handler om at han får i seg næring, og forhindre at han kollapser, sier han.

En mors kamp: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

Moren er veldig glad

Advokaten ønsker ikke å si noe mer om hvor sykehuset befinner seg eller hva slags behandling det dreier seg om. Det er moren som har valgt sykehuset, ifølge advokaten. Det melder NTB.

– Moren til Joshua French har vært mye alene med arbeidet med å få ham overflyttet til sykehus. Hun er veldig sliten, men også veldig glad, forteller advokaten.

Graasvold forteller at moren, Kari Hilde French, nå er på det aktuelle sykehuset, og at hun ikke ønsker å snakke med media.

Advokaten forteller at det har vært flere utfordringer med overflyttingen til sykehus. På sin blogg skrev moren følgende den 8 januar:

– Vi har nå jobbet i åtte dager med å få Joshua overflyttet til sykehus. Det er store utfordringer som man i Norge ikke klarer å tenke seg kan eksistere.

Tungt vaktoppbud på sykehuset

Det er ikke klart hvor lenge French skal være på sykehuset. Ifølge advokaten er det ikke satt noen begrensninger på hvor lenge han skal være der.

Moren, Kari Hilde French, opplyste tidligere at sønnen ble dårligere i romjulen.

– Etter en omgang med oppkast og diaré ble han enda slappere og hans medfanger ble mer og mer bekymret, noe jeg også ble. Det er også varmt i cella slik at det er lett å bli dehydrert. Daglig prøvde jeg å si fra til fengselsledelsen, skriver moren.

– Det er et ganske tungt vaktoppbud der, jeg fikk et anslag på at det er rundt ti vakter som er stasjonert ulike steder på sykehuset, forteller Graasvold til NTB.

Han påpeker at French også har andre helseproblemer, som han har hatt siden rettssaken der han ble dømt for drapet på vennen Tjostolv Moland i fengselet. Disse helseplagene kan han ikke få behandling for i Kongo, ifølge advokaten.

UD fornøyd med innleggelse

– Vi fortsetter å følge opp Joshua French konsulært. Tidligere denne uken var vi i kontakt med kongolesiske myndigheter for å få ham innlagt på sykehus, og vi er glad for at han nå er innlagt, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Andersen.

UD kan ikke kommentere tilstanden til French.

– Vi gir konsulær oppfølging av French i forbindelse med hans soning i Kongo. Det er kongolesiske myndigheter som har ansvar for hans liv og helse så lenge han er i deres varetekt, sier Andersen. Han ønsker ikke å si noe mer om hvordan samarbeidet har vært.

– Det viktigste er at han får legehjelpen han har behov for, sier kommunikasjonssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder