STÅR SAMMEN: De var tidligere rivaler om å bli demokratenes nominerte presidentkandidat. I dag stod Hillary Clinton og Bernie Sanders sammen på scenen i Portsmouth, New Hampshire. Foto: Brian Snyder Reuters

Nå står Sanders og Clinton sammen i kampen mot Trump

Sanders: – Hun må bli vår neste president

NEW YORK (VG) For første gang driver Bernie Sanders valgkampanje sammen med sin tidligere rival Hillary Clinton.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På Hillary Clintons valgmøte i Portsmouth i delstaten New Hampshire ga Bernie Sanders (74) i dag sin fulle støtte til Clinton.

– Clinton har vunnet den demokratiske nominasjonsprosessen, og jeg gratulerer henne for det. Hun vil bli den demokratiske nominerte presidentkandidaten og jeg akter å gjøre alt jeg kan for at hun blir USAs neste president, sa Sanders fra en talerstol dekket av en plakat med påskriften «Stronger together».

– Jeg har kommet hit for å gjøre det så klart som mulig hvorfor jeg gir min støtteerklæring til Hillary Clinton og hvorfor hun må bli vår neste president.

Les også: Hør Clinton tale som 21-åring

Advarer mot Trump

Sanders brukte store deler av talen å advare velgerne mot republikanernes sannsynlige presidentkandidat, Donald Trump (70).

– I disse stressende tider i vårt land handler dette valget mest om å bringe folk sammen, ikke splitte. Mens Donald Trump er travelt opptatt med å fornærme meksikanere, muslimer, kvinner, afroamerikanere og veteraner, så forstår Hillary Clinton at vårt mangfold er en av våre største styrker, sa Sanders før han avsluttet med:

– Hillary Clinton kommer til å bli en fremragende president, og jeg er stolt av å stå ved henne her i dag.

Les også: Kartet som skremmer Hillary

I nominasjonsvalget i New Hamsphire vant Vermont-senatoren over Clinton med 22 prosent, og til sammen fikk outsideren 13 millioner stemmer i hele nominasjonsprosessen.

– Med deres hjelp samler vi styrkene for å nedkjempe Trump, sa Clinton til oppmøtte og tv-seere, og omtalte det som et privilegium å ha Sanders med på laget.

– Vi står sterkere sammen, fortsatte Clinton.

Lest denne? Clinton får kraftig kritikk – men slipper FBI-tiltale

Bygger politisk plattform

I helgen ble det avholdt et møte om den politiske plattformen for demokratene foran presidentvalget i november. Her vant Sanders frem på sine kampsaker om klimaendringer, helsehjelp og minimumslønn på 15 dollar i timen, men tapte kampen om å motstille seg frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership).

– Vi fikk 80 prosent av hva vi ønsket i denne plattformen, sa Sanders utenrikspolitiske rådgiver Warren Gunnels til CNN.

VG i Sanders' hjemstat: Tatoverer Sanders' ansikt på kroppen

Den politiske plattformen er foreløpig kun et utkast som må anerkjennes på demokratenes landsmøte i Philadelphia om to uker.

Førstkommende mandag starter republikanernes landsmøte i Cleveland i Ohio.

Trump fyrer løs: – Mest korrupte personen som har forsøkt å bli president i USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder