Sanders: – Hun må bli vår neste president

STÅR SAMMEN: De var tidligere rivaler om å bli demokratenes nominerte presidentkandidat. I dag stod Hillary Clinton og Bernie Sanders sammen på scenen i Portsmouth, New Hampshire. Foto: Brian Snyder Reuters

Nå står Sanders og Clinton sammen i kampen mot Trump

NEW YORK (VG) For første gang driver Bernie Sanders valgkampanje sammen med sin tidligere rival Hillary Clinton.

Artikkelen er over tre år gammel

På Hillary Clintons valgmøte i Portsmouth i delstaten New Hampshire ga Bernie Sanders (74) i dag sin fulle støtte til Clinton.

– Clinton har vunnet den demokratiske nominasjonsprosessen, og jeg gratulerer henne for det. Hun vil bli den demokratiske nominerte presidentkandidaten og jeg akter å gjøre alt jeg kan for at hun blir USAs neste president, sa Sanders fra en talerstol dekket av en plakat med påskriften «Stronger together».

– Jeg har kommet hit for å gjøre det så klart som mulig hvorfor jeg gir min støtteerklæring til Hillary Clinton og hvorfor hun må bli vår neste president.

Les også: Hør Clinton tale som 21-åring

Advarer mot Trump

Sanders brukte store deler av talen å advare velgerne mot republikanernes sannsynlige presidentkandidat, Donald Trump (70).

– I disse stressende tider i vårt land handler dette valget mest om å bringe folk sammen, ikke splitte. Mens Donald Trump er travelt opptatt med å fornærme meksikanere, muslimer, kvinner, afroamerikanere og veteraner, så forstår Hillary Clinton at vårt mangfold er en av våre største styrker, sa Sanders før han avsluttet med:

– Hillary Clinton kommer til å bli en fremragende president, og jeg er stolt av å stå ved henne her i dag.

Les også: Kartet som skremmer Hillary

I nominasjonsvalget i New Hamsphire vant Vermont-senatoren over Clinton med 22 prosent, og til sammen fikk outsideren 13 millioner stemmer i hele nominasjonsprosessen.

– Med deres hjelp samler vi styrkene for å nedkjempe Trump, sa Clinton til oppmøtte og tv-seere, og omtalte det som et privilegium å ha Sanders med på laget.

– Vi står sterkere sammen, fortsatte Clinton.

Lest denne? Clinton får kraftig kritikk – men slipper FBI-tiltale

Bygger politisk plattform

I helgen ble det avholdt et møte om den politiske plattformen for demokratene foran presidentvalget i november. Her vant Sanders frem på sine kampsaker om klimaendringer, helsehjelp og minimumslønn på 15 dollar i timen, men tapte kampen om å motstille seg frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership).

– Vi fikk 80 prosent av hva vi ønsket i denne plattformen, sa Sanders utenrikspolitiske rådgiver Warren Gunnels til CNN.

VG i Sanders' hjemstat: Tatoverer Sanders' ansikt på kroppen

Den politiske plattformen er foreløpig kun et utkast som må anerkjennes på demokratenes landsmøte i Philadelphia om to uker.

Førstkommende mandag starter republikanernes landsmøte i Cleveland i Ohio.

Trump fyrer løs: – Mest korrupte personen som har forsøkt å bli president i USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder