KONFLIKT: En prorussisk opprører fotografert foran restene av flyplassen i Donetsk, øst i Ukraina, tidligere denne måneden. Meldingen om at en angivelig norsk leiesoldat skal være drept i Ukraina er ikke blitt bekreftet, fire uker senere. Foto: Afp

Ukrainas utenriksminister til VG: Har ingen tiltro til melding om angivelig drept norsk leiesoldat

Ingen andre kilder kan bekrefte meldingen som i mai kom fra opprørerne i Luhansk om at en norsk leiesoldat skal ha blitt drept i kamper øst i Ukraina.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Disse opplysningene er ukjente for meg. Det er mulig sikkerhetstjenesten har kjennskap til dette, men det er ikke noe utenriksdepartementet er informert om. Jeg vil se nærmere på det, sier Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin på spørsmål fra VG.

Denne uken var han i Norge for å delta på fredsmeglerkonferansen Oslo Forum, og lot seg intervjue av VG.

INGEN TILLIT: Utenriksministeren i Ukraina, Pavlo Klimkin, har ingen tiltro til opplysningene fra opprørerne øst i landet. Foto: Stian Eisenträger VG

For fire uker siden kom meldingen fra det russiske nyhetsbyrået TASS om at en norsk leiesoldat angivelig skulle ha blitt drept i kamper utenfor byen Luhansk i det østlige Ukraina.

Den påståtte fatale skuddvekslingen skulle ha funnet sted rett utenfor byen 20. til 21. mai mellom militsgruppen Aidar-bataljonen og et annet privat militærselskap, uttalte talsmannen for den selvutnevnte «Folkerepublikken Luhansk», Andrej Marotjko.

En rekke norske medier, deriblant VG, viderebragte nyhetsmeldingen.

Dagsavisen reiste til Luhansk i kjølvannet av uttalelsen fra opprørerne, men fikk ingen bekreftelser på at opplysningene faktisk var sanne. Mye tydet heller på det motsatte.

Fire uker etter det angivelige dødsfallet, er det fortsatt ingen andre kilder som har kunnet bekrefte opplysningene fra opprørstalsmannen i Øst-Ukraina.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalister her

– Mulig provokasjon

– Hva kunne være motivasjonen for at talsmannen for den såkalte Folkerepublikken Luhansk ville komme med slik desinformasjon?

– Det forekommer mange slike eksempler. Å stole på uttalelser fra disse folkene er for meg ganske enkelt meningsløst. For det andre kan det være en tilsiktet provokasjon mot Norges meget tydelige posisjon om sanksjoner og være del av europeisk solidaritet, sier utenriksminister Klimkin til VG.

Bakgrunn: Russisk nyhetsbyrå: Norsk leiesoldat skal være drept i Øst-Ukraina

– Urovekkende

Den ukrainske utenriksministeren sier at det er frivillige og leiesoldater fra en rekke land som deltar på prorussisk side i konflikten øst i Ukraina.

– Informasjon om nordmenn som kjemper for russiske hybridstyrker er urovekkende, for ikke bare kan de reise tilbake med våpen, men de kan komme tilbake med forskjellige typer forbindelser til lokale terrorister og muligens russiske hemmelige tjenester. Hvilke typer provokasjoner de kan forberede der er en sak for deres lands sikkerhetstjenester, sier utenriksminister Klimkin til VG.

I begynnelsen av juni ble en franskmann pågrepet på grensen mellom Ukraina og Polen med bilen full av våpen og sprengstoff. Han skal ha planlagt å gjennomføre 15 terrorangrep mot fotball-EM i Frankrike.

– Vi har jobbet i tett samarbeid med franske myndigheter. Jeg møtte den franske innenriksministeren og informerte han om saken. Det er ikke slik at man bare kan komme til Ukraina og skaffe seg våpen og sprengstoff. Vår sikkerhetstjeneste følger godt med, men når det gjelder potensielle terrorangrep er det viktig å ha et tett samarbeid, sier den ukrainske utenriksministeren.

– Russland må ta ansvar

– Er du bekymret for at det kan finnes frihavner for militante ekstremister i deler av Ukraina?

– Vi er i full stand til å kontrollere ukrainsk territorium, selvsagt foruten den okkuperte Krim-halvøya og Donbass. Vi kan ikke være ansvarlig for det som skjer der. Hvis noen som han ønsker å dra til Donetsk og Luhansk og kjøpe våpen der, er ikke vi fullt ut i stand til å hindre det. Slike personer kan passere over den ukrainsk-russiske grensen, som ikke er under vår kontroll, og derfor er hele ideen om grenseovervåking så viktig. Det handler ikke bare om russiske regulære styrker som krysser grensen, men også slike folk, sier den ukrainske utenriksministeren til VG og tilføyer:

– Russerne har transportert inn helt enorme mengder våpen, og det er vanskelig å forestille seg hva slags våpen det er mulig å få tak i der. Vi har en demarkasjonslinje under full kontroll, og folk må vente timevis i kø for å passere, nettopp med tanke på sikkerheten. Det er et problem, fordi det er et stadig pågang av våpen. Russland må ta ansvar for å forhindre slike hendelser, sier Klimkin.

Ingen bekreftelser

Den norske Helsingforskomité har jobbet med sitt nettverk i Ukraina i et forsøk på å få bekreftet det angivelige dødsfallet til den mystiske norske leiesoldaten.

– Dette føyer seg trolig inn i rekken av usanne meldinger som har kommet fra konflikten i Øst-Ukraina, sier seniorrådgiver Berit Nising Lindeman til VG.

– Vi har kontakter i Ukraina som arbeider tett på aktører i Øst-Ukraina og som selv reiser til disse områdene. De har undersøkt med alle de mener er troverdige kilder, og finner ingen tegn til at dette faktisk har skjedd, sier seniorrådgiver Berit Nising Lindeman til VG.

– Aidar-bataljonen har heller ikke vært aktiv i dette området, opplyser hun.

VG har gjennom en ukrainsk journalist vært i kontakt med den tidligere pressetalspersonen og assistenten til den tidligere kommandøren for Aidar-bataljonen. De opplyser at Aidar-bataljonen ikke lenger eksisterer som en egen militær enhet, men er omorganisert og blitt en del av den 8. brigade. Samtidig opplyser de at denne styrken ikke befinner seg i Luhansk-regionen, men er i en treningsleir et annet sted i landet.

Ikke hørt fra eventuelle pårørende

Utenriksdepartementet (UD) er ikke kjent med at noen norsk statsborger er drept i Ukraina.

– Vi har ingen opplysninger om denne saken, og vi er ikke blitt kontaktet av eventuelle pårørende, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD til VG.

Spesialobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina, som sender ut daglige rapporter om det som skjer i konflikten, har heller ingen informasjon om det angivelige dødsfallet.

– Jeg har lest nyhetsrapportene om denne angivelige hendelsen, men vi kan bare rapportere om det vi selv har observert, eller bekreftede opplysninger. Vi kan ikke kommentere noe vi ikke kan bekrefte, sier pressetalsperson Alexandra Taylor for OSSE-observatørene i Ukraina til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder