OVER: Den månedslange offensiven mot IS i Fallujah er nå avsluttet, ifølge AP. Her kjører et medlem av antiterror-styrkene i byen 23. juni.

OVER: Den månedslange offensiven mot IS i Fallujah er nå avsluttet, ifølge AP. Her kjører et medlem av antiterror-styrkene i byen 23. juni. Foto: Haidar Mohammed Ali AFP

AP: Fallujah fullstendig frigjort

Irakiske styrker har tatt tilbake siste del av byen Fallujah, som har vært kontrollert av terrorgruppa IS siden 2014. Det melder AP.

Maria Abdli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter mer enn en måned med harde kamper, skal irakiske styrker nå ha lyktes helt i å ta tilbake byen Fallujah fra militante i terrorgruppa IS. Det melder AP, som viser til en høystående kilde i det irakiske militæret.

Nabolaget al-Julan nordwest i byen skal ha vært det siste området som ble kontrollert av IS. Søndag skal irakiske tropper ha gått inn i nabolaget, opplyser General Abdul-Wahad al-Saadi til AP.

Al-Saadi, som ledermilitæroperasjonens enhet mot terrorisme, sier at militæroperasjonen som begynt sent i mai nå er ferdig, og at byen er frigjort.

Sårede, utsultede og redde

De irakiske styrkene har møtt kraftig motstand fra IS i denne byen siden storoffensiven startet. Mer enn 50.000 sivile har vært fanget i kryssilden. For de som har klart å flykte fra byen, er situasjonen prekær: Flyktningene mangler både mat, telt og helsehjelp, og flyktningleirene er overfylt.

– Vi er ekstremt bekymret for den kaotiske situasjonen inne i leirene for de fordrevne, hvor hundrevis av familier er uten telt. Situasjonen er miserabel for de mest sårbare; gravide kvinner, små barn og de eldre,uttalte Karl Schembri, som er i regionen for Flyktningenhjelpen, til VG tidligere denne uken.

Her kan du lese den første saken VG skrev om de irakiske styrkenes storoffensiv mot Fallujah.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder