I FARTA: Bill Clinton likte tydeligvis ballongene som falt fra taket, og det har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier og i avisene. Foto: J. Scott Applewhite AP

Ti snakkiser du må få med deg fra demokratenes landsmøte

Michelle Obamas tale, Bill Clintons kjærlighet til ballonger og Trumps Russland-oppfordring er blant ukens snakkiser etter demokratenes landsmøte.

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ble det endelig formelt: Hillary Cliton blir demokratenes presidentkandidat. Under demokratenes landsmøte den siste uken fulgte en rekke hendelser og uttalelser som ikke overraskende har fått massiv oppmerksomhet i både redaksjonelle og sosiale medier.

BAKGRUNN: Hillarys tale under demokratenes landsmøte: – Kjærlighet trumfer hat

1. Bilder av Bill

Blant ukens snakkiser er amerikanske mediers valg av forside dagen etter at Clinton ble valgt som presidentkandidat. En rekke aviser trykket nemlig bilder av mannen til Hillary, tidligere president Bill Clinton, på forsiden sin, i stedet for et bilde av henne. Noen brukte også bilder av Bernie Sanders.

Blant avisene som ikke brukte et bilde av den faktiske presidentkandidaten, men heller av hennes mann, var The Wall Street Journal, The Washington Post og Chicago Tribune.

Hillary Clinton skapte historie: ...men ektemannen Bill stjal showet

2. «Har du i det hele tatt lest USAs uavhengighetserklæring?»

Faren til en amerikansk muslimsk soldat holdt torsdag en sterk tale under demokratenes landsmøte som etterlot tårer i øyekroken hos mange. På talerstolen hyllet Khizr Khan og hans kone, Ghazala, deres avdøde sønn, Humayun Khan, og beskrev også familien som «patriotiske amerikanske muslimer med lojalitet til USA».

Han brukte også sin tid på scenen til å sende noen stikk til Donald Trump, skriver The Guardian.

«Donald Trump, du ber amerikanere om å stole på deg med vår fremtid. La meg spørre deg: Har du i det hele tatt lest USAs uavhengighetserklæring? Jeg låner deg gledelig min utgave. [...] Se etter uttrykkene «frihet» og «likhet for loven».

Han fortsatte:

«Har du noensinne vært på æresgravlunden i Arlington? Gå og se på gravene til de modige patriotene som døde mens de forsvarte USA - du vil se alle religioner, kjønn og etnisiteter. Du har ikke ofret noe eller noen.»

Les også: Clinton får skryt for landsmøtetalen

«DU KAN LÅNE MIN»: Khizr Khan sendte et stikk i retning Trump etter å ha mistet sønnen under Irak-krigen. Foto: Mike Segar Reuters

3. Kongresskvinne «plagierte» Melania Trumps kjole

Melania Trump fikk mye oppmerksomhet for å ha plagiert Michelle Obamas tale fra 2008 da hun talte til republikaneres landsmøte. Under demokratenes landsmøte fikk hun en slags revansj - da kongresskvinne Joyce Beatty fra Ohio talte, hadde hun nemlig på seg lik kjole som Melania hadde på seg under sin tale. Og seerne koste seg i sosiale medier, skriver Buzzfeed. Det store spørsmålet så ut til å bli «Hvem kledde den best?», og skal man tro brukerne på Twitter så vant Beatty.

Lest denne? USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

HVEM KLEDDE DEN BEST? Det er spørsmålet folk stiller på Twitter etter at Joyce Beatty (til høyre) dukket på demokratenes landsmøte i lik kjole som Melania Trump (til venstre) hadde på seg da hun plagierte Michelle Obamas tale i forrige uke. Foto: AP

4. Bill Clinton elsker ballonger

En annen hit i sosiale medier var ballonghavet som falt ned på Hillary Clinton i forbindelse med nominasjonen. Ikke minst er det mulig å sette pris på hvor glad Bill Clinton så ut til å bli. De siste dagene har en rekke videoer, giphys og meme-er dukket opp som viser akkurat hvor glad Bill Clinton er i ballonger.

Sett denne? Feiret med ballongfest

YAY: Både Bill og Hillary Clinton satte pris på ballongene som dalte fra taket. Flere store ballonger ble både kastet og sparket ut i publikum av herr Clinton. Foto: Saul Loeb AFP

5. E-post-lekkasjen

Forrige fredag ble nesten 20.000 interne eposter fra Demokratene lekket av Wikileaks der det blant annet kommer frem at ledelsen i Det demokratiske partiets nasjonalkomité ønsket å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

Flere eksperter hevder at Russland sto bak lekkasjen for å hjelpe Trump på veien til Det hvite hus.

Ryktene har vært så sterke at Donald Trump på en pressekonferanse onsdag morgen måtte avkrefte at han hadde noe som helst med skandalen å gjøre. Også president Obama har imidlertid signalisert at han mener Russland kan stå bak, uten at han har sagt det direkte.

Les også: Demokratenes toppsjef går av etter Wikileaks-lekkasjen

6. Trump ba Russland om å hacke USA

... Men så ville han gjerne ha litt hjelp fra Russland likevel.

– Russland, hvis dere hører dette, så jeg håper at dere finner de 30.000 epostene som er borte. Dere vil nok bli belønnet av pressen, sa Trump etter hacking-nyheten, med henvisning til e-post-skandalen som har hengt ved Hillary Clinton siden mars i fjor.

Blant de som reagerte på dette var «The Daily Show»-vert Trevor Noah, som hadde en lang tirade mot Trump og hans siste uttalelser.

«Tuller du? Ba denne karen, som er presidentkandidat, Russland om å hacke USA? For en fyr som snakker mye om å få «jobber tilbake til USA», så var han veldig rask med å outsource dem.»

Noahs tirade ligger i sin helhet på YouTube.

Lest denne? David (61) byttet parti for å stemme på Trump

DANCING WITH THE TSARS: Trevor Noah stiller spørsmål ved Trumps hacke-oppfordring til Russland. Foto: Skjermdump: The Daily Show with Trevor Noah

7. Michelle Obamas tale

Barack Obamas holdt denne uken en bra tale, men mange ser ut til å synes at Michelle Obamas tale var enda bedre.

«I november, når vi går til stemmeurnene, stemmer vi ikke på demokratene eller republikanerne, venstre eller høyre. Nei, i dette valget, i hvert valg, stemmer vi om hvem som skal ha makten til å forme våre barn i de neste fire eller åtte årene av deres liv. I dette valget er det bare én person som jeg stoler på med den oppgaven, og det er vår venn, Hillary Clinton.»

Med tårer i øynene fortsatte hun:

«Jeg våkner hver dag i et hus som ble bygget av slaver. Og jeg ser døtrene mine, to vakre, intelligente, svarte kvinner, leke med hundene sine på gresset utenfor det hvite hus. Mine døtre, og alle våre sønner og døtre, tar nå for gitt at en kvinne kan bli president i USA.»

Førstekvinnen hadde også en siste beskjed sendt i retning Trump.

«Ikke la noen - noensinne - fortelle deg at dette landet ikke er flott. At vi må gjøre det flott igjen. Fordi akkurat nå er dette det flotteste landet i verden.»

PÅ TALERSTOLEN: Michelle Obama holdt en rørende tale under den første dagen på demokratenes landsmøte mandag. Foto: Paul Sancya AP

8. Trump fikk lyst til å slå noen

Donald Trump var ikke ferdig med å stjele rampelyset med uttalelsene sine om Russland. Han hadde nemlig nok en aggressiv tilbakemelding til sine motstandere: Han planlegger å slå tilbake, og det virket noe bokstavelig ment.

– Jeg får lyst til å slå noen av de talerne så hardt at hodet deres vil snurre rundt, uttalte Trump under et republikansk kampanjemøte torsdag kveld.

VG skrev om dette: Trump etter talen: – Jeg får lyst til å slå

Han er tydelig sint på flere av talerne som har kritisert ham under demokratenes landsmøte. Den siste som talte var Hillary Clinton. Som ikke imponerte Trump stort:

9. Colberts episke svar

Det er ikke til å stikke under stol at en rekke talkshowverter i USA ikke er Donald Trumps største fans. Blant dem er «The Late Show»-vert Stephen Colbert. Under et Q&A-segment med publikum før opptak fredag fikk han et spørsmål fra salen: «Hvis Donald Trump var på showet her i kveld, hva ville du spurt ham om?».

Colberts svar har fått mye oppmerksomhet.

«Hvordan smaker p***** til Vladimir Putin?»

Hvorpå Colbert tar en liten dans til stor applaus fra publikum, og mye opperksomhet på internett. «Mannen er en nasjonalskatt», skriver en Twitter-bruker.

10. Clinton til angrep på Twitter-Trump

«En mann du kan hisse opp med en Twitter-melding, er ikke en mann vi skal stole på med atomvåpen».

Mens hun talte, twitret Trump flittig. Siste tweet er neppe skrevet i denne valgkampen!

ENKELT OG GREIT: Hillary Clinton mener at en som lar seg terge av 140 tegn på sosiale medier ikke bør være president i USA. Foto: J. Scott Applewhite AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder