HACKINGEKSPERT: Dette bildet skal briten Junaid Hussain ha brukt på en Twitter-konto han brukte til rekruttering av IS-krigere. Foto:Skjermdump,

Britisk jihad-hacker drept av amerikansk drone: Slik opererte IS’ topphemmelige våpen

Junaid Hussain (21) var en av terrorgruppen Islamsk stats fremste hackere og rekrutteringsressurser. Nå skal han være drept i et droneangrep.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge både Wall Street Journal og New York Times ble 21-åringen fra Birmingham i England drept i et målrettet angrep ved hjelp av en drone tirsdag denne uken.

Hussain skal ha sittet i en bil utenfor den IS-kontrollerte syriske byen Raqqa da han måtte bøte med livet. Det var ingen tilfeldighet.

Ifølge New York Times var 21-åringen, med aliaset Abu Hussain al-Britani, et ledende medlem av Cyberkalifatet, en IS-enhet som tidligere i år brøt seg inn på Twitter- og YouTube-kontoen til hovedkommandoen til det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ba rekruttene drepe amerikanere

En kilde sier til Wall Street Journal at Hussain av IS' kommunikasjonsenhet er beskrevet som gruppens «hemmelige våpen».

– Hvis du ikke har noen som er dyktig med dataoperasjoner, så har du et problem, sier Michael Sulmeyer, tidligere datasikkerhetsekspert for Pentagon, til den amerikanske avisen.

TV2s nyhetsanker har studert IS: – Organisasjonen er besatt av sex

I tillegg til sine hacking-ferdigheter skal Hussain ha vært en viktig ressurs for å verve krigere til terrororganisasjonen.

Ifølge kilder Wall Street Journal har snakket med skal han ha brukt sosiale medier og kryptert teknologi til å rekruttere amerikanere til å begå enkeltstående terrorangrep i USA. Målet for noen av de planlagte angrepene skal ha vært konkrete personer i det amerikanske forsvaret.

Les også: IS oppfordret til drap på 100 navngitte personer i USA

Beskyttet med livvakter

Wall Street Journal skriver at Hussain ofte la ut navn, adresser og bilder av militærpersonell på sin Twitter-profil og oppfordret følgerne sine til å finne og drepe vedkommende.

I flere av tilfellene skal etterforskningsavdelingen til det amerikanske Forsvarsdepartementet (DCIS) ha sett seg nødt til å sette inn livvakter for konkrete personer døgnet rundt.

IS-HOVEDSTADEN: På dette udaterte bildet marsjerer IS-soldater gjennom den syriske byen Raqqa, ikke langt fra der Junaid Hussain skal ha blitt drept i et droneangrep nylig. Foto:,Ap

Hussain skal også ha brukt Twitter til å hylle andre ekstreme islamistiske handlinger. Da to menn åpnet ild mot en Muhammed-karikaturkonkurranse i Garland i Texas i mai, skrev han ifølge New York Times følgende på Twitter: «Allahu Akbar!!!!! 2 of our brothers just opened fire….»

Forsnakket seg om bombe i London

Han skal også ha truet med å heise det svarte IS-flagget over Det hvite hus og den offisielle residensen til den britiske statsministeren.

I juni skal Hussain ha vært involvert i planleggingen av et terrorangrep mot en militærparade i London.

Angrepet, som skulle utføres med en bombe rigget i en trykkoker lik det som ble brukt under angrepet mot Boston Maraton, ble imidlertid avslørt og stanset etter at Hussein skal ha fortalt om planene til en potensiell rekrutt.

Det han ikke visste var at vedkommende var journalist og jobbet undercover for den britiske avisen The Sun.

Var medlem i «Team Poison»

Allerede tidlig i tenårene skal den skoleflinke briten ha utviklet ekspertisen innen skjulte datainnbrudd og avanserte dataoperasjoner. Ifølge rettsdokumenter og personer med innsikt i Hussains sak ønsket han å studere datateknologi, skriver Wall Street Journal.

Les også: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Men før han gikk ut av videregående skole skal han ha blitt medlem i en hackergruppe med britiske ungdommer som kalte seg «Team Poison». På den tiden hacket Hussain seg inn på e-postklienten til en av tidligere statsminister Tony Blairs assistenter.

Det førte til at han fikk tilgang på Blairs personopplysninger, deriblant hans nasjonale ID-nummer, som Hussain publiserte på nettet.

Dette ble Hussain dømt for, og sonet en fengselsstraff, skriver Wall Street Journal.

Rømte til Syria

I juli 2013 kom han igjen i politiets søkelys etter å ha vært involvert i et gateslagsmål. Mens han ventet på å bli stilt for retten, rømte han til Syria.

Ifølge rettsdokumenter som Wall Street Journal har fått tilgang til startet Hussain i januar 2014 fra sin base i Syria å kommunisere med og forsøke å rekruttere britiske muslimer til IS via internett.

Junaid Hussain, eller Abu Hussain al-Britani, er ifølge New York Times den mest kjente briten som har operert på vegne av IS etter buddelen Mohammed Emwazi, også kjent som «Jihad John».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder