Jan Egeland starter våpenhvile-forhandlinger mandag

Norge leder giverkonferanse for flyktningene

SKAL MØTE SYRIA-KRIGERNE: Jan Egeland har ansvaret for de humanitære behovene i forhandlingene om en mulig våpenhvile i Syria, som er planlagt til å starte mandag. Foto: Terje Bringedal , VG

Egeland varsler skjebneuke for Syria

Jan Egeland sier at en ny bølge av flyktninger mot Europa kan bremses hvis flyktningene får tilgang til arbeid og skolegang, og partene blir enige om en våpenhvile.

Artikkelen er over fire år gammel

– Dersom vi mislykkes nå, vil enda flere legge ut på veien mot Europa. Det er brennsikkert. Men får vi penger, tilgang til de lukkede områdene inne i Syria og våpenhviler, da tror jeg at flyktningstrømmen vil reduseres, sier Flyktninghjelpens generalsekretær til VG.

Egeland slår fast at kommende uke blir en skjebneuke for Syria:

Forhandlinger starter nå

** Mandag er Egeland under fredsforhandlingene i Geneve en av FNs toppmeglere der med spesiell fokus på de humanitære behovene. Her forklarte han oppdraget fra FNs generalsekretær.

** Torsdag har Erna Solberg, David Cameron og Angela Merkel invitert 70 land til London, hvor de ble bedt om å doble sin Syria-støtte fra i fjor.

Les også: Trodde Norge skulle doble støtten til tre milliarder

– Hvis vi mislykkes, da tror jeg at alle som har muligheten, vil reise. Jeg og du, men også Sylvi Listhaug og Per Sandberg, som begge har besøkt våre leire i regionen, hadde helt sikkert reist. Situasjonen er desperat og folk er villige til å ta store sjanser for å komme seg vekk Det er ulevelige forhold inne i Syria nå, slår Egeland fast.

Les også: Listhaug møtte syriske flyktningbarn

15 avstengte områder

Han angir to akutte mål for fredsforhandlingene: Våpenhvile, og fri tilgang for nødhjelp til i alt 15 områder i Syria som nå er helt avstengt for hjelp utenfra.

Ett av disse områdene, med 200 000 mennesker, kontrolleres av , IS, som ikke får delta i fredsforhandlingene.

– Ytterligere 200 000 syrere er stengt inne i 12 områder som regjeringen og deres allierte kontrollerer, og to områder som holdes av opposisjonen. I disse områdene sultes sivilbefolkningen ut, men det er for farlig for hjelpeorganisasjonene å ta seg inn. Å få åpnet disse områdene har høyeste prioritet nå, sier Egeland.

Sulter ut krigerne

– Den brutale militære logikk er at det er billigere å sulte ut krigere enn å kjempe gate for gate. Men det som er ulovlig og moralsk forkastelig, er at enda flere sivile sultes ut, sier Egeland.

FNs sjefsforhandler, Staffan de Mistura, legger til grunn at både regjeringen og den væpnede opposisjonen kommer til Genève i løpet av helgen. og at partene allerede mandag kan starte forhandlinger.

Partene i Geneve skal ikke sitte fysisk i samme rom. Og IS og Nusra-fronten er blitt nektet plass i forhandlingene.

Har du lest denne: Nadia (22): – Jeg var sexslave for IS

Men fallhøyden er enorm for alle parter. Egeland viser til at land som USA, Russland, Irak, Saudi-Arabia og Tyrkia nå har direkte kontakt med ulike parter, og må presse på for å unngå enda flere katastrofer.

– Det er veldig dramatisk nå. Vaksinegraden er nede i 20 prosent i noen områder, med enorm risiko for epidemier og enda mer lidelse dersom hjelp ikke kommer inn, sier han.

En halv million mot Europa

Samtidig mener han at donorkonferansen i London, som Norge leder sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN, sørge for bedre forhold for de som allerede er på flukt.

Egeland viser til at en halv million fra Syria dro til Europa i fjor. Ytterligere seks millioner er i intern flukt, og FNs hjelpeapparat er grovt underfinansiert. Mange av flyktningene i Libanon har ikke lovlig opphold og kan bli utvist tilbake til Syria.

Les også: 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

Tilgang til utdanning

– Men dersom folk kan komme i jobb og barna kan få tilgang til utdanning, så øker muligheten for at de holder seg i regionen.

– Hvor kan man hjelpe flyktningene best, i Europa eller i regionen?

– Det har alltid vært mitt syn at det beste er å hjelpe flyktninger i nærområdene, hvor språk og kultur er kjent. Men Norge som sier det samme, ga bare 20 øre per flyktning per dag i fjor, og var blant de landene som ytet mest. Det er beskrivende for det enorme behovet, sier Jan Egeland.

Les Jan Egelands kronikk om hjelp til Syria på VG+ (Krever innnlogging)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder