Michelle (18) om hendelsen på nyttårsaften i Köln: – Mennene var fulle av sinne

Tyske Michelle (18) sier hun ble omringet av rundt tredve menn nyttårsaften, som befølte henne og hennes venner.

 • Mona Byrkjedal
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

18-åringen, kun navngitt som Michelle, uttalte seg på tysk TV om den opprivende hendelsen nyttårsaften. Hun forklarer at hun ble rystet og sjokkert av hendelsen, og sier at mennene befølte henne og vennene hennes, før de også stjal med seg tingene deres.

– Rundt klokken 23.00 sto vi ved togstasjonen og ville egentlig dra videre for å se på fyrverkeriet. Det var da vi oppdaget alle mennene som sto rundt oss. Vi ble omringet av en gruppe menn, omtrent 20–30 stykker, sier Michelle til den tyske TV-kanalen N-TV.

Over 100 kvinner har gått til politianmeldelse etter at de forteller at de enten ble ranet, truet eller seksuelt trakassert under feiringen nyttårsaften midt i sentrum av storbyen Köln. Det er også blitt meldt om en voldtekt.

Kvinnene har forklart til politiet at overgriperne skal ha vært unge menn mellom 18 og 35 år, med «arabisk eller nordafrikansk» utseende. Mange av de mistenkte gjerningsmennene skal ha vært beruset.

Tre fjerdedeler av de over 100 anmeldelsene er relatert til det som omtales som seksuelle overgrep, inkludert antasting.

Bakgrunn: Kvinner ble befølt og angrepet

GÅR VAKT: Tysk politi er på stedet foran togstasjonen og katedralen i Köln hvor masseovergrepene fant sted. Foto: , Afp

Holdt hender

18-årige Michelle forklarer at hun og vennene fort kjente på frykten da gjerningsmennene nærmet seg på nyttårsaften, og at de tok hverandres hender.

– De var fulle av sinne, og vi måtte forsikre oss om at ingen ble dratt bort fra gruppen av dem. De befølte oss, mens vi forsøkte å komme oss unna, sier hun.

Hun forteller at mens de forsøkte å rive seg unna, tok gjerningspersonene både mobiltelefoner og andre gjenstander fra kvinnenes lommer.

Rundt 00.30 dro Michelle og vennene tilbake til togstasjonen for å ta et tog med avgang klokken 01.00. Det var stappfullt av mennesker på plattformen, så de hadde vansker med å ta seg frem. Det ble umulig for gruppen å holde sammen, så Michelle mistet følge med vennene sine, og spaserte deretter hjem.

Hun la merke til at flere menn var ved togstasjonen og skjøt raketter mot hverandre, forteller hun.

En annen 28-årig kvinne uttaler seg til tyske Express, og forklarer at hun var sammen med sin kjæreste da en stor gruppe unge menn samlet seg rundt henne.

– Vi ble intenst befølt, og mennene lo mens de behandlet oss som fritt vilt. Vi gråt og var i panikk. Det var fryktelig, sier kvinnen til den tyske avisen.

– Fulle og nysgjerrige

– Plutselig følte jeg en hånd på baken min, så på brystene. Jeg ble klådd på overalt, det var skrekkelig, forteller 28 år gamle Katja L, som var utenfor togstasjonsområdet.

– Det var forferdelig! Selv om jeg ropte og fektet fortsatte de, forteller hun, ifølge NTB.

En kvinne i 30-årene forteller at hun ble befølt av en gruppe menn med arabisk utseende.

– De virket ikke aggressive, de virket mer nysgjerrige – og litt fulle, sier hun. Men jeg ble rasende, legger hun til.

DEMONSTRASJON: Tyske kvinner demonstrerte tirsdag i Köln under parolen «Mot sexisme - mot rasisme». Foto: , Reuters

Kan være kriminelt nettverk

Onsdag uttaler tysk politi at de etterforsker hvorvidt hendelsene i Köln kan være linket opp mot et kriminelt nettverk i Düsseldorf. Det melder nyhetsbyrået AP.

Les mer: Tysk innenriksminister forventer oppklaring

Politiet i Tyskland har tidligere uttalt at de antok rundt tusen menn var til stede da hendelsene fant sted, men sier nå at de ikke tror at så mange var til stede. De kan likevel ikke presisere noe nærmere antall.

Politiet hadde lenge ingen konkrete mistenkte etter ugjerningene, og uttalte at etterforskningen er vanskelig. Onsdag kom det første gjennombruddet i saken som ryster Tyskland, da innenriksministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen kunne meddele at tre personer er mistenkt i saken, melder Der Spiegel.

Kölns ordfører Henriette Reker ber byens kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, om å holde seg i grupper og om å be forbipasserende gripe inne eller hjelpe som vitner hvis noe skulle skje. Rekers uttalelser vekker harme på Twitter.

VG/NTB

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

 2. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

 3. Politisjef må gå etter masseovergrep

 4. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

 5. Politisjef i Köln benekter rasisme-anklager etter massekontroller

Fra andre aviser

 1. Over 90 ble utsatt for overgrep på én dag. Nå ber Kölns ordfører kvinner om å oppføre seg.

  Aftenposten
 2. Frykten har flyttet inn i Köln

  Bergens Tidende
 3. Politisjefen i Köln går av etter masseovergrep

  Bergens Tidende
 4. Justisministeren truer eventuelle utenlandske gjerningsmenn i Köln med utvisning

  Aftenposten
 5. Vendepunkt Köln

  Aftenposten
 6. Politimesteren i Köln går av etter massiv kritikk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder