BYGGER: Palestinere gjenbygger sine smuglertunneler til Egypt. Foto: AFP

Her gjenbygger palestinerne sine smuglertunneler

(VG Nett) Smuglertunnelene fra Gazastripen til Egypt, som var en del av Israels bombemål, er nå under full gjenoppbygging.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

For tre dager siden begynte Israel å trekke seg ut av Gazastripen etter en tre uker lang militæroperasjon.

- Vi har nådd våre mål. Hamas har blitt betydelig svekket, sa statsminister Ehud Olmert da Israel erklærte våpenhvile sist lørdag.

Et av Israels mål da de gikk til angrep på Gazastripen, var å ødelegge smuglertunnelene som linker det blokkerte landområdet til Egypt. Tunnelene har blant annet blitt brukt til å smugle våpen til Hamas, men har også vært brukt å smugle mat og medisiner til Gazastripen.

LES OGSÅ:- Jeg trodde at jeg hadde mistet barnet mitt

Israel har sagt at flesteparten av smuglertunnelene ble ødelagt under bomberegnet over grensebyen Rafah, men nå viser bilder at smuglingen er på vei igjen. Og mens noen tunneler viser seg allerede å være farbare, er andre under gjenbygging.

Samtidig forsøker Israel, med internasjonal hjelp, å få til en langvarig blokkering av smuglingen.

Mens militæret trekker seg ut, og Gazas innbygger ikke trenger å bekymre seg for flere luftangrep, er det likevel et kjempestort humanitært behov på Gazastripen. Over 80.000 mennesker trenger hjelp, og døde personer ligger fortsatt begravd i bygningsruiner. Det er ingen tvil om at hjelpearbeidere har en enorm jobb foran seg.

Ifølge Palestinian Center for Human Rights (PCHR) har 1.284 personer dødd i angrepene, og ytterligere 4.336 skal være skadet. Ifølge FN er 50.000 blitt hjemløse etter bombingene.

INNGANGEN: En mann står nede i inngangen til en smuglertunnel i grensebyen Rafah. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder