- Ja, Felt var «Deep Throat»

(VG Nett) Washington Post bekrefter at FBIs tidligere nestsjef Mark Felt var avisens hemmelige kilde «Deep Throat», kilden som ledet til Watergate-avsløringen og president Nixons fall.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DEEP THROAT: Mark Felt har stått fram som Deep Throat, innsideren som ledet avisen Washington Post til Watergate-skandalen og president Nixons avgang. Nå blir det film og bok av historien hans. Foto: AFP

Avisen kunngjorde at Felt var kilden på sine hjemmesider tirsdag, etter at magasinet Vanity Fair først hadde gått ut og sagt at Felt hadde godkjent en artikkel som sier at Felt har innrømmet sin rolle for familien.

Bekreftelsen i avisen kommer fra de to journalistene som jobbet frem sakene om Watergate-skandalen, Bob Woodward and Carl Bernstein, og deres daværende redaktør, Benjamin C. Bradlee.

Overrasket redaktør
-Mark Felt var «Deep Throat» og ga oss umåtelig bistand i dekningen av Watergate, heter det i en uttalelse fra Woodward og Bernstein som ble lagt ut på avisens nettside sent tirsdag kveld, norsk tid.

-Det som overrasker meg aller mest, er at denne pokkers hemmeligheten har vart så lenge, sier redaktør Bradlee til sin gamle avis.

Mysterium
«Deep Throat» lekket informasjon til Woodward og Bernstein. Avisen avdekket skritt for skritt hvordan personer i valgkomiteen til Nixon hadde organisert et innbrudd i Demokratenes hovedkvarter, Watergate. Den hemmelige kilden fremstår som en av de mest langvarige journalistiske mysterier noensinne.

De to journalistene har i alle år holdt tviholdt på sannheten om hvem som var deres «Deep Throat». Senest i dag gjentok de at de ikke ville avsløre noen kilde før etter dens død. Nå slipper de å tenke på det, for kilden har avslørt seg selv.

91-åringen bor i California og fikk kontakt med en advokat som skrev artikkelen om ham i den siste utgaven av Vanity Fair.

Avslørt av venninne
Fram til 2002 skal familien ikke ha hatt noen anelse om at det var Felt som var Bernsteins og Woodwards kilde. Da fortalte en nær venn av Felt, Yvette La Garde, datteren at Felt hadde innrømmet at han var«Deep Throat», skriver Vanity Fair, ifølge NTB.

Da datteren Joan konfronterte faren med påstandene, skal han først ha nektet for at det var sant. Men da hun fortalte om La Gardes avsløring, skal han ha svart:

-Siden det er tilfelle, ja det er meg.

Overtalt av familien
Familien jobbet lenge med overtale Felt om å stå fram. Felt motsto presset helt til datteren overbeviste ham om at de ville kunne tjene penger på saken, og at barnebarna trenger penger til utdannelse. Ifølge Vanity Fair har Felts familie overbevist ham om at han det han gjorde var riktig og overtalt ham om å stå fram.

Felts datter har snakket med journalisten Woodward flere titall ganger om en mulig felles offentliggjøring av Felt som «Deep Throat». Woodward, som besøkte Felt i California i 1999, startet ifølge Vanity Fair ofte samtalene med datteren på følgende måte: «Selv om jeg snakker med deg, betyr ikke det at jeg innrømmer at han er den du tror han er».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder