OVERVÅKINGSBILDE: En av mennene inne i lobbyen på hotellet. Foto: AFP

- Han drepte flere gjester på Støres hotell

(VG Nett) Dette overvåkingsbildet fra Kabul Serena Hotel skal vise en av mennene som i går utførte attentatet på hotellet der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble skutt og drept.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over 12 år gammel

Mannen går rundt inne i hotellets lobby i politiuniform og med et maskingevær i hendene. Han skal være identisk med mannen som ble pågrepet kort tid etter attentatet mot hotellet der utenriksminister Jonas Gahr Støre bodde sammen med en delegasjon på totalt 21 nordmenn.

Det var totalt tre personer som deltok i angrepet. En av dem ble skutt ved porten til hotellets parkeringsplass. En annen sprengte seg selv nær inngangen til hotellets lobby. Den tredje kom seg inn på hotellet og skjøt seg vei gjennom lobbyen.

- Etter å ha drept flere gjester sprengte ikke den tredje personen seg selv. Kanskje han ombestemte seg av en eller annen grunn. Han skiftet klær, og senere, mens sikkerhetsfolk gjennomsøkte åstedet, ble han arrestert, sa Amrullah Saleh, sjefen for den afghanske etterretningstjenesten, på en pressekonferanse i Kabul tirsdag.

VGTV:Mintes kollega

Selvmordsvideo

Nyhetsbyrået AP melder at afghansk politi har funnet en video laget av to av de som utførte angrepet i en bolig i Kabul. De to skal på videoen si at de er klare til å dø.

SKO: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv utenfor Serena Hotel i Kabul mandag. Den UD-ansatte ble skadet i angrepet. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

- Jeg tilegner dette selvmordet til Allah, sier en av personene på videoen, en mann som går under navnet Farouq.. Han skal være identisk med han som var selvmordsbomberen i angrepet.

Den andre på videoen er mannen afghansk politi arresterte på hotellet. Han går under navnet Salahuddin. To personer som befant seg i huset der politiet fant videoen er arresterte.

Også en fjerde person er arrestert i det han var i ferd med å flykte til Pakistan. Politiet mistenker han for å ha vært sjåfør for de tre som tok seg inn på hotellet, samt utstyrt dem med våpen.

Denne personen, som går under navnet Humanyun, skal ha en sterk link til Mullah Abdullah, som den afghanske etterretningstjenesten tror er hjernen bak angrepet. Abdullah er igjen en nær alliert av Siraj Haqqani, en velkjent militant leder som holder til i Pakistan.

Dukket for å unngå skudd

KULEHULL: Dette er kulehullet etter skuddet som var rettet mot en av nordmennene som befant seg i respesjonsområdet under terrorangrepet mot Hotell Serena i Afghanistans hovedstad Kabul, mandag. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum var en av de som befant seg på hotellet da de tre mennene gikk til angrep. Han befant seg i resepsjonsområdet sammen med Carsten Thomassen fra Dagbladet.

En mann i afghansk politiuniform hevet kalasjnikovgeværet sitt for å skyte mot Scanpix-fotografen da Solum fikk øye på ham:

- Jeg kastet meg fremover idet han tok opp våpenet, fordi jeg så at han kom til å skyte. Jeg fikk kastet meg til side i sikkerhet og lå der, men jeg aner ikke hvor lenge. Jeg var kjemperedd for at han skulle komme inn i gangen, forteller Solum til NTB.

Åtte drept

Totalt mistet åtte personer livet i angrepet, som Taliban har påtatt seg skylden for. Blant disse var altså den norske journalisten Carsten Thomassen. I tillegg ble flere personer skadet. Blant disse var en ansatt i norsk UD. Han ligger fremdeles på feltsykehuset ved den militære delen av flyplassen i Kabul. Tilstanden hans er alvorlig.

Den norske delegasjonen er ventet hjem til Norge tirsdag kveld etter at Jonas Gahr Støre i dag avbrøt resten av sitt planlagte opphold i Afghanistan.

Norske myndigheter sier de ikke har noen grunn til å tro at angrepet var spesielt rettet mot Støre og hans delegasjon. De får støtte for synet fra blant annet NATO.

Taliban sa i går at de ikke visste at Støre befant seg på hotellet. I dag har de imidlertid hevdet at de ville angripe når han var der.

VIDEO: Amrullah Saleh (t.h.) viste bilde av den arresterte terroristen på en TV-skjerm under pressekonferansen. Bildet er trolig hentet fra videoen politiet har funnet. Foto: AP

Les også

 1. Lover fortsatt norsk engasjement i Afghanistan

  Norge vil fortsette sitt engasjement i Afghanistan, til tross for selvmordsangrepet mot Serena Hotel.
 2. - Føles meningsløst å jobbe i dag

  (VG Nett) Hele Dagbladet er i dyp sorg etter tapet av sin kollega Carsten Thomassen.
 3. Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

  (VG Nett) Geriljalederen Sirjai Haqqanni skal være hjernen bak hotellattentatet, der den norske journalisten Carsten…
 4. Taliban: Ville angripe mens Støre var på hotellet

  (VG Nett/NTB) En talsmann for Taliban sier geriljagruppen ønsket å angripe Serena Hotel mens utenriksminister Jonas Gahr…
 5. Dukket for dette skuddet

  (VG Nett) Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum opplevde angrepet i Kabul på nært hold.
 6. Fortsatt alvorlig for såret UD-ansatt

  Tilstanden er fortsatt alvorlig men stabil for den UD-ansatte som ble såret i terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul…
 7. Støre: - Ble oppfordret til å holde meg i ro

  KABUL (VG Nett) Kort tid før attentatet mot Serena Hotell i Kabul ba utenriksminister Jonas Gahr Støre om å få gå ut av…
 8. UD avviser kritikk

  (VG Nett) Utenriksdepartementet (UD) avviser kritikken som kommer frem i dagens VG rundt sikkerhetsopplegget i…
 9. VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

  KABUL (VG) Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) døde på operasjonsbordet i Kabul etter terroraksjonen mot Serena…
 10. Dagbladet-journalist drept

  (VG Nett) Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) døde mandag kveld av skadene han ble påført under et…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. - Jeg så en mann bli delt nesten i to

 2. Dukket for dette skuddet

 3. Dagbladet-journalist skutt og skadet

 4. Taliban truer med nye angrep

 5. Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder