Jeff Sessions om Russland-kontakt: – Jeg har ikke løyet

WASHINGTON, D.C. (VG) Den amerikanske justisministeren sier han først husket et møte etter å ha lest om det i media, men vil ikke tolerere beskyldninger om at han har løyet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Justisminister Jeff Sessions, som tirsdag møter foran Representanenes hus' justiskomite, reagerer skarpt mot beskyldninger om at han tidligere har løyet om hva han vet om Trump-kampanjens kontakt met Russland.

– Det har kommet falske beskyldninger om mitt forrige vitnemål. Mine svar vil ikke endre seg. Jeg har svart etter beste evne slik jeg husker det. Det vil jeg også gjøre i dag, sa Sessions i sin innledning til komiteen.

Da Sessions møtte foran justiskomiteen i Senatet forrige måned var han krystallklar på at han ikke hadde noe som helstkunnskap om kontakt mellom Trump-kampanjen og Russland.

– Jeg hadde ikke, og jeg har ikke kjennskap til at andre hadde. Jeg tror ikke det skjedde, sa han under ed.

Det samme sa han i innsettelseshøringen sin i Senatet.

Husket ikke møte

Siden forrige måneds høring har det blant annet blitt kjent at George Papadopoulos, som hadde en rolle som utenrikspolitisk rådgiver i kampanjen, hadde kontakt med Russland. Ifølge sin forklaring til FBIs spesialetterforsker Robert Mueller, fortalt han på et møte i mars 2016, der både Sessions og Donald Trump var tilstede, at han hadde kontakter som kunne ordne et møte mellom Trump og Russlands president, Vladimir Putin.

Det har også kommet frem siden den gangen at en annen Trump-rådgiver, Carter Page, i løpet av valgkampen opplyste til Sessions at han skulle holde en tale i Moskva i juli i fjor. Der møtte Page, ifølge sin egen forklaring til Etterretningskomiteen i Representantenes hus, med Russlands visestatsminister.

Under tirsdagens høring forklarte han at han ikke husket møtet, som var for 18 måneder siden, der Papadopoulos var tilstede, før han leste om det i media.

– Da husket jeg at han var der, sa Sessions, og la til at han ikke hadde sjanse til å huske alle detaljer rundt hvem som hadde sagt hva, for så lenge siden.

– Jeg kan bare gjøre mitt beste i å svare på spørsmål slik jeg forstår dem og ut ifra hva jeg husker. Men jeg godtar ikke beskyldninger om at jeg noen gang har løyet. DET er en løgn, sa justisministeren høylydt i sin innledning.

Ulovlig med støtte fra fremmede makter

I spørsmålsrunden etterpå erkjente han at han hadde avvist Papadopoulos' forslag om å arrangere et møte mellom Trump og Putin. Dette husket han etter å ha lest rådgiveren sin forklaring til FBI. Sessions skal ha forklart Papadopoulos, som nå er siktet av FBI, at han ikke kunne representere Trump-kampanjen i møter med russiske myndigheter.

Men han sier at han ikke har noe kjennskap til om rådgiveren gikk videre med dette i etterkant av møtet.

– Jeg kan ikke huske å ha snakket med noen om dette i etterkant av det møtet.

Sessions sa også at han aldri ga noen respons til Carter Page, som altså sa han skulle reise til Moskva. Han mener han ikke hadde noen rett til å hindre Page i å dra på en reise.

– Det er ikke rettferdig å si at jeg lyver om dette. Dette er ikke en indikasjon på at jeg på noen som helst måte deltok i noe som var galt, sa en tydelig irritert Sessions.

I sin forklaring forrige måned sa Sessions, som har erklært seg inhabil i forbindelse med Russland-etterforskningen til FBI, at spesialetterforsker Mueller så langt ikke hadde avhørt ham.

Bakgrunnen for hele Russland-etterforskningen er at det er ulovlig for politiske kampanjer i USA å motta støtte fra fremmede makter. Dette gjelder ikke bare økonomisk støtte.

Etterlyser spesialetterforsker mot Clinton

I løpet av tirsdagens høring vil Sessions komme til å få en rekke spørsmål om Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor, og om det var noe samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland. Særlig komiteens medlemmer fra Demokratene vil presse justisministeren på dette.

Blant Republikanerne i komiteen var også påstandene om at Hillary Clinton skal ha solgt gruveselskapet Uranium One til Russland i bytte mot at russerne skulle donere penger til Clinton-stiftelsen et tema.

Et av medlemmene spurte hva som må til for å opprette en spesialetterforsker rundt dette, og listet opp det han mente var en rekke ting som tyder på at det her har skjedd noe ulovlig.

– At det «ser ut som» er ikke nok. Vi må studere hva faktaene er, for så å se om de møter standardene som kreves for å opprette en spesialetterforsker, sier Sessions, som antyder at han mener det foreløpig ikke er grunnlag for dette.

I et brev fra Justisdepartementet til justiskomiteen i Representantenes hus, som ble sendt mandag, ble det likevel åpnet for at dette kan komme til å skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder