ALENE: Mange barn er alene i flyktningeleirene i Sri Lanka. Foto: AFP

- Katastroferammede barn utsettes for overgrep

(VG Nett) En 17-åring ble utsatt for gjengvoldtekt og minst to barn er utsatt for seksuelle overgrep i flyktningeleire i Sri Lanka etter flodbølgekatastrofen.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- 17-åringen ble utsatt for seksuelle overgrep av seks menn. Angrepet skjedde i Galle-området på sydkysten, som er Sri Lankas hardest rammede område, men hun var ikke i noen flyktningeleir da det skjedde, sier Harendra de Silva som leder barnevernsmyndighetene i Sri Lanka.

Flere tilfeller

Myndighetene har i tillegg fått melding om minst to seksuelle overgrep mot barn som er i flyktningeleire.

- I ett av tilfellene var det en bestefar som forulempet barnebarnet sitt, sier di Silva til AP.

- Dette er sårbare barn, og overgriperne slår til mot de foreldreløse som er i leirene, sier di Silva.

- Ikke uvanlig

Han sier at det er sjokkerende, men at det ikke er uvanlig at barn blir utsatt for overgrep i kjølvannet av katastrofer. Barn i overfylte flyktningeleire skal være spesielt utsatt, ifølge eksperter.

- Når det er flytting og kaos, er muligheten for slike overgrep større, sier di Silva.

Han sier at omfanget av antall overgrep er uklart, og at myndighetene nå skal sette i gang etterforskning.

- Alle overgrepene skjedde i sør, sier di Silva til AP etter at han hadde besøkt en av flyktningeleirene lørdag. Nå skal folk fra hans kontor besøke andre områder av det katastroferammede landet.

En million hjemløse

Nesten en million mennesker har mistet hjemmene sine i Sri Lanka, og mens myndighetene kjemper for å skaffe de hjemløse den mest nødvendige hjelpen, så blir anklager om overgrep og andre forbrytelser nedprioritert.

Overgrepene som barnevernsmyndighetene nå etterforsker har skjedd i leire med titusenvis av overlevende, mange av dem barn. Barna som er blitt utsatt for overgrep, blir tatt ut av leirene og får oppfølging andre steder. Men myndighetene frykter at det de har fått melding om bare er toppen av isfjellet.

FN-samarbeid

- Etter en sjokkerende katastrofe kan man ofte se en økning av vold mot kvinner og barn, sier Ted Chaiban, som leder UNICEF-kontoret i Sri Lankas hovedstad Colombo.

Han sier til AP at UNICEF samarbeider med myndighetene i landet for å finne barn som er utsatt for overgrep og for å gi dem ekstra beskyttelse.

Nesten 30.000 mennesker døde da flombølgene rammet Sri Lanka forrige søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder