Dørene åpnes for Abbas

Bush vil ha palestinernes president til Det hvite hus

Der dørene var stengt for Yasir Arafat, åpnes de nå for Mahmoud Abbas.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

FEIRER: Mahmoud Abbas feirer seieren sammen med tilhengere i Ramallah. President George Bush inviterte ham i går til samtaler i Det hvite hus. Foto: REUTERS

Sharon vil ha et toppmøte mellom de to, og president Bush inviterer Abbas til Washington, «når han måtte ønske det». Det hersker en forsiktig optimisme i Israel og over hele det politiske Vesten etter valget av Mahmoud Abbas, som Arafats etterfølger.

- En moderat mann er valgt, en intelligent mann og en erfaren mann. La oss gi ham en sjanse. Den palestinske ledelsen har fått ny legitimitet med en leder som definitivt er imot krig og terror, sier Shimon Peres, leder for det israelske arbeiderpartiet og påtroppende medlem av den israelske regjeringen.

I USA gjentok president George W. Bush hvor fornøyd han er med valget av Abu Mazen som president for palestinerne.

- Jeg vil ønske Abu Mazen velkommen til Washington om han ønsker å komme hit, sa president Bush.

Det vil bli lagt merke til i hele den arabiske verden at president Bush omtalte Mahmoud Abbas som Abu Mazen, slik alle palestinere gjør.

Bushs positive omtale over valget av Abu Mazen gir grunn til en viss optimisme. Det er skapt et grunnlag for å komme ut av den fortvilte situasjonen som har utviklet seg etter over fire år med palestinsk intifada og hardere israelsk okkupasjon.

- Det mest positive er at palestinerne har avholdt et tilnærmet demokratisk valg under okkupasjon. Det er veldig bra.

Men oppgavene som Abu Mazen står overfor, vil trolig vise seg å være uoverkommelige.

Israel bestemmer

- Abu Mazen må ri to hester samtidig. Det blir for vanskelig fordi til syvende og sist er det Israel som bestemmer. Abu Mazen må selge kompromisser gitt til Israel til sitt eget folk, kompromisser som palestinerne ikke vil akseptere, sier Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

Selv om USA understreker at både Israel og palestinerne må ta egne skritt i riktig retning, skinner det igjennom at Bush-administrasjonen ønsker å involvere seg mer i konflikten enn de gjorde da Arafat styrte palestinerne.

- For øyeblikket er Abu Mazen inne i varmen og blir betegnet som en fredens mann. Det kan fort snu seg, sier Hilde Henriksen Wage.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder