AVSKOGING: Store deler av regnskogen er ødelagt langs veien til Bujang Raba på Sumatra i Indonesia. Avskoging skjer i stor skala i landet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regnskogfondet: Over halvparten av de gjenværende regnskogene er ødelagt

En ny gjennomgang som Regnskogfondet har gjort av gjenværende regnskogområder, viser at over halvparten av skogene er helt eller delvis ødelagt.

NTB-Oda Ertesvåg

Slik regnskog, ofte kalt degradert skog, er mer utsatt for avskoging enn uskadet regnskog.

Generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet mener det skjuler seg en kommende katastrofe bak de nye avskogingstallene.

– Selv der skogdekket ser grønt og tett ut på satellittbilder, kan det ha skjedd store skader, sier han.

Øker risikoen for tørke og brann

Degradert skog er vanskelig å oppdage fordi kronverket fortsatt er grønt, men løvverket under tynnes ut, og skogen holder dårligere på fuktighet. Det fører til at færre arter kan leve i området, at skogen blir tørrere og mer sårbar for tørke, brann og menneskelige inngrep.

VG-spesial: Kampen om Amazonas

Degradering, som ofte skjer gjennom hogst av enkelttrær, bygging av små veier eller andre inngrep, er dermed ofte et skritt på veien mot full avskoging.

Eggen i Regnskogfondet mener tallene gir grunn til å slå alarm.

– Disse tallene bør mobilisere til handling for å stanse videre degradering og stanse alle nye inngrep i intakt skog, sier han.

– Ikke for sent

Mange av brannene som herjet i Amazonas denne høsten, var nettopp i mer lettantennelig og ødelagt skog.

Regnskog som ikke er ødelagt, tar ikke like lett fyr som helt eller delvis ødelagt skog.

Eggen frykter flere, større og mer langvarige branner i fremtiden om ikke ødeleggelsene stanser. Han tror ikke det er for sent.

– Flere av verdens regnskoger nærmer seg et vippepunkt der ødeleggelsene blir umulig å stanse, men vi er ikke der ennå, sier han.

Økende avskoging

Brasil har den største sammenhengende regnskogen i verden. Her har avskogingen økt kraftig under landets høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro.

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas har økt med nesten 30 prosent i år sammenlignet med i fjor, ifølge en rapport den brasilianske romforskningsorganisasjonen INPE la fram i forrige uke.

De nye tallene som viser hvor stor del av den gjenværende skogen som er ødelagt, blir presentert på en stor konferanse i Oslo onsdag i forbindelse med at Regnskogfondet fyller 30 år. På konferansen deltar blant annet statsminister Erna Solberg (H) og den britiske artisten Sting.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder