ÅRETS PERSON I 2019: Thunberg er kåret til årets viktigste navn av Time Magazine. Foto: SUSANA VERA /Reuters/Time Magazine

Greta Thunberg er kåret til «Årets person»

Time Magazine har kåret 16-åringen til «Årets person» i 2019. Hun er den yngste som noensinne får denne utmerkelsen.

  • Nanna Johannessen
  • Siri Eggen
  • Signe Rosenlund-Hauglid

Den svenske klimaaktivisten er i magasinets prestisjetunge kåring utnevnt som årets person.

Hun slår med det en rekord som er like gammel som kåringen i seg selv: I 1927 ble 25 år gamle Charles Lindbergh som den første i magasinets historie kåret til årets person.

I utgaven er Thunberg intervjuet idet hun krysser Atlanterhavet på vei til klimakonferansen i Madrid, som pågår nå.

– Vi kan ikke fortsette å leve som om det ikke er noe i morgen, for det er et «i morgen». Det er alt vi sier, sier Thunberg i intervjuet.

Talte til FNs klimakonferanse: «Dette er å mislede, ikke å lede»

STARTET HER: Greta Thunberg ble kjent da hun begynte sin skolestreik foran den svenske Riksdagen i fjor sommer. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Det var i august i 2018 at Thunberg startet det som nå har blitt en global bevegelse, hvor ungdom «skulker» skolen for å demonstrere mot klimaendringer og kreve handling fra de med makt.

Hun startet med å sitte alene utenfor svenske Riksdagen med en plakat med teksten «Skolstrejk for klimatet» – alene. Bevegelsen spredte seg også til Norge, hvor titusener har streiket for klimaet.

Magasinet beskriver bevegelsen Thunberg startet som «en av de mest usannsynlige og raskeste oppstigningene til global innflytelse i historien»:

«I løpet av ett år gikk en 16-åring fra Stockholm fra en enslig protest på brosteinene utenfor sitt eget lands parlament til å lede en verdensomspennende ungdomsbevegelse», skriver Time.

Bakgrunn: Derfor streiker de for klimaet

De siste månedene har hun talt i FN, møtt statsledere og paven. Onsdag talte hun under FNs klimakonferanse i Madrid, og oppfordret ministerne til å lytte til hva vitenskapen viser om klimaendringene.

Til Time Magazine sier USAs tidligere visepresident, og tidligere nobelprisvinner Al Gore at «øyeblikket føles annerledes nå:

– Gjennom historien har mange viktige moralsk baserte bevegelser fått oppmerksomheten når unge mennesker har bestemt seg for å gjøre den bevegelsen til deres sak, sier han.

Les intervju med Thunberg på VG+: – Jeg ser verden på en annen måte

Magasinet trekker frem Thunbergs måte å adressere problemene hun vil sette søkelys på:

«Hun misliker store folkemengder, ignorerer småprat, snakker direkte og i ukompliserte setninger. Hun blir ikke smigret eller distrahert. Hun blir ikke imponert av andre personers kjendisstatus – eller i sin egen økte kjendisstatus», skriver magasinet som konkluderer med at det nettopp er disse kvalitetene som har gjort henne til en global sensasjon.

Se Thunbergs tale i FN her:

I sosiale medier renner det inn med gratulasjoner og hyllester. Blant dem som har tatt til tastaturet er Gore, som kaller kåringen «briljant».

– Hun er en inspirasjon for meg og for mennesker over hele verden.

Videre i begrunnelsen for kåringen skriver Time Magazine følgende om Thunberg:

«Der andre smiler for løse opp stemningen, visner Thunberg. Der andre snakker om håp, gjentar Thunberg det uangripelige i vitenskapen: Hav vil stige. Byer vil oversvømmes. Millioner av mennesker vil lide».

Les også intervju på VG+: Greta Thunberg: «Å være annerledes er en gave»

Magasinet viser til Thunbergs tale til World Economic Forum i Davos i januar i år:

– Jeg vil at dere skal få panikk. Jeg vil at dere skal føle den frykten jeg føler hver dag – og så vil jeg at dere skal handle.

Gaute Eiterjord, leder i Natur og ungdom, mener prisen er velfortjent.

– Hun har greid å sette klimakrisen på dagsorden som aldri før, og har gitt barn og unge et sterkt virkemiddel gjennom skolestreikene, sier han til VG.

De største demonstrasjonene som er arrangert på grunn av global oppvarming har funnet sted på grunn av Thunberg, mener Eiterjord.

– At hun mottar denne prisen er et viktig signal. Hun har også inspirert mange norske barn og unge til å gå ut og streike for klimaet:

– Likevel er det som virkelig betyr noe at vi får en bedre miljøpolitikk. Vi må slutte å lete etter olje og gass og politikerne må gjøre kraftigere utslippskutt, påpeker han, og legger til:

– Det er det som teller. Ikke hvor mange priser og kåringer klimaaktivister får.

Hege Skarrud, leder i miljøorganisasjonen Spire, er enig med Eiterjord:

– Det er bra at den unge bevegelsen anerkjennes gjennom slike priser. Men nå må vi også lytte til kravene våre om at vi trenger systemendring, ikke klimaendring, sier Skarrud til VG.

Flere artikler

  1. Greta Thunberg: – Dette er å mislede, ikke å lede

  2. Thunberg: – Ikke undervurder kraften i sinte barn

  3. Trumps Thunberg-angrep: – Ekstra ille for ham med sterke kvinnelige kritikere

  4. Greta Thunberg savner normal hverdag

  5. Klimaminister: – Neste år blir helt avgjørende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder