PARTIMØTE: Kim Jong-un i spissen for møtet i partiets sentralkomité lørdag. Foto: KCNA / REUTERS

Hevder de ikke har smitte: Nord-Korea varsler strengere corona-tiltak

Nord-Korea hevder at coronaviruset ikke har nådd dem. Likevel vil de iverksette strengere tiltak for å beskytte innbyggerne sine.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 121 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det melder landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Uttalelsen kommer etter et møte i det styrende partiets sentralkomité lørdag, skriver Reuters. Her ble de enige om å gå grundigere til verks for å beskytte livene og sikkerheten til sine innbyggere under den globale coronapandemien.

– Det har vært umulig å fjerne faren for virussmitte på kort tid, og et slikt miljø kan skape hindringer i vår kamp og fremgang, står det i en uttalelse hos KCNA, gjengitt av det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Bakgrunn: Nord-Korea sårbart for coronavirus

Det er ikke klart hvilke tiltak det er snakk om, men Verdens helseorganisasjon (WHO) sa tirsdag til Reuters at Nord-Korea har informert dem om at de gjennomfører tester, og at over 500 mennesker nå sitter i karantene i landet.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at Nord-Korea har stengt grensen sin mot Kina, og at de også har innført flere reiserestriksjoner.

les også

Ekstreme karantenetiltak: Voktet av politi, bur, hjemmeselfie og GPS-sporing

Nord-Korea hevder at det så langt ikke finnes coronasmitte i diktaturet. Ifølge leder Kim Jong-un skyldes den «stabile anti-epidemiske situasjonen» at de tidlig iverksatte nødtiltak i «toppklasse».

– Per 2. april har 709 personer – 11 utlendinger og 698 innbyggere – blitt testet for covid-19. Det er ingen beskjeder om smittetilfeller, sier Edwin Salvador, som er WHOs utsending i landet til Reuters.

Fra utsiden sås det imidlertid tvil om Nord-Koreas tall. Er det virkelig mulig at landet ikke har ett eneste tilfelle av coronasmitte?

Til New York Times sier Dr. Kee B. Park, som jobber ved det medisinske fakultetet ved universitet Harvard at en av forklaringene kan være at landet rett og slett ikke vet hvordan de skal påvise smitten.

– Det kan hende de har tilfeller, men de vet ikke hvordan de skal oppdage det. Derfor kan de si at de ikke har bekreftede tilfeller, sier han.

les også

Slik har Sør-Korea bremset viruset

Pluss content

Seo Jae-pyoung, som leder avhopperforeningen Association of North Korean Defectors, sier til avisen at regimet «helt klart» lyver, og at han har hørt fra kontakter i landet at det også har forekommet coronarelaterte dødsfall.

– Det siste regimet vil ha er kaoset som kan bryte ut når nordkoreanere innser at folk dør av en epidemi det ikke finnes en kur for, sier han.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Kim Jong-un med krisemøte: Nord-Korea mistenker corona-tilfelle

 2. Her flekser Nord-Korea muskler før bestefar Kims fødselsdag

 3. Sør-Korea ut mot Nord-Koreas testoppskyting: Totalt upassende

 4. Nord-Koreas militære truer med å gå inn i demilitariserte grenseområder

 5. Norsk ekspert om nye bilder av Kim Jong-un: – Han ser rimelig sunn og frisk ut

Fra andre aviser

 1. For to år siden åpnet landene forsoningssenter. Nå har Kim sprengt det i luften.

  Aftenposten
 2. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt to raketter

  Aftenposten
 3. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt raketter

  Bergens Tidende
 4. Nord-Korea: Setter «militære planer» på vent

  Aftenposten
 5. Livstegn fra Kim Jong-un i nordkoreanske medier

  Bergens Tidende
 6. Nord-Korea truer med militær aktivitet i demilitarisert sone – Sør-Korea svarer på kritikk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder