Foto: Arjit Sen

Har blant de strengeste tiltakene i verden

Har blant de strengeste tiltakene i verden

 • Jonathan Falk

Artikkelen er over 178 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Langs jernbanelinjene og i labyrinter av trange skur, der det er umulig å holde avstand, kjemper Indias fattigste en umulig kamp mot den dødelige corona-smitten.

les også

Har blant verdens strengeste corona-tiltak: Indias fattige kjemper en dobbel kamp


India har 1,3 milliarder innbyggere, og corona-krisen rammer hardest blant de fattige. Ifølge landets siste folkeopptelling lever én av seks indere i slum-nabolag, med dårlige sanitære forhold. En stor majoritet av landets arbeidere har hverken formelle kontrakter eller stabil inntekt. For dem er Indias tiltak mot viruset kritiske.


Foto: Arjit Sen

Tiltakene er omtalt som blant verdens aller strengeste. Alle landets innbyggere er bedt om å holde seg hjemme, busser og tog har sluttet å gå, og nesten alle forretninger er stengt. Politistyrker har i flere tilfeller slått hardt ned de som bryter reglene. Men å holde avstand er nesten umulig.


Foto: Arjit Sen

VG besøker en slum langs en jernbane i Kolkata. Det bor 5000 mennesker her, og husene og skurene står så tett at det er umulig å manøvrere seg frem uten berøring. Det er mørkt, skittent, og kloakken flyter åpent, mens løshundene er overalt. I et hjørne finnes et toalett som brukes av 100 mennesker. Andre toalett her deles av 300.


Foto: Arjit Sen

Alle menneskene VG møter her mangler et sosialt eller økonomisk sikkerhetsnett fra før, og nå har myndighetenes coronatiltak snart tatt fra dem det siste av stabilitet de hadde. Samtidig fortsetter smitten å spre seg gjennom India: Offisielt er nesten 2000 smittet og rundt 50 har mistet livet.


Amnesty International er kritiske til myndighetenes håndtering.

«Indias nasjonale nedstengning har ført til at flere millioner mennesker har strandet, mens de sliter med å finne mat og vann. Dessverre, for disse menneskene, har statsmaskineriet nå blitt en større trussel en corona-pandemien».

Foto: Arjit Sen

Mer om

 1. Amnesty International
 2. India
 3. VG
 4. Kolkata
 5. Kloakk
 6. Fattigdom
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Har blant verdens strengeste corona-tiltak: Indias fattige kjemper en dobbel kamp

 2. India har registrert over seks millioner coronasmittede

 3. Europa takler krisen ulikt: – Varer ikke corona-smitten lenger enn et influensautbrudd, så er vi heldige

 4. Selvsagt vil unge feste

 5. Afrika-Tomm til VG: – Blir jeg corona-sjuk så vil jeg heller bli det hjemme