Flere tusen flyktninger beveget seg mot den tyrkiske grensen på lørdag for å komme seg inn i Hellas.
En gruppe migranter og flyktninger hviler mens de venter på å krysse grensen inn til Hellas ved byen Edirne i Tyrkia.
Langs grensen mellom Tyrkia og Hellas ankommer flere hundre flyktninger. EU-kommisjonen har satt av syv milliarder kroner for å hjelpe Hellas med situasjonen.
Ved Pazarkule demonstrerer flyktninger for at greske myndigheter skal åpne grensen. Landgrensen mellom Tyrkia og Hellas er rundt 200 kilometer lang.
En syrisk mor sitter i teltet sitt med sin sønn og venter på distribusjon av mat i Edirne, på den tyrkiske siden av grensen mot Hellas.
Lørdag 29. februar skjøt greske grensevakter tåregass mot flyktninger på grensen mot Tyrkia.
Flyktninger venter i buffersonen mellom Tyrkia og Hellas. EUs grensebyrå Forex sender ytterligere 100 vakter, samt kystvaktfartøy, helikoptre og kjøretøy, for å sikre grensen.
Oleg Zhuravlev, som leder Russlands militære koordinering i Syria, sa tirsdag at Tyrkia fører rundt 130.000 flyktninger til grensen mot Hellas.
En flyktning varmer seg med tepper på jordene utenfor den tyrkiske byen Edirne, på grensen til Hellas.
På tirsdag forsøkte tusener av mennesker å krysse elven Evros, som utgjør en stor del av grensen mellom Hellas og Tyrkia. En flyktning har gitt opp og tar seg tilbake til Tyrkia.
Etter et mislykket forsøk på å krysse grenseelven Evros, går flyktninger tilbake til Edirne i Tyrkia.
En gummibåt med 27 flyktninger har akkurat kommet i land på den greske øya Lesbos. De siste dagene har hundrevis lagt ut fra den tyrkiske kysten i håp om nå Hellas.
En familie har ankommet landsbyen Skale Sikaminias på den greske øya Lesbos etter å ha flyktet fra Tyrkia i gummibåt.

Flyktning om kaoset på Hellas-grensen: – Gresk politi stripper folk nakne

Spenningen øker etter at Tyrkia åpnet grensene mot Europa. Iranske Sorab Abolfathi, som ble kastet ut fra Norge i fjor, forteller om grusomme tilstander for dem som prøver å krysse grensen til Hellas.

 • Hanna Haug Røset
 • Øystein David Johansen

Tyrkia åpnet grensene mot Europa i forrige uke, noe som har ført til ytterligere press på Hellas, et land som allerede har måttet håndtere flyktningkrisen i Europa i flere år.

Gresk politi tok onsdag i bruk tåregass og sjokkgranater for å drive vekk tusenvis av mennesker som har samlet seg rundt grenselandsbyen Kastanies ved grensen mot Tyrkia.

En fotograf fra AFP, som skal ha blitt vitne til hendelsen, sier at en migrant ble skutt i leggen da en gruppe prøvde å klippe seg gjennom et grensegjerde like ved grensepasseringen Pazarkule.

Gruppen skal deretter ha kastet stein mot politiet, som svarte med tåregass.

Bilder fra nyhetsbyrået EPA viser det som skal være migranter som bærer på en blodig mann mens de flykter fra politiet. Gresk opprørspoliti står klare for å stoppe dem som prøver å ta seg gjennom sperringene.

Tyrkia varslet at de ville åpne grensene i forrige uke, kort tid etter at 33 tyrkiske soldater ble drept av et syrisk luftangrep i Idlib-provinsen.

Men det er ikke «nye» flyktninger herfra som strømmer i tusentall mot Hellas og Europa.

I fjor sommer skrev VG om iranske Sorab Abolfathi som ble tvangsreturnert til Iran etter å ha bodd 18 år i Norge. Siden den gang har han levd på flukt i Tyrkia.

Denne helgen var han en av mange som reiste mot grensen til Hellas etter Tyrkias grenseåpning.

PÅGREPET: Sorab Abolfathi i håndjern i Teheran i fjor sommer. Foto: Privat

Abdolfathi sier til VG at han møtte et totalt kaos da han reiste mot grensen til Hellas, ikke langt fra Edirne i Tyrkia.

– Gresk politi stripper folk nakne, tar eiendelene deres og jager dem tilbake til Tyrkia. Det er helt Texas. Det går ikke. Det er flere tusen folk, mange eldre og barn, som sitter fast ved grensen, hevder han.

Etter å ha sett hvordan andre har blitt behandlet, turte han selv ikke å forsøke å krysse grensen, forteller han.

– Å være uten klær om natten der må være helt grusomt. Det går ikke an.

Alternativet ble derfor å ta seg inn i Tyrkia igjen. Der oppholdt han og en venn av han seg før de mandag satte kursen mot Istanbul.

– Det gikk ikke an å være der mer, det er for kaldt om natten. De som prøvde å gå over til Hellas, ble tatt av gresk politi, og fratatt alle tingene sine, hevder han.

Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan beskyldte onsdag Europa for å «tråkke på» flyktningers rettigheter.

– Dersom europeiske land ønsker å finne en løsning på dette, må de støtte Tyrkias innsats for en politisk og humanitær løsning i Syria, sa Erdogan i en TV-tale.

Erdogan støtter opprørsstyrkene i Idlib-provinsen i Syria, der kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker har blusset opp de siste månedene og sendt rundt én million sivile syrere på flukt.

Kilde: VG/NTB

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Istanbul er hovedstaden i Tyrkia. Det stemmer ikke, hovedstaden i Tyrkia heter Ankara. Den feilaktige opplysningen ble tatt ut av saken 04.03.2020 klokken 21.51.

Mer om

 1. Hellas
 2. Tyrkia
 3. Migrasjon
 4. Rettet

Flere artikler

 1. Hellas sier de har presset tusener av migranter tilbake til Tyrkia

 2. Gresk politi bruker tåregass mot flyktninger ved grensen mot Tyrkia

 3. Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

 4. Tyrkia åpner Syria-grensen for flyktninger

 5. Tyrkia om flyktningsituasjonen: – Dette er bare begynnelsen

Fra andre aviser

 1. Hellas sier de har presset tusener av migranter tilbake til Tyrkia

  Aftenposten
 2. Erdogan åpner dørene. Kaos ved grensen.

  Aftenposten
 3. Full forvirring om asylstrøm fra Tyrkia

  Bergens Tidende
 4. Tyrkia om flyktningsituasjonen: – Dette er bare begynnelsen

  Aftenposten
 5. Erdogan åpnet grensen etter at tyrkiske soldater ble drept. Slik henger det sammen.

  Aftenposten
 6. Aftenposten mener: Kynisk spill av Erdogan

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder