ANGREPET: Etter en eksplosjon brøt det ut brann om bord på tankskipet Front Altair i Omanbukta. Foto: IRIB NEWS HANDOUT / IRIB NEWS

Angrepet i Omanbukta: Mannskapet på Front Altair har landet i Dubai

Mannskapet på Frontlines tankskip Front Altair er på plass i Dubai etter å ha tilbrakt to dager i Iran.

Det bekrefter Lars Pedersen i Frontline til VG.

– Ja – de landet for mindre enn en time siden. – all safe and happy, skriver han i en tekstmelding til VG, etter at NTB først meldte nyheten.

Torsdag ble tankskipene Front Altair og Kokuka Courageous utsatt for et angrep i Omanbukta.

Alle om bord på Front Altair var uskadet. Det fikk VG bekreftet etter angrepet. Hos Kokuka Courageous var en person lettere skadet.

Front Altair er eid av John Fredriksens Bermuda-registrerte rederi Frontline. Mannskapet ble reddet om bord i bergingsbåten Hyundai Dubai, og videre over i et iransk marinefartøy som fraktet alle inn til en lokal, iransk havn.

les også

Dette har skjedd i Omanbukta: Drama i eksplosivt farvann

– Alle er i god form

Robert Hvide Macleod, administrerende direktør i Frontline Management, kaller dette en gledelig dag i en svært vanskelig situasjon.

I en e-post til VG opplyser han at 14 av mannskapet i Front Altair reiser videre hjem fra Dubai, mens ni offiserer blir værende.

– Alle er blitt tatt veldig godt vare på i Iran, og alle er i god form. Alle våre skip trener jevnlig på å håndtere slike situasjoner, og vi er derfor godt forberedt når uventede ting skjer, skriver han og takker alle som har bidratt til å få kollegaene trygt i land.

les også

Angrepet i Omanbukta: – Bærer Irans fingeravtrykk

Mener Iran står bak

USAs utenriksminister Mike Pompeo var under en pressekonferanse raskt ute med å anklage Iran for angrepene på de to tankskipene. Han kom ikke med noen bevis for anklagene.

Torsdag bekreftet fire kilder i det amerikanske statsapparatet overfor CNN at det finnes materiale som skal vise at Iran var involvert.

USA hevder at video og bilder viser et iransk marinefartøy som fjerner en udetonert mine festet til skroget på tankskipet Kokuka Courageous.

les også

Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA

Angrepet mot de to oljetankene onsdag, bærer Irans fingeravtrykk, skal utenriksminister i De forente arabiske emirater, Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan, ha uttalt til Arabiya TV lørdag. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Irans FN-delegasjon avviser alle anklager fra USA om at Iran er ansvarlig for angrepene. I en uttalelse fordømmer Iran angrepene på «sterkeste mulig måte».

– På norsk side avventer vi de endelige etterforskningsresultatene, uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG fredag kveld. Hun sier at de er bekymret over situasjonen i Omanbukta.

Utenriksdepartementet mener angrepene øker spenningen i området. Sjøfartsdirektoratet har gått ut for å advare fem norske skip som befinner seg i Omanbukta.

– Vi oppfordrer alle aktører til å vise tilbakeholdenhet og unngå handlinger som bidrar til videre opptrapping, sier Søreide til VG fredag.

Rettelse: VG skrev et sted i artikkelen at Robert Hvide Macleod er administrerende direktør i Front Altair. Det er feil. Han er administrerende direktør i Frontline Management. Feilen ble rettet 15. juni klokken 21.55.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder