SKULT: En Twitter-melding fra presidenten er nå merket med at den bryter med selskapets retningslinjer. Foto: JIM WATSON / AFP

Twitter slår ned på ny Trump-melding

Etter flere dager med konflikt, skjuler Twitter en av president Donald Trumps meldinger fredag morgen norsk tid.

 • Ingvill Dybfest Dahl

«Denne Twitter-meldingen bryter med Twitters regler om glorifisering av vold. Dog har Twitter vurdert at det kan være i offentlighetens interesse at den forblir tilgjengelig», skriver selskapet.

Meldingen som ble publisert 06.53 norsk tid kan derfor ikke sees umiddelbart på Trumps Twitter-konto, men om man trykker på forklaringen, kommer den opp:

«Disse PØBLENE ødelegger minnet om George Floyd og jeg vil ikke la det skje. Snakket nettopp med guvernør Tim Walz og fortalte ham at militæret står med ham hele veien. Blir det vanskelig tar vi kontroll, men når plyndringen starter, starter skytingen. Takk!»

Meldingen fra presidenten handler om opptøyene i Minneapolis i etter at afrikansk-amerikanske George Floyd døde etter det som på en bredt publisert video ser ut som politibrutalitet.

Demonstrasjonene sprer seg gjennom landet som reaksjon på det som ses på som en lang rekke overtramp mot minoriteter.

Kan ha sitert politisjef kjent fra opptøyer

Ifølge Business Insider kan det fremstå som om Trump siterte tidligere politimester i Miami, Walter Headley. I desember 1967, etter en periode med demonstrasjoner ut fra spenning mellom befolkningsgrupper, sa han «Når plyndringen begynner, begynner skytingen.» Han var ifølge Washington Post kjent for «stopp og ransak»-taktikken, angivelig ofte rettet mot afrikansk-amerikanere.

NBC News skriver at meldingen fra Twitter om Trumps uttalelse først lød:

«Denne meldingen bryter med Twitters regler om glorifisering av vold, basert på den siste setningens historiske kontekst, dens tilknytning til vold og risikoen for at den kan inspirere lignende handlinger i dag.»

Dette er fredag formiddag ikke synlig på presidentens Twitter-konto.

13.10 norsk tid tvitrer president Trump på ny.

«Twitter gjør ingenting med alle løgnene og propagandaen som Kina eller det radikale, venstrevridde Demokrat-partiet kommer med. De har målrettet gått etter Republikanere, konservative og USAs president. Paragraf 230 burde bli annulert av Kongressen. Fram til da, vil den bli regulert!

Faktasjekket

Det var tirsdag to av president Donald Trumps Twitter-meldinger for første gang ble faktasjekket og merket av selskapet.

Trump hevdet i disse meldingene, i tråd med hva han har ytret flere ganger tidligere, at det «ikke er noen måte poststemmer kan være noe annet enn hovedsakelig juks». Han skrev også at Californias guvernør sender stemmesedler til alle som bor i delstaten og konkluderte med at valget kommer til å være manipulert.

les også

Ny video viser opptakten til Floyd-dødsfallet

Til disse la Twitter på utropstegn med lenke til mer informasjon om poststemmer, faktasjekket av blant annet CNN og Washington Post – to medier Trump ofte kaller «fake news».

Selskapet begrunnet merkingen med at «Twitter-meldingene kan forvirre dem som skal stemme når det gjelder hva de må foreta seg for å få en stemmeseddel og delta i valgprosessen.» De skrev også at de ville gi kontekst til påstandene om stemmejuks og poststemmer.

Som svar truet Trump med å kontrollere eller stenge sosiale medier dersom de fortsetter med det han kaller sensur av konservative stemmer.

Presidentordre

Onsdag varslet Det hvite hus at det ville komme en presidentordre om temaet torsdag, og torsdag kveld holdt Trump en pressekonferanse om temaet.

Presidentordren vil fjerne selskapenes beskyttelse mot erstatningsansvar. Trump sier han vil jobbe for en ytterligere styrket lovgiving.

Se mer om hva Trump sa om presidentordren her:

Paragraf 230

Trump sa også at sosiale medieselskaper blir fratatt sin beskyttelse mot erstatningsansvar i eventuelle rettssaker som bringes inn på grunn av innlegg som publiseres. Han nevnte også paragraf 230 i medieloven CDA (Communications Decency Act fra 1996).

Ifølge Fox News fjerner ikke ordren paragrafen som sier at «Ingen tilbyder eller bruker av en interaktiv datatjeneste skal anses som utgiver eller avsender av noen informasjon som leveres av enn annen informasjonsleverandør.» - altså at de ikke er ansvarlige for hva andre sier og gjør på tjenesten, men Trump kan muligens kutte offentlige midler til tek-selskaper som utøver det han kaller «sensur eller politisk adferd».

Se VG-fotografens bilder fra opptøyene i Minneapolis her:

– Min presidentordre krever nye forskrifter i paragraf 230 av CDA for å få det slik at de sosiale medieselskapene som utfører sensur eller noen form for politisk adferd, ikke vil kunne beholde sin beskyttelse mot å stå til ansvar, sa presidenten torsdag.

Kan være grunnlovsstridig

Presidenten snakket om den føderale handelskomiteen (Federal Trade Commission, FTC) på pressekonferansen.

Både de og den føderale mediekomiteen (Federal Communications Commission, FCC) er kontrollorganer etablert av Kongressen som skal overse privat sektor. Disse rapporterer til Kongressen, og ikke til Det hvite hus eller presidenten.

Det tidligere republikanske kommisjonsmedlemmet Robert McDowell i FCC tvitret torsdag at presidentens skisserte ordre kan være grunnlovsstridig.

Også det demokratiske FCC-medlemmet Jessica Rosenworcel uttrykte bekymring for grunnloven.

– En presidentordre som omgjør FCC til presidentens ytringsfrihetspoliti er ikke svaret. Det er på tide at de i Washington til å ta til orde for grunnlovens stadfestede ytringsfrihet. Historien vil ikke se med blide øyne på stillhet, sier hun i en uttalelse ifølge CNN.

les også

Politistasjon i flammer: – Dette er vår siste utvei

Presidenten understreket på pressekonferansen at sosiale medie-plattformer som Twitter og Facebook ikke er nøytrale.

– Tatt i betraktning dine bekymringer angående Twitter, har du vurdert å bare slette kontoen din? ble presidenten spurt.

– Om ikke du var «fake», hadde jeg ikke vært i tvil. Da ville jeg gjort det på et blunk. Men nyhetene er falske. Leserne leser en historie og tror den er virkelig, men den er ikke virkelig i så mange tilfeller. Det finnes noen journalister jeg har stor respekt for. Men for det meste, i hvert fall når det kommer til politikk, er det så mye «fake news» at det er skammelig. Det er ingenting jeg heller ville gjort enn å kvitte meg med hele Twitter-kontoen, men jeg er i stand til å nå rundt 186 millioner mennesker når man legger sammen alle kontoene og Facebook og Instagram, og det er mange mennesker. Det er mange flere enn medieselskapene har, for å være ærlig. Jeg er i stand til å imøtegå «fake news» og det er veldig viktig, sa Trump.

Du kan lese hele presidentordren her.

Saken oppdateres.

Les også

 1. Borgermesteren slår tilbake mot Trump-slakt: – Vi er sterke som faen

  Borgermesteren i Minneapolis fikk beskjed om å skjerpe seg av president Donald Trump, etter at opptøyene har tatt en…
 2. Donald Trump starter arbeid med lovgivning for sosiale medier

  President Donald Trump har signert en presidentordre om sosiale medier.
 3. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

  Dagen etter at Donald Trump truet med å stenge sosiale medier, varsler Det hvite hus en presidentordre om temaet.
 4. Donald Trump truer med å stenge sosiale medier etter faktasjekk-advarsel

  For første gang har Twitter markert noen av president Donald Trumps meldinger som potensielt villedende.

Mer om

 1. Twitter
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Twitter fjerner video fra Trump-kampanje

 2. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

 3. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

 4. Ny video viser opptakten til Floyd-dødsfallet

 5. Avviser at Trump oppmuntret til voldsbruk

Fra andre aviser

 1. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

  Bergens Tidende
 2. Trump varsler egen presidentordre om sosiale medier

  Fædrelandsvennen
 3. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

  Bergens Tidende
 4. Stenge Twitter? Slapp av, han bløffer.

  Aftenposten
 5. Trump har undertegnet presidentordre om sosiale medier

  Bergens Tidende
 6. Trump går i strupen på Twitter

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no