FIKK HJELP: Sissel Mosvold på Bahamas klemmer en frivillig som hjalp til med å evakuere moren hennes fra hennes flomrammede hjem i utkanten av byen Freeport. Foto: AP

70.000 trenger umiddelbar hjelp etter orkanen på Bahamas

På Bahamas trenger 70.000 mennesker umiddelbar hjelp etter orkanen Dorian, ifølge FN. Uværet er torsdag i ferd med å treffe kysten sørøst i USA.

 • NTB-AP-AFP

Nesten hundre tusen husstander mistet strømmen idet vinden økte og regnet høljet ned langs kysten av de amerikanske delstatene North Carolina og South Carolina. Flere hundre tusen mennesker i USAS har fått ordre om å evakuere på grunn av orkanen.

Uværet har igjen samlet styrke og var torsdag en orkan i kategori 3. Den beveget seg oppover langs østkysten etter å ha passert utenfor kysten av Florida.

les også

Overlevende etter Dorian: – Vi har ikke en sjanse

Mens innbyggerne i delstaten puster lettet ut, pågår arbeidet med å få oversikt over de massive ødeleggelsene på Bahamas.

– Om lag 70.000 mennesker trenger livreddende hjelp umiddelbart, sa FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock i en uttalelse sent onsdag kveld norsk tid.

– Fullstendig ødeleggelse

Lowcock beskrev situasjonen på de hardt rammede øyene Abaco og Grand Bahama. Her er store bebygde områder lagt i ruiner, og innbyggerne trenger drikkevann, mat, medisiner og tak over hodet.

Så langt er 20 mennesker bekreftet omkommet på Bahamas. Folk bruker båter og vannscootere for å redde orkanofre på Grand Bahama.

– Det er fullstendig ødeleggelse. Det er tilintetgjørelse. Apokalyptisk. Det handler ikke om å bygge opp igjen noe som var der. Vi må starte fra grunnen av, sa Lia Head-Rigby, som bistår en lokal hjelpeorganisasjon, etter å ha besøkt Abaco-øyene tidligere denne uka.

les også

Nye bilder viser skadene etter monsterorkan: – Apokalyptisk

Da Dorian traff Bahamas, var orkanen en av de kraftigste som har truffet land i denne delen av verden noensinne. Det ble målt vedvarende vindstyrker på 83 meter per sekund.

Uværet svekket seg etter å ha rasert Bahamas – men ble deretter kraftigere igjen på vei over havet i retning USA.

ØDELAGT: Bygninger knust til pinneved av orkanen Dorian i Marsh Harbour på Great Abaco Island på Bahamas. Foto: AP

– Har aldri skjedd før

De omfattende ødeleggelsene i Bahamas skyldes ikke bare at orkanen var ekstremt kraftig, men også at den ble liggende over øystaten unormalt lenge.

I 28 timer mandag og tirsdag beveget værsystemet seg i 1,6 kilometer i timen eller saktere.

– Dette har aldri skjedd før, sier meteorologen Jeff Masters fra den amerikanske værvarslingstjenesten Weather Underground. Aldri tidligere er det registrert Atlanterhavs-orkaner i kategori 5 som har ligget stille like lenge.

les også

– Vi er midt i en historisk tragedie

Store nedbørsmengder rammet Bahamas mens uværet knapt beveget seg. I tillegg førte orkanen til stormflo på opptil 4,5 meter over normalt tidevannsnivå, ifølge National Hurrican Centre i USA.

Knyttes til klimaendringene

Forsker Jim Kossin i den amerikanske forskningsetaten NOAA mener Dorians utvikling er i tråd med det man forventer etter hvert som temperaturen på jorda stiger.

Kossin viser til teorien om at den globale oppvarmingen bremser kraftige luftstrømmer høyt oppe i atmosfæren. Uvanlig rolige forhold i disse luftlagene bidro til at Dorian lå så lenge stille.

Orkanene Florence og Harvey, som rammet USA i 2018 og 2017, beveget seg også unormalt sakte.

Stigende temperaturer i havet fører trolig også til at de kraftigste orkanene blir enda kraftigere. I tillegg kan stormfloene under denne typen uvær føre til større skader enn tidligere siden havnivået er i ferd med å stige.

Mer om

 1. Orkanen Dorian
 2. Ekstremvær
 3. Klima
 4. Bahamas
 5. Vær
 6. USA
 7. Global oppvarming

Flere artikler

 1. Slik ser monsterorkanen ut fra verdensrommet

 2. Nye bilder viser skadene etter monsterorkan: – Apokalyptisk

 3. Overlevende etter Dorian: – Vi har ikke en sjanse

 4. Orkanen Dorian herjer i Bahamas: – Vi er midt i en historisk tragedie

 5. Hele nabolag knust til pinneved etter monsterorkanen: «Vi går rundt som zombier»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder