PÅGREPET: F.v. Tristan Scott Wix, Brandon Waghol og James Patrick Reardon er alle pågrepet etter mistanker om at de kom til å utføre masseskytinger.

PÅGREPET: F.v. Tristan Scott Wix, Brandon Waghol og James Patrick Reardon er alle pågrepet etter mistanker om at de kom til å utføre masseskytinger. Foto: Volusia County Sheriff's Office, Norwalk Police Department, New Middletown Police Department

Amerikanske myndigheter hevder de har avverget tre masseskytinger

Myndighetene i USA har den siste uken pågrepet tre menn i ulike delstater, for å ha truet med eller å ha vist interesse for å utføre masseskytinger. Alle tre er under 30 år.

Ifølge CNN har arrestasjonene skjedd på bakgrunn av tips fra publikum.

Arrestasjonene skjer bare noen uker etter at to dødelige masseskytinger fant sted i delstatene Ohio og Texas. Så langt i år er det registrert 250 masseskytinger i USA.

FBI har allerede advart om at angrepet i El Paso, som blir beskrevet som rasistisk motivert, kan inspirere andre potensielle gjerningsmenn.

– FBI er bekymret for at amerikanske ekstremister kan bli inspirert av dette og andre større angrep, til å utføre lignende voldelige handlinger, sto det i en pressemelding fra den føderale etterretningstjenesten, publisert dagen etter El Paso-angrepet.

De oppfordret samtidig folk til å ta kontakt dersom de oppdager mistenkelig aktivitet.

les også

USA-kjendiser ut mot våpenlover etter masseskyting

Ville bygge egen rifle

Kort tid etter El Paso-skytingen mottok etterretningstjenesten et tips om at 22 år gamle Brandon Wagshol hadde prøvd å kjøpe høykapasitets-magasiner, som ofte har blitt benyttet i skoleskytinger.

Videre etterforskning avdekket at Wagshol var i gang med å bygge sin egen rifle. Han hadde også publisert et innlegg på Facebook der han viste interesse for å gjennomføre en masseskyting, skriver CNN.

Myndighetene har ikke gått i detalj på hva som sto i innlegget.

På bakgrunn av disse opplysningene ble 22-åringen pågrepet i den amerikanske delstaten Connecticut forrige torsdag. I boligen hans ble det blant annet funnet et håndvåpen, en rifle, store mengder ammunisjon, samt en skuddsikker vest og hjelm.

Flere av våpnene skal ha vært registrert i farens navn, men Wagshol hadde ifølge myndighetene tilgang til dem.

les også

Hvite massedrapsmenn finner inspirasjon i hverandre: – Det er en «copycat»-tendens

Truet med å skyte mot stor folkemengde

Fredag ble 25 år gamle Tristan Scott Wix pågrepet i Florida, etter at han sendte en rekke tekstmeldinger som fikk ekskjæresten til å slå alarm.

Ifølge det lokale politiet skal Wix i meldingene til ekskjæresten ha skrevet at han ønsket å skyte mot en stor folkemengde.

«100 gode drap hadde vært fint», skal det ha stått i en av meldingene ifølge CNN.

Han skal også ha sagt at han hadde et sted i tankene, og at han kom til å ha det gøy mens han utførte masseskytingen.

Overfor CNN sier politimester Michael Chitwood at de fant en 22 kaliber salongrifle og 400 runder med ammunisjon i 25-åringens leilighet. Wix hadde opprinnelig sagt i avhør at han ikke eide skytevåpen, men at han var fascinert av masseskytinger.

les også

Trump etter masseskytingene: Vil ikke gjøre det vanskeligere å beskytte seg selv

Tagget jødisk samfunnshus i skytevideo

Lørdag ble nok en mann pågrepet, etter at han skal ha truet med å gjennomføre en masseskyting mot et jødisk samfunnshus i Youngstown, Ohio.

Bakgrunnen var at politiet ble tipset om en Instagram-video av en mann som skjøt, angivelig publisert gjennom profilen til 20 år gamle James Patrick Reardon. I det samme innlegget tagget han det jødiske samfunnshuset.

Det er ifølge CNN fortsatt ikke kjent om mannen i videoen er Reardon eller noen andre.

les også

FBI om Ohio-skytteren: – Hadde uttrykt ønske om å begå en masseskyting

Ifølge direktøren i en organisasjon for det jødiske lokalsamfunnet, skal 20-åringen under videoen ha skrevet at «Politiet har identifisert skytteren i samfunnshuset i Youngstown som den lokale hvite nasjonalisten Seamus O’Reardon». Seamus er den gæliske varianten av Reardons navn.

Politiet oppdaget også at 20-åringen tidligere hadde publisert innhold på sin Instagram-profil som bar preg av antisemittisme og hvit nasjonalisme.

Hjemme hos Reardon fant politiet et lager av våpen og ammunisjon. Han fremstilles for retten mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder