Tyrkiskstøttede FSA-opprørere kjemper side ved side med tyrkiske regjeringsstyrker i Nord-Syria. Her evakuerer de en såret soldat i Tell Abyad. Foto: DHA / AP / NTB scanpix

Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre

Tyrkiske styrker fortsetter framrykkingen i Nord-Syria, samtidig med at syriske regjeringsstyrker er på vei nordover mot grensa.

 • NTB-AFP-AP

Syriske regjeringsstyrker tok mandag kontroll over en rekke landsbyer nord i Syria etter å ha inngått avtale med kurdiske myndigheter om å ta kontroll over grensa mot Tyrkia.

De syriske styrkene inntok blant annet landsbyen Tal Tamr, rundt 20 kilometer fra grensa, samt Tabqa der det ligger en strategisk viktig dam og flybase.

Syriske soldater kontrollerer ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights nå også Ain Issa.

les også

Erdogan varsler nytt angrep på syrisk by

Tyrkiske regjeringsstyrker og den tyrkiskstøttet FSA-militsen fortsetter samtidig sin framrykking og kommer ifølge president Recep Tayyip Erdogan om kort tid til å innta Manbij, en by med rundt 100.000 innbyggere 40 kilometer inne på syrisk side av grensa.

CNN-Turk melder at tyrkiske styrker alt står ved bygrensa, klare til å rykke inn. Grensebyen Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, kan også stå for fall.

Innbyggerne i den syriske landsbyen Ain Issa hilste mandag syriske regjeringsstyrker velkommen. Foto: Syrias statlige nyhetsbyrå Sana / AP / NTB scanpix

Sivile lidelser

Minst 130.000 mennesker er ifølge FN drevet på flukt etter at Tyrkia i forrige uke innledet sin militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen.

Minst 60 sivile skal ifølge ubekreftede meldinger være drept i de tyrkiske angrepene, mens 18 sivile skal være drept i YPG-angrep mot sivile områder på tyrkisk side av grensa, blant dem mange barn.

Viktig infrastruktur, blant annet et vannverk, er ødelagt, noe som har ført til kritisk vannmangel i Hasaka-området.

les også

SDF hevder at over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger

Trump forsikrer

Kurdiske myndigheter hevder at rundt 800 utenlandske kvinner og barn har rømt fra en leir med familiemedlemmer av IS-krigere, men dette er ikke bekreftet.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar anklaget kurdiske myndigheter i Nord-Syria for å ha åpnet dørene i et fengsel med IS-fanger.

Heller ikke dette er bekreftet, men president Donald Trump tror kurderne kan komme til å løslate IS-krigere i et forsøk på å trekke USA med i krigen mot Tyrkia. Det vil de aldri lykkes med, forsikrer han.

– Vi blir ikke med i nok en krig mellom folk som har kjempet mot hverandre i 200 år. Er det virkelig noen som tror at vi går til krig mot NATO-landet Tyrkia, tvitrer han.

Russland er joker

Erdogan har gjort det klart at han ikke akter å forhandle med kurderne i Nord-Syria, som han konsekvent omtaler som terrorister.

Hva som skjer dersom de tyrkiske styrkene plutselig står overfor syrisk regjeringsstyrker, som hittil i krigen har kunnet nyte godt av russisk flystøtte, er høyst uklart.

– Det tør vi ikke engang å tenke på, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov mandag.

– Russland ønsker ikke tyrkiske styrker på syrisk jord, og det gjør heller ikke Iran eller Syria, konstaterer Tyrkia-forsker Siri Neset, som er tilknyttet Christian Michelsen Institutt.

– Det er uklart om Erdogan lar seg presse tilbake, det er mye som står på spill for ham nå, sier hun til NTB.

les også

Kurdisk topp-politiker skal ha blitt drept av tyrkisk-støttede leiesoldater

Tyrkia fortsetter sin militæroffensiv i Nord-Syria, der kurderne har bedt syriske regjeringsstyrker om å komme de til unnsetning. Her jubler tyrkere mens det kjøres stridsvogner inn i nabolandet. Foto: AP / NTB scanpix

– Tyrkia er viktig for NATO

Selv om USA ifølge Trump ikke vil komme kurderne til unnsetning i Nord-Syria, nyter den kurdiske militsen alt godt av år med amerikansk opplæring og væpning. Det samme gjør imidlertid regjeringsstyrkene i NATO-landet Tyrkia.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har høstet kritikk for sin manglende fordømmelse av Tyrkias militæroffensiv, men tok mandag til motmæle under NATOs parlamentarikerforsamling i London.

– Tyrkia er viktig for NATO. Vi risikerer å undergrave den enheten vi behøver i kampen mot IS sa han.

EUs utenriksministre fordømte mandag Tyrkias militæroffensiv og hevder at den undergraver sikkerheten og stabiliteten i regionen, men gikk ikke inn for våpenboikott av landet.

Flere EU-land, blant dem Tyskland og Frankrike, har imidlertid innført stans i våpensalget til Tyrkia, og Norge kunngjorde i forrige uke stans i behandlingen av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell til landet.

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syriakrigen
 3. Tyrkia
 4. Syria
 5. Donald Trump
 6. Recep Tayyip Erdogan
 7. USA

Flere artikler

 1. Erdogan varsler nytt angrep på syrisk by

 2. Russland hevder syriske styrker har kontroll over nøkkelby

 3. Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

 4. Trump støtter tyrkisk invasjon i Syria

 5. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder