MØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser nå ut ville å gjøre alvor av trusselen om å invadere Nord-Syria, ifølge USA. Han får støtte fra USAs president, Donald Trump. Her fra et møte mellom dem i juni. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Trump støtter tyrkisk invasjon i Syria

President Donald Trump støtter Tyrkias planer om å invadere det nordlige Syria i nær framtid. Men det vil skape stor usikkerhet for USAs allierte kurdiske krigere.

 • NTB
 • Jostein Matre

I en kunngjøring som Det hvite hus kom med natt til mandag, står det at Tyrkia om kort tid vil iverksette sine planer om en operasjon i Nord-Syria.

Trumps pressetalskvinne Stephanie Grisham sier at den tyrkiske planen kom fram i en samtale som president Donald Trump hadde med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag. Her ga Trump Erdogan sin støtte til invasjonsplanene.

Grisham presiserer at amerikanske styrker ikke kommer til å være involvert i en slik operasjon og at amerikanske soldater skal trekkes tilbake fra området det gjelder.

Erdogan sa da også at de tyrkiske styrkene vil overta de utenlandske IS-krigerne som er blitt tatt til fange under den USA-ledede offensiven mot IS, og som nå holdes av kurdiske styrker som USA støtter.

Mandag formiddag melder AFP at Erdogan sier at en militæroperasjon mot kurdiske militante kan skje når som helst.

BUFFERSONE: Tyrkiske pansrede kjøretøy patruljerer sammen med amerikanske styrker i den såkalte buffersonen på den syriske siden av grensen mot Tyrkia. Foto: Baderkhan Ahmad / AP

Overtar IS-fanger

I samtalen var de enige om å kritisere europeiske land som Frankrike og Tyskland, for ikke å ta tilbake sine borgere som hadde sluttet seg til IS.

«Tyrkia vil nå overta ansvaret for alle IS-krigere i området som er tatt til fange de siste ti årene etter kalifatets nederlag mot USA», heter det i erklæringen etter samtalen.

les også

Stortinget sier nei til å hente hjem syk fireåring og IS-kvinne

De kurdiske YPG-styrkene bar de tyngste byrdene i kampen mot IS sammen med USA, men betraktes som terrorister av Tyrkia, ettersom de er alliert med PKK i Tyrkia.

I desember kunngjorde Trump at han ville trekke ut amerikanske styrker fra Syria, men han ble sterkt kritisert for å overlate sine kurdiske allierte til skjebnen og en tyrkisk offensiv.

Buffersone

Avgjørelsen ble omgjort, men Tyrkia presser på, og for noen måneder siden ble USA og Tyrkia enige om at det skal opprettes en sikkerhetsbuffer langs grensen mellom Syria og Tyrkia.

I samtalen søndag gjentok Erdogan at opprettelsen av en trygg sone er nøkkelen til å nøytralisere trusselen fra det kurdiske partiet PKK og den amerikanskstøttede kurdiske YPG-militsen, som han kaller terrorister.

les også

Erdogan advarer mot ny flyktningbølge og tordner mot Israel

Erdogan sier også at en slik sikkerhetssone kan brukes til å returnere opp til to millioner syriske flyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia.

USA har tidligere forsøkt å stanse enhver tyrkisk offensiv inn i Syria mot deres allierte kurdiske militser, som USA samarbeidet nært med.

– Vil aldri stole på USA igjen

Ifølge New York Times har en rekke Syria-eksperter allerede uttalt seg kritisk til Trumps beslutning. De frykter at dersom USA nå svikter sine kurdiske allierte vil disse kunne bli tvunget til å alliere seg med den syriske regjeringen og president Bashar al-Assad, i et håp om å kunne gjøre motstand mot Tyrkia, som er en langt større og mer teknologisk avansert militærmakt. Et slikt scenario vil i så fall kunne forlenge konflikten i området.

– Å tillate Tyrkia å gå inn i Nord-Syria er en av de mest destabiliserende tingene vi kan gjøre i Midtøsten, hevder demokraten Ruben Gallego, som sitter i Representantenes hus i Kongressen, i en twittermelding.

– Kurderne vil aldri stole på USA igjen. De vil søke etter nye allierte eller uavhengighet for å beskytte seg selv, fortsetter politikeren, som selv har tjenestegjort i Irak.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. USA
 3. Syria
 4. Syriakrigen
 5. Recep Tayyip Erdogan
 6. Donald Trump

Flere artikler

 1. Erdogan varsler nytt angrep på syrisk by

 2. Vil møte Pence likevel

 3. Ekspert: Derfor frykter han ikke sanksjoner

 4. Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

 5. Tyrkiske bakkestyrker har entret Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder