TOPPVITNE: Fungerende ambassadør i Ukraina, Bill Taylor, på vei inn til Capitol Hill tirsdag formiddag lokal tid. Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Ukraina-ambassadør knytter pengefrys til krav fra Trump

NEW YORK (VG) USAs ambassadør til Ukraina, Bill Taylor, sier han fikk beskjed om at «alt» var avhengig av løfter Trump ville ha fra Ukrainas president.

Demokratene i Representantes Hus er i full gang med granskingen som kan lede til at president Donald Trump stilles for riksrett.

De har innkalt en rekke vitner som kan ha kjennskap til bakgrunnen for at Trump ba Ukrainas president om hjelp til å undersøke to forhold:

* Tilbakeviste påstander om at Joe Biden og sønnen hans var involvert i korrupsjon.

* En teori om at det var Ukraina, og ikke Russland, som blandet seg inn i det amerikanske valget i 2016. Dette til tross for at amerikansk etterretning har slått fast at det var Russland sto bak.

Demokratene mener Trump misbrukte makten han har som USAs president til å oppnå dette. Spørsmålene er blant annet om et besøk i Det hvite hus eller militærhjelp på nærmere 400 millioner dollar ble brukt som pressmiddel.

les også

Bush-etikksjef: Tre grunner til at Ukraina-saken må føre til riksrett

«Irregulær kanal»

Tirsdag forklarte USAs ambassadør til Ukraina, Bill Taylor, seg om saken for lukkede dører. New York Times har publisert åpningsuttalelsen hans i sin helhet.

Ifølge Taylor ble amerikansk utenrikspolitikk styrt av Trumps innenrikspolitiske interesser.

– I august og september ble jeg stadig mer bekymret for at vårt forhold til Ukraina ble grunnleggende undergravd en irregulær, uformell kanal for USAs politikkutforming og av tilbakeholding av nødvendig sikkerhetsassistanse på grunn av innenrikspolitiske formål, skriver Taylor, og legger til at han vil forklare hvorfor han mente dette var tilfelle.

Han sier den irregulære kanalen besto av USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, daværende spesialutsending Kurt Volker, energiminister Rick Perry og Trumps personlig advokat Rudy Giuliani.

Mener det ble satt betingelser

Taylor beskriver at han fikk beskjed om at Trump «ville høre fra Zelensky» før en avtale om et besøk i Det hvite hus ble gjort. I slutten av juni skal Sondland ha sagt at Zelensky måtte bekrefte at han ikke ville stå i veien for etterforskninger.

– Ved midten av juli begynte det å bli klart for meg at møtet Zelensky ønsket var betinget av etterforskningene av Burisma og påstått ukrainsk innblanding i valget i USA i 2016. Det var også klart tydelig at denne betingelsen ble drevet av den irregulære kanalen jeg hadde forstått ble veiledet av Mr. Giuliani, forklarer Taylor.

les også

Derfor kan Trumps samtale med Ukraina ende med riksrett

Visste ikke om pengefrys

Han beskriver at han ble overrasket og bekymret da han fikk vite at militærhjelp fra USA var satt på vent.

– På et øyeblikk forsto jeg at en av hovedpilarene i vår sterke støtte til Ukraina, var truet. Den irregulære kanalen drev i strid med målene i USAs langvarige politikk, skriver Taylor.

Han skal ikke ha fått en forklaring før i september. En annen diplomat fortalte ham at Sondland hadde sagt at pengene ikke ville komme uten et løfte om at Burisma ville etterforskes.

«Alt avhang av etterforskning»

Ifølge Taylor konfronterte han Sondland med dette samme dag.

– I løpet av denne telefonsamtalen fortalte ambassadør Sondland meg at president Trump hadde sagt til ham at han ville at president Zelensky skulle gi en offentlig uttalelse om at Ukraina vil etterforske Burisma og påstått ukrainsk innblanding i det amerikanske valget i 2016, sa Taylor i sin åpningsuttalelse, gjengitt av CNN.

Burisma er det ukrainske gasselskapet der Joe Bidens sønn var styremedlem. Det er ingenting som tilsier at han gjorde noe galt.

les også

Hunter Biden lover å ikke jobbe for utenlandske selskaper dersom faren blir president

Videre skal Sondland ha sagt at det var feil å si at et møte i Det hvite hus var avhengig av en slik offentlig kunngjøring.

– Faktisk sa ambassadør Sondland at «alt» var avhengig av en slik kunngjøring, inkludert assistanse til sikkerhet, sa Taylor, ifølge CNN.

Sondland skal videre ha sagt at Trump på denne måten ønsket å binde Zelensky til masten.

Sondland var en betydelig bidragsyter til Trump-innsettelsen og ble utnevnt til EU-ambassadør i 2018.

«Betale før han signerer»

Ifølge Taylor sa Sondland til ham at det ikke var snakk om noe «quid pro quo», krav om motytelser. Likevel skal han ha lagt til:

– Når en forretningsmann er i ferd med å signere en sjekk til noen som skylder ham noe, ber forretningsmannen denne personen om å betale før han signerer, skal Sondland ha sagt til Taylor.

Demokratenes representant Debbie Wasserman bekrefter overfor New York Times at Taylor knyttet både avgjørelsen om å holde tilbake militærhjelp og avvisningen av et møte med Zelensky til ønsket om at Ukraina skulle etterforske Burisma og teorien om 2016-valget.

– Lynsjing

Selv har Trump hele tiden benektet at han har gjort noe galt. I en uttalelse tirsdag kveld kalte Det hvite hus riksrettgranskningen en «koordinert svertekampanje».

Syv Trump-tilhengere: Derfor tar Demokratene feil om riksrett

På Twitter kalte Trump prosessen «en lynsjing», noe som skapte sterke reaksjoner.

«Russerne elsker det»

Tidligere har tekstmeldinger mellom Taylor og to andre diplomater blitt offentliggjort.

«Sier vi nå at militærhjelp og et møte i Det hvite hus avhenger av at de setter i gang en etterforskning?» skrev han til Sondland.

En uke senere skrev Taylor til både Sondland og Volker at han mente det var galskap å holde tilbake militærstøtte for å få hjelp i en politisk kampanje.

Han la til: «Russerne elsker det».

Sparket forgjengeren

Taylor ble sjef for ambassaden i Ukraina etter at ambassadør Marie Yovanovitch mistet posten i mai. Hun hadde krevd at Det hvite hus' brukte offisielle kanaler når de skulle be Ukraina etterforske Joe Biden og sønnen Hunter for korrupsjon.

Yovanovitch har alt vitnet for Kongressen og hevdet da at Trump presset utenriksdepartementet til å få henne fjernet, skriver NTB.

les også

Ekssjef for Situasjonsrommet: Derfor er håndteringen av Ukraina-samtalen mistenkelig

I forrige uke medga Trumps stabssjef Mick Mulvaney på en pressekonferanse at en av grunnene til at Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, var å få myndighetene til å etterforske om Demokratenes e-postservere befant seg i landet. Noen timer senere gikk han tilbake på uttalelsene og anklaget mediene for feiltolkning, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder