KOM MED BEGRUNNELSE: Angrepet i Irak ble gjennomført på grunn av en trussel mot USA, sier utenriksminister Mike Pompeo. Foto: SAUL LOEB / AFP

Pompeo: Hundrevis av amerikanske liv var truet

Utenriksminister Mike Pompeo sier at et nært forestående angrep rettet mot USA lå til grunn for likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

 • Halvor Bjørntvedt

Ifølge Pompeo var avgjørelsen om å angripe Soleimani og hans følge i Bagdad gjort med bakgrunn i etterretning, og at den iranske generalen aktivt planla et angrep i regionen, skriver CNN. Likvideringen bidro til å redde amerikanske liv, påstår Pompeo.

– Dusinvis, om ikke hundrevis, av amerikanske liv sto i fare fra nært forestående angrep med Soleimani involvert, sier Pompeo ifølge tv-kanalen.

På spørsmål om amerikansk jord er var truet, la han til at «trusselen befant seg i regionen», men oppga ingen flere detaljer om det påståtte angrepet.

les også

Trump på Twitter: – Iran vant aldri en krig

Fredag tok Pompeo en ringerunde til kolleger blant USAs allierte for å samle støtte. Pompeo opplyste at han har diskutert avgjørelsen om å angripe Soleimani med Storbritannias utenriksminister Dominic Raab, Tysklands utenriksminister Heiko Maas og Yang Jiechi, medlem i Kinas politbyrå. Han indikerer samtidig at USA fortsatt har støtte hos sine nærmeste allierte.

– Jeg er takknemlig for at våre allierte innser hvilken vedvarende trussel den iranske Quds-styrken utgjør, skriver Pompeo på Twitter.

DREPT: Qasem Soleimani (t.h.) ble natt til fredag drept i et amerikansk rakettangrep i Bagdad. Til venstre Irans øverste leder, Ayatollah Khomenei. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader

– Verden er langt tryggere

Blant de kritiske røstene har Frankrikes europaminister, Amelie de Montchalin, meldt seg. Montchalin har uttalt at attentatet «har gjort verden til et farligere sted».

– Franskmennene tar helt feil. Verden er langt tryggere nå, svarer Pompeo kontant.

På Twitter gjentar Pompeo også budskapet om at USA ønsker å redusere spenningsnivået mellom landene, og at dette ikke har endret seg etter avgjørelsen.

Russland viser også fordømmelse overfor angrepet, og det russiske utenriksdepartmentet kaller attentatet «et feilsteg» uten folkerettslig grunnlag, melder NTB.

les også

Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

I tillegg til Soleimani ble en rekke andre militsledere drept i angrepet, deriblant den Abu Mahdi al-Muhandis, leder for den paramilitære gruppen Folkets Mobiliseringsstyrker, en av mange paramilitære grupper som støttes av Iran.

Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi har fordømt angrepene, og omtaler likvideringen som et angrep på Irak, skriver Reuters.

– Attentatet på en irakisk militærkommandør med en offentlig stilling er å regne som et angrep på Irak, og likvideringen av ledende irakiske personer eller brødre av Irak på irakisk jord er et massiv brudd på vår suverenitet, legger statsministeren til.

les også

Iran: Nestkommanderende tar over etter drept general

Fredag morgen ble det også bekreftet at Moqtada al-Sadr, lederen for Mahdi-hæren i Irak, har mobilisert sine tropper for å være «klare» som en følge av USAs angrep.

Mahdi-hæren var lenge den mest fryktede motstanderen for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak og har også ligget i krig med irakiske regjeringsstyrker, skriver NTB.

PROTESTER: Flere tusen iranere demonstrerte mot USA i Teherans gater fredag formiddag. Foto: Vahid Salemi / AP

Les også

 1. Titusenvis demonstrerer mot USA i Teheran

  Titalls tusen mennesker demonstrerer mot USA i Teherans gater etter likvideringen av general Qasem Soleimani.
 2. Drept etter ordre fra Trump: Dette var Qasem Soleimani

  Utallige attentatforsøk har vært rettet mot general Qasem Soleimani i den iranske Quds-styrken.

Mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Mike Pompeo

Flere artikler

 1. Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

 2. Slik ble avgjørelsen om Soleimani-drapet tatt

 3. Trump på Twitter: – Han skulle vært drept for flere år siden!

 4. Generalens siste reise: Soleimanis kiste fraktet gjennom Irak

 5. CNN: Trump varslet ikke Demokratene om angrepet

Fra andre aviser

 1. Norge vil ha svar på hvorfor USA likviderte Soleimani

  Bergens Tidende
 2. Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

  Bergens Tidende
 3. Krav om hevn både fra Iran og Irak

  Bergens Tidende
 4. Norske styrker kan bli kastet ut av Irak

  Bergens Tidende
 5. – Trump har kastet dynamitt inn i kruttønnen

  Aftenposten
 6. Strid om hvorvidt drapet på Soleimani krenker folkeretten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder