TRAGEDIE: 176 mennesker omkom i flystyrten i Iran natt til onsdag. Minst ti svensker var om bord. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Minst ti svensker blant de omkomne i Iran-styrten: – En tragedie

176 mennesker omkom da passasjerflyet styrtet tidlig onsdag morgen. Minst ti av dem skal være svenske statsborgere – blant dem to barnefamilier.

 • Marthe Nymoen
 • Nanna Johannessen
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Nicolai Landmark
 • Ingvild Silseth
 • Catherine Gonsholt Ighanian

I tillegg skal det ha vært 82 personer ombord fra Iran og 63 fra Canada.

Blant de svenske som har omkommet er 60 år gamle Madhi Emami fra Stockholm. Han hadde vært i Iran for å besøke slektninger. På vei hjem styrtet flyet han satt på. Datteren hans, Madeleine Persson (18) fikk med seg nyheten, men trodde aldri at det gjaldt flyet som faren satt på.

– Det falt meg ikke inn at pappa satt der, sier Madeleine i et intervju med svenske Expressen. Hun forsøkte deretter å ringe faren, men han tok ikke telefonen. Da passasjerlisten fra flyet senere ble publisert, sto navnet hans der.

– Da gikk verden under, sier hun. Persson beskriver faren som verdens snilleste. Det var han hun pratet med om de hadde en tung dag.

– Da lo vi bort det som var vanskelig, liksom. Han var aldri sint, det klarte han ikke, sier hun.

Madhi jobbet med å hjelpe folk som slet med misbruk, og levde for å hjelpe andre, forteller hun til den svenske avisen.

Flere barn blant de døde

Aftonbladet skriver at tre svenske barn er døde, deriblant to gutter på syv og ni år fra en familie på fire. Expressen skriver at det dreier seg om enda en barnefamilie fra samme område, deriblant en jente på 15.

Ifølge Aftonbladet skal det i en intern e-post mellom politiet og utenriksdepartementet være oppgitt at så mange som 17 svensker var om bord. Dette er foreløpig ikke offisielt bekreftet.

– Vi vet at det er et antall svensker som har forulykket. Vi lener oss foreløpig på opplysninger fra ukrainske myndigheter hva gjelder antall, og de sier at det er minst ti svenske statsborgere, sier pressevakt Gunnar Vrang i svensk UD til VG.

Unge ofre

Grunnen til at antallet svenske ofre er uklart, er ifølge Aftonbladet og Expressen at flere av de 17 kan ha dobbelt statsborgerskap, og at noen av dem muligens er bosatt i Sverige uten å være svenske statsborgere. Ifølge Expressen skal 17 ha hatt Sverige som sitt bosted nå.

Aftonbladet har publisert kjønn og alder på alle de angivelig 17 ofrene med svensk tilknytning. Listen viser at det i hovedsak var unge passasjerer om bord. En mann på 18 og en mann 19 skal ha omkommet. I tillegg skal en 20 år gammel kvinne og fem menn helt i starten av 20-årene være blant de døde. Det eldste offeret er angivelig en mann på 60, mens to menn og en kvinne i 40-årene også står oppført på listen.

Rystet utenriksminister

Sveriges utenriksminister Ann Linde er onsdag i Oslo for å møte utenriksminister Ine Eriksen Søreide. VG møtte henne utenfor Stortinget like før klokken 14.00:

– Det er en helt forferdelig hendelse som har skjedd. Det er mange svenske døde, men vi kan ikke gå ut med hvor mange nå. Vi må få klarhet i de omkomnes identitet og varsle de pårørende. Jeg har i dag hatt direkte kontakt med ukrainas utenriksminister, sier Linde til VG.

Ifølge Ukrainas utenriksminister er de andre omkomne fra følgende land:

 • Ukraina: 11
 • Afghanistan: 4
 • Tyskland: 3
 • England: 3

Jobber med identifisering

Linde sier at de ikke kan si noe om årsaken til krasjen på nåværende tidspunkt.

Hun sier videre at de har opprettet en krisetelefon, og at det er Sveriges ambassade i Teheran som jobber med identifisering av ofre og kontakt med pårørende.

– Vi kjenner en dyp medfølelse med alle som er drept. Det er mange svenske som har omkommet i denne forferdelige flykrasjen, og mine tanker går til de som har mistet sine nære og kjære, sier Linde.

Den svenske utenriksministeren sier at de tirsdag oppdaterte sine reiseråd for reiser til Irak, og fraråder alle reiser til landet utenom de kurdiske delene.

Sverige har ikke oppdatert sine reiseråd for Iran.

Skal ha funnet de svarte boksene

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterer flyulykken i en mail til det svenske nyhetsbyrået TT ifølge radiokanalen SR Ekot.

«Mine tanker går i denne vanskelige stund til de omkomne, deres familier og nærstående. Det er viktig at det nå gjøres en grundig utredning for å finne ut av årsaken til flykrasjet» skriver han ifølge radiokanalen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP bekrefter iranske myndigheter at de har funnet de svarte boksene til det styrtede på ulykkesstedet.

Hørte flykrasjet

En innbygger i nærheten av ulykkesstedet, Mohammad Qassemi, sier til Associated Press at han så på nyhetene i forbindelse med det Iranske angrepet på USAs styrker i Irak da han hørte krasjet.

– Jeg hørte en enorm eksplosjon og alle hus begynte å riste. Det var flammer overalt. Først trodde jeg det var missiler, så jeg flyktet til kjelleren. Etter en stund gikk jeg ut og så at flyet hadde krasjet. Det lå kroppsdeler overalt, sier han til avisen.

Canadas statsminister Justin Trudeau har delt en uttalelse i forbindelse med flyulykken i Iran, der 63 kanadiere mistet livet.

– På vegne av Canadas regjering, vil Sophie og jeg gi våre dypeste kondolanser til de som har mistet familie, venner og sine kjære i denne tragedien, skriver Trudeau i uttalelsen.

– Regjeringen vil fortsette å jobbe tett med våre internasjonale partnere for å forsikre oss om at ulykken etterforskes skikkelig, og at alle spørsmålene bli besvart.

Brann i motor

En brann skal ha oppstått i en av motorene like etter flyet lettet, sier talsmann for det Iranske samferdselsdepartementet Qassem Biniaz til nyhetsbyrået AP News. Piloten mistet deretter kontroll på flyet.

les også

Ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran: Alle om bord har omkommet

Den ukrainske ambassaden i Iran skrev i en tidligere pressemelding at de ikke mistenkte terror eller missilangrep mot flyet. I en ny melding skriver de nå at årsaken fortsatt blir etterforsket, og at den tidligere meldingen ikke var «offisiell»:

«Kommisjonen forsøker fortsatt å finne ut av årsaken til styrten. Alle tidligere uttalelser er ikke-offisielle», står det i uttalelsen, ifølge CNN.

Flere artikler

 1. Paria (15) og foreldrene var på vei hjem til Sverige - døde i flystyrten i Iran

 2. Ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran: Alle om bord har omkommet

 3. Trudeau om flystyrten: Tyder på at passasjerflyet ble skutt ned av iransk missil

 4. Tidligere stabssjef i FAA om flystyrten: – Veldig uvanlig

 5. Sjefen for Irans luftfartsorganisasjon: Flyet ble ikke truffet av et missil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder