MØTTE PRESSEN: Nancy Pelosi, leder i representantenes hus, kunngjorde tirsdag at hun støtter en riksrettsprosess mot president Trump. Foto: Andrew Harnik / AP

Nancy Pelosi vil gå til riksrett mot Trump: - Ingen er hevet over loven

Demokratene-topp Nancy Pelosi kunngjorde tirsdag at representantenes hus starter en formell gransking som kan føre til at Donald Trump stilles for riksrett.

 • Hanna Haug Røset
 • NTB

Pelosis uttalelse kommer etter at hun har holdt møter med partifeller som har gått inn for å starte riksrettssak mot Trump. Hun har selv tidligere vært tilbakeholden, men kunngjorde klokken 23 norsk tid at hun har endret mening.

– Jeg kunngjør i dag at representantenes hus starter riksrettsprosess. Presidenten må holdes ansvarlig. Ingen er hevet over loven, sier Pelosi.

AP melder også at Trump selv har uttalt at det vil være positivt for ham å bli stilt for riksrett fordi han mener det vil gjøre det lettere å bli gjenvalgt.

På sitt mye brukte Twitter reagrer presidenten imidlertid sterkt: Der kaller han saken «en heksejakt», «søppel» og «trakassering».

Anklages for press

Demokratene vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn. Tidligere visepresident Biden er blant de fremste i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2020, og han kan dermed bli Trumps utfordrer.

Bakgrunn: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig – Demokratene krever innsyn

Saken ble kjent etter at en tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm etter en telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Tjenestemannen varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, ifølge amerikanske medier.

Under samtalen skal Trump ha oppfordret Ukraina til å etterforske Hunter Biden, Joe Bidens sønn. Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Amerikanske medier: Trump forsøkte å presse den ukrainske presidenten til å etterforske Biden

Legger frem utskrift av telefonsamtale

Amerikanske medier meldte mandag at Trump få dager før samtalen ba om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina skulle fryses. Opplysningene kommer fra ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Trump bekreftet tirsdag at USA fortsatt vil holde tilbake militær bistand til Ukraina. Han sa at Europa heller burde ta på seg ansvaret med å støtte Ukraina.

Tirsdag ettermiddag norsk tid skriver han på Twitter at han kommer til å offentligjøre en utskrift av samtalen.

«Dere kommer til å se at det var en veldig vennlig og helt passende samtale. Ikke noe press, og , i motstening til Joe Biden og hans sønn, ikke NOE quid pro quo! (latin for noe for noe red. amn.)» skriver presidenten.

Ifølge Politico er Det hvite hus også i gang med prosessen om å overlevere varselet om presidenten til Kongressen.

Samtidig melder New York Times at Det hvite hus har bestemt at de trolig vil la varsleren møte granskere i Kongressen, får nettstedet opplyst av ikke navngitte kilder.

Det hvite hus har ikke kommentert saken.

Mer om

 1. Riksrettprosessen mot Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Trump
 4. Nancy Pelosi

Flere artikler

 1. Joe Biden: Trump bør stilles for riksrett

 2. Derfor kan Trumps samtale med Ukraina ende med riksrett

 3. Hunter Biden står midt i Trumps riksrettssak: Dette er anklagene fra de forskjellige partene

 4. Pelosi mener Trump ikke ga Demokratene noe valg

 5. Trump bekrefter: Nevnte Biden i telefonsamtale med Ukrainas president

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder