HENTET AV SOLDATER: En gråtende kvinne blir fulgt ut fra tempelet hvor flere hundre rødskjorter har søkt tilflukt onsdag. - Fremdeles lyder det skudd fra området, rapporterer Jon Magnus fra Bangkok. Foto: AFP

VGs reporter i Bangkok: - Dette er en tragedie for folket i Thailand

(VG Nett) Det høres fremdeles skudd fra tempelet hvor flere hundre demonstranter har forskanset seg. Flere drepte er fraktet ut av tempelet.

  • Kari Tone Flågen

Artikkelen er over ni år gammel

Det er dagen derpå for Thailands hovedstad. Flammene fra barrikadene er slukket. De døde i gatene er blitt fjernet og truslene om at soldater vil skyte alle som bryter portforbudet, har etter alt og dømme vært effektive.

Foreløpig er det en forholdsvis stille dag i Bangkok, melder VG-journalist Jon Magnus.

Men i et av Bangkoks templer lyder det fremdeles skudd etter at opptil 2000 demonstranter forskanset seg i bygningen under opptøyene onsdag. Flere av dem skal være kvinner, barn og eldre menn.

- Soldater skyter opp i lufta for å få kontroll på rødskjortene. Det fryktes at situasjonen i og rundt tempelet vil forverre seg, sier Magnus.

Flere hundre personer skal fremdeles befinne seg i tempelet. Ifølge politiet skal ni personer være observert døde i tempelet, som ligger knappe 800 meter fra hotellet hvor VGs reporter bor.

- Mange er redde for at opptøyene i landet vil bli verre. Rødskjorter har erklært seg uavhengige fra lederne som overga seg etter opptøyene i går, og sier at de vil aksjonere på egen hånd. Det meldes om flere aksjoner og spontane raseriutbrudd i flere byer og provinser i Thailand, forteller Jon Magnus på telefon fra Bangkok.

THAILAND-EKSPERT SVARER PÅ DET DU LURER PÅ OM DET SOM SKJER I THAILAND. SEND DINE SPØRSMÅL INN HER

ALT OM BRÅKET I THAILAND

Artikkelen fortsetter under bildet

TOTALSKADET: Det ryker fortsatt fra Thailands største kjøpesenter, Central World. Nå frykter brannmannskapene at bygningen skal kollapse. Foto: AP

- Central World kan kollapse

Torsdag morgen var byen sterkt preget av de voldsomme kampene og opptøyene som oppsto etter at regjeringsstyrkene stormet barrikadene til rødskjortene onsdag.

- Bangkok er et sørgelig syn. Å se denne fantastiske byen stå i flammer, er en tragedie for folket. Folk her nede er bekymret for Thailands fremtid. Dette landet er helt avhengige av turismen og hard, utenlandsk valuta, sier Magnus.

I et forsøk på å forhindre nye opptøyer har myndighetene utvidet portforbudet til over helgen. I tillegg til Bangkok er det innført portforbud i 23 provinser i landet.

- Om noen bryter portforbudet, skyter soldatene for å drepe. Det er likevel tydelig at det er flere som har trosset forbudet i løpet av natten, forteller Magnus.

Asias nest største kjøpesenter, Central World, var blant bygningene som sto i brann onsdag.
VGs reporter kan melde at det fremdeles ryker fra bygningen.

- Mange er redde for at strukturen til bygningen er såpass skadet at den kan kollapse, sier VGs journalist.

LES OGSÅ:Asias nest største kjøpesenter står i brann

Artikkelen fortsetter under bildet

SØKTE TILFLUKT: Buddhistiske munker bærer en demonstrant som er blitt skutt og drept av hæren i Bangkok onsdag. Ifølge politiet er det funnet ni drepte i et tempel som ligger inne på området rødskjortene har okkupert i byens finansdistrikt. Foto: REUTERS/SCANPIX

Investorer svikter Thailand

Frykten er stor for at også Thailands økonomi kan kollapse.

Nå svikter nemlig både utenlandske investorer og turistene landet. For et land hvor turismen er et av landets desidert viktigste inntektskilder, kan turistsvikten få katastrofale følger. 25 milliarder kroner i hard valuta fryktes å gå tapt som følge av bråket i landet, melder thailandske medier. I hele sørøst-Asia har investeringslysten fått en solid demper. Indonesia, Malaysia og flere andre land i Thailand har tryglet landet om å komme til hektene, samtidig som flere varehuskjeder over hele Thailand stenger dørene i frykt for brannstiftere og mer inntektstap.

Thailands finansminister Korn Chatikavanij hevdet onsdag at myndighetene nå er i ferd med å få kontroll på situasjonen, og at utenlandske selskaper ikke har mye å frykte.

- Dersom onsdagens hendelser viser seg å være begynnelsen på slutten av protestene, vil konsekvensene for landets økonomi være overkommelige, uttaler finansministeren ifølge NTB.

Flere ledere har overgitt seg

Fem av lederne til de såkalte rødskjortene, som støtter landets styrtede statsminister Thaksin Shinawatra, overga seg til myndighetene onsdag og oppfordret sine tilhengere til å avslutte protestene.
Torsdag gjorde Veera Musikapong og Weng Tojirakarn det samme, opplyser en talsmann for politiet ifølge NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder