Vil også diskutere USA-overvåking med Frankrikes president

USAs ambassadør kalt inn på teppet til Merkel

Tysklands kansler Angela Merkel kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige overvåkingen av mobiltelefonen hennes.

 • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over seks år gammel

Opplysninger om at USA kan ha avlyttet Merkels mobiltelefon ble offentliggjort onsdag, og den angivelige avlyttingen skal ha pågått i flere år.

Samtidig melder nyhetsbyrået AFP at Merkel og Frankrikes president Francois Hollande vil møtes og diskutere saken, og koordinere sine reaksjoner på den angivelige overvåkingen fra etterretningsorganisasjonen NSA. De skal ha overvåket flere titalls millioner telefonsamtaler i Frankrike gjennom flere år.

Den tyske kansleren Angela Merkel har selv ringt USAs president Barack Obama for å få en forklaring og informasjon om omfanget av USAs overvåkning og avlytting i Tyskland, og mulig avlytting av hennes egen mobiltelefon.

Tyskland og USA er nære allierte og informasjonen om avlyttingen skal skal stamme fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Påstandene om avlyttingen av den tyske forbundskansleren er blitt avvist fra Det hvite hus. Pressetalsmann Jay Carney sa i en pressebriefing onsdag at president Obama forsikret kanseleren om at USA «ikke overvåker og ikke kommer til å overvåke» henne.

Verbformene - altså nåtid og fremtid - har skapt spekulasjoner i om Obama ikke har avvist at USA tidligere har avlyttet den tyske statslederen.

USA er de siste månedene blitt kraftig kritisert for ulovlig overvåking i en rekke land. NSA skal ha avlyttet millioner av telefonsamtaler i både Frankrike og Italia så vel som Tyskland. Også flere land i Latin-Amerika skal ha vært utsatt for overvåking, skriver NTB.

NÆRE ALLIERTE: Her er Angela Markel og Barack Obama avbildet sammen i Russland i september i år. Foto: Reuters

Overfor VG har stipendiat Hilmar Mjelde ved Institutt for sammenlignende polititikk ved Universitetet i Bergen, gitt uttrykk for at han ikke er overrasket.

- Det har vært flere spørsmål knyttet til overvåkning fra USAs side. Jeg tror dette går over fort. Min og manges forventning er at disse tingene skjer i ganske stor målestokk. Man overvåker hverandre på forskjellige måter. Når det kommer opp i offentligheten, så må man kanskje vise at man reagerer på det, sa Mjelde, og la til:

- Alle vet at USA har en omfattende overvåkning. Jeg nekter å tro at tyskerne eller andre er overrasket over omfanget. USA gjør det de kan for å ivareta sine interesser, sa han til VG onsdag.

Mer om

 1. USA
 2. Tyskland

Flere artikler

 1. Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

 2. Eksperter: Interessant for USA å overvåke norske politikere

 3. Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

 4. Merkel: Uakseptabelt å spionere på venner

 5. Amerikansk avis: Obama stoppet overvåkingen av Merkel i sommer

Fra andre aviser

 1. – USA kan ha avlyttet Merkel

  Aftenposten
 2. Merkel kaller USAs ambassadør inn på teppet

  Aftenposten
 3. Obama: - USA overvåker ikke Merkel

  Bergens Tidende
 4. Overvåkingssaken kaster skygger over EU-toppmøte

  Aftenposten
 5. Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

  Fædrelandsvennen
 6. Merkel: Venner skal ikke spionere på hverandre

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder